11.4 C
Gandia
Diumenge, 27 novembre, 2022

Educació envia mascaretes transparents als centres perqué l’alumnat que necessita reforç d’audició i llenguatge

– Marzà: “Enviem mascaretes transparents als centres per a poder treballar millor amb l’alumnat que necessita reforç d’audició i llenguatge”

– Educació ha iniciat l’enviament als CEE, centres ordinaris amb unitats específiques i alumnat amb pèrdua auditiva, així com per als SPE

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha iniciat l’enviament de 3.458 mascaretes transparents i 3.458 pantalles facials destinades al professorat dels centres sostinguts amb fons públics que atén l’alumnat que necessita reforç d’audició i llenguatge.

Aquest material el rebran els 602 centres d’Educació Especial, centres ordinaris amb unitats específiques d’Educació Especial, com ara les aules CiL, centres ordinaris que tenen escolaritzat alumnat amb pèrdua auditiva, així com els equips dels Serveis Psicopedagògics Escolars (SPE).

Aquestes mesures de protecció permetran la visualització dels moviments de la boca i músculs facials del personal educatiu, alhora que actuen com un element de protecció sanitària.

Segons el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, “hem iniciat l’enviament de mascaretes transparents als centres per a poder treballar millor amb l’alumnat que necessita reforç d’audició i llenguatge. Ja vam detectar que l’ús obligatori de mascaretes a les aules suposa, en alguns casos, una barrera perquè el professorat puga comunicar-se bé amb l’alumnat d’audició i llenguatge”.

“La inclusió educativa és fonamental i hem aconseguit l’autorització de mascaretes transparents perquè el professorat les puga utilitzar en aquests casos i tindre una millor interacció comunicativa amb l’alumnat amb aquestes característiques”, ha assenyalat.

Educació de la Generalitat porta des del passat estiu treballant per a dotar al professorat amb aquestes mesures de protecció que no entrebanquen la comunicació oral, però s’havia trobat amb la dificultat que no hi havia encara models de mascareta transparent homologada per les autoritats competents.

Inclusió Educativa ha anat presentant durant aquests mesos a l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT) diversos models de mascaretes transparents per a la seua possible utilització combinada amb pantalles facials. D’aquesta manera, l’INVASSAT ha emés un informe favorable perquè el personal dels centres educatius puguen fer servir el model de mascaretes semitransparents.

Els 245 centres d’Educació Especial, centres ordinaris amb unitats específiques d’Educació Especial i centres ordinaris que tenen escolaritzat alumnat amb pèrdua auditiva i SPE de les comarques d’Alacant rebran 1.313 mascaretes transparents. En el cas de les comarques de Castelló, es distribuiran 478 a 96 centres, mentre que a les de València, 261 centres en rebran 1.667. Cada mascareta transparent va acompanyada de la corresponent pantalla facial.

En aquesta línia de treball d’inclusió educativa i adaptació als contextos educatius generats per la pandèmia, la directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, ha destacat que altres aspectes que es tenen molt en compte “com l’adequació de la il·luminació i l’acústica, la ubicació propera a la font de la informació de l’alumnat amb dificultats en la percepció/comprensió del llenguatge oral, la realització de tutories individuals periòdiques, el suport visual amb imatges i la facilitació de resums, esquemes, glossaris, guions i agendes, entre altres mesures, faciliten l’accés al procés d’aprenentatge perquè l’alumnat puga participar de la vida escolar de la manera més autònoma possible”.

Articles relacionats