Diana Morant afirma que el congrés Comunica2 ha contribuït a retornar la reputació digital a Gandia

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha inaugurat este matí el VIII Congrés Internacional sobre Xarxes Socials Comunica2 al Campus de la Universitat Politècnica de València (UPV), juntament amb el director del Campus, Jesús Alba, i la codirectora del Congrés, Marga Cabrera.

Morant, al començament del seu discurs, ha manifestat que Gandia presumeix del Comunica2 perquè és “el congrés acadèmic referent en matèria de xarxes socials d’Espanya”. Activitats com aquesta contribueixen al progrés de Gandia, “que és Ciutat de la Ciència i la Innovació i Capital Cultural Valenciana”, uns premis que, segons ha afegit, també són del Campus de la UPV, organitzador del Comunica2.

Així mateix, Morant també ha remarcat que el Comunica2 ha contribuït a fer-li un gir a la reputació en línia de Gandia, “que tan perjudicada va estar fa uns anys per culpa d’un programa innombrable”. El Campus, segons ha afegit, “ha fet que se’ns conega en l’àmbit internacional per la programació científica i cultural de qualitat, per les noves tecnologies, els sistemes de comunicació s avançats i per la seua universitat”.

L’alcaldessa de Gandia ha centrat el seu discurs en la gestió que està realitzant el govern, en companyia del sector, cap a un turisme intel·ligent. Ho ha fet aprofitant que una de les taules redones reflexionava sobre “Turisme en xarxes”, amb experts de les plataformes Minube (Francisco Calleja), Lastminute (Blanca Sánchez), Agència Valenciana de Turisme (Raquel Navarro), Trasmediterranea (Federico Pareja) i  Hosteltur (Lola Buendía).

El Govern de Gandia, segons Morant, treballa per canviar el model turístic de Gandia cap a la qualitat i reposicionar la marca Gandia, “però per això és molt important conéixer la imatge que es projecta, quina imatge es vol donar i disposar de les ferramentes adients per a treballar en este sentit”.

Les noves tecnologies, els nous mitjans de comunicació digitals, s’han convertit en ferramentes imprescindibles per a desenvolupar una gestió turística intel·ligent i tractar d’assolir objectius d’una manera eficient i eficaç.

Amb el desenvolupament d’internet ―ha expressat l’alcaldessa―, el viatger ha modificat la seua forma de relacionar-se amb la destinació: “Cada vegada veiem menys turistes guiant-se pels carrers amb un enorme mapa de paper, i més des del seu dispositiu mòbil. I cada vegada pregunten menys en les oficines de turisme i es referencien més per blogs de viatge que et diuen què fer, què menjar o què visitar”.

Com a ciutat turística, segons Morant, “no ens queda una altra opció que adaptar-nos a les exigències del visitant, i en eixe sentit, tenim la Universitat Politècnica de València com a una important aliada amb la qual treballem en diferents projectes”.

Per a l’alcaldessa, les TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació) han impactat de forma notòria en el cicle del viatge, des de la seua organització fins a la seua experiència posterior. Le-Tourism constitueix un reflex de la digitalització de tots els processos de la cadena de valor turística, una revolució digital que ha modificat substancialment la gestió turística, segons ha argumentat Morant.

El viatger està s informat, utilitza els canals digitals per a les seues reserves, accedeix al coneixement en qualsevol moment i ho comparteix a través de les xarxes socials. Per això és clau per a les destinacions turístiques conéixer el perfil dels clients i com es comporten”.

El big data (l’estudi massiu de les dades) està cobrant cada vegada més importància en sectors com el turisme. I les plataformes en línia, aquelles on acudeixen els viatgers per a la preparació dels seus viatges, constitueixen actors privilegiats en l’anàlisi de gran quantitat de dades i informació rellevant del consumidor. A través de l’explotació d’esta informació, és possible conéixer en detall quin tipus de perfil tenen els clients i incrementar l’eficàcia publicitària amb missatges altament segmentats, continguts i anuncis en temps real.

En este sentit, Morant ha assenyalat que el Departament de Turisme ha mantingut reunions amb algunes de les plataformes turístiques en línia més importants d’Espanya, com ara Minube i Last.Minute, amb la finalitat d’arribar a acords perquè, amb la tecnologia d’explotació de les dades massives disponible, puguem accedir al coneixement exhaustiu dels diferents tipus de client de la destinació de Gandia, plantejar campanyes publicitàries hipersegmentades, desenvolupar continguts ajustats a eixos perfils i millorar la presa de decisions en els processos de gestió turística de la ciutat.

Amb Minube, per exemple, “hem signat una campanya de promoció de la destinació a través de viatges a Gandia de bloguers i influenciadors perquè conten les seues experiències viscudes en una Gandia autèntica i les difonguen en les seues xarxes”.

Així mateix, l’Ajuntament de Gandia està enrolat en el projecte europeu “Alter Eco”, impulsat per la Universitat Politècnica de València. “Mitjançant esta iniciativa podem conéixer quants turistes hi ha en la Platja en un moment determinat, quants visitants passegen per primera línia o quina és l’ocupació real de les vivendes del districte marítim, entre altres dades. Tot, gràcies a la instal·lació d’antenes i sensors en el passeig Marítim”.

Et Pot Interessar