• Entre el 50% i 60% de les persones intervingudes per obesitat eviten el tractament per hipertensió i diabetis durant els dos primers anys
• En el procés participa Atenció Primària i els serveis de Cirurgia, Endocrí, Psiquiatria i Anestèsia, així com un nutricionista
Els professionals del servei de Cirurgia de l’Hospital Universitari Francesc de Borja de Gandia han realitzat 40 intervencions bariàtriques des de 2016, de les quals el 84% dels pacients ha perdut més de la meitat del seu sobrepés en un any.
La cirurgia bariàtrica consisteix en un conjunt de tècniques quirúrgiques que impliquen canvis en el sistema digestiu per a tractar l’obesitat mòrbida.
Entre els beneficis postoperatoris es troben la reducció de la mortalitat, la millora de la qualitat de vida i de benestar, l’estalvi en medicaments i prestacions públiques, així com la reinserció professional i reducció de baixes laborals del pacient.
Els doctors Sebastián Barber i Ángela Bañuls, responsables de cirurgia bariàtrica de l’Hospital de Gandia, destaquen la resolució de comorbilidades: “Més de la meitat dels pacients no necessita medicació per a la hipertensió arterial i la diabetis mellitus durant els dos anys posteriors a la intervenció quirúrgica”.
Les tècniques emprades són les de bypass i sleeve, i els pacients han de tindre un índex de massa corporal (IMC) superior a 40 kg/m² o a 35 kg/m² però amb comorbilidad major, un seguiment previ amb fracàs documentat del tractament no quirúrgic i edat compresa entre els 18 i 65 anys. A partir dels 65 anys es requereix una valoració individual.
Quan es deriva al pacient pel seu metge d’Atenció Primària, es requereix un estudi endocrinològic i psicosocial previ a l’acceptació de la cirurgia. També es requereix una pèrdua de pes d’entre el 5% i el 10% per a disminuir els riscos quirúrgics i assegurar l’èxit de la intervenció.
A més, es treballa amb un professional nutricionista i es realitza un seguiment clínic multidisciplinari tant en l’etapa preparatòria com en la postoperatòria.