16.9 C
Gandia
Dimarts, 30 maig, 2023

Educació oferirà fins a final de curs desdejunis saludables gratuïts a 6 centres educatius de la Safor

– El programa pilot té com a objectiu fomentar hàbits saludables entre les xiquetes i els xiquets i reduir l’absentisme escolar

– Aquest programa pilot es desenvolupa fins a final d’aquest curs en 42 escoles al llarg del territori valencià a partir d’aquest dimecres, quan ha sigut publicat en el DOGV.

– Els centres educatius de la Safor són: CEIP La Murtera d’Ador-Palma de Gandia, CEIP Cervantes, CEIP Joan Martorell i CEIP Roís de Corella de Gandia, i a Oliva el CEIP Lluís Vives.

La finalitat d’aquesta iniciativa experimental és introduir hàbits saludables en tot l’alumnat i el programa inclou tant activitats de foment i sensibilització d’alimentació saludable i sostenible com la implantació d’un servei gratuït de desdejunis saludables com a exemple d’aquest tipus de dieta. Per a la implantació pilot, la Conselleria hi destina 348.750 euros.

Pel que fa a la sensibilització en la millora dels hàbits alimentaris, s’apliquen els patrons de la dieta mediterrània, associada a productes de proximitat i de temporada. Així mateix, també aspira a formar en matèria de reducció del desaprofitament d’aliments, dels residus i de la petjada ecològica.

Els 42 centres que experimentaran el programa s’han escollit tenint en compte la situació socioeconòmica de l’alumnat matriculat, participar en el programa PROA+ i la disponibilitat del centre per a oferir aquest programa pilot.

Són 20 col·legis de les comarques d’Alacant, que rebran 170.500 euros per a desenvolupar el programa; 7 escoles de les comarques de Castelló, que compten amb una dotació de 62.000 euros, i 15 centres educatius de les comarques de València, on la inversió és de 116.250 euros.

Els desdejunis saludables gratuïts

L’alumnat participant de cada escola accedirà a un desdejuni saludable que inclourà fruita fresca de temporada, pa integral i cereals sense sucres ni edulcorants artificials afegits, a més de llet o productes lactis o begudes vegetals i els seus derivats, també sense sucres ni edulcorants artificials afegits.

En l’elaboració dels menús, com a mínim un 15 % dels aliments hauran de procedir de l’agricultura ecològica. A més, les fruites, verdures i hortalisses hauran de ser fresques i de temporada almenys en un 50 % del pes del menú, i s’adquiriran a productors de proximitat.

També es potencia la reducció del desaprofitament i aprofitament d’aliments. Per això, els operadors que gestionen els serveis i el centre educatiu han d’actuar de manera preventiva per a evitar el desaprofitament alimentari en totes les fases del servei.

Articles relacionats