Detingut l’escultor Enrique Terneiro per pintar sobre la tomba de Franco un colom de la pau

La Guàrdia Civil ha detingut aquest matí en el Valle de los Caídos l’escultor Enrique Terneiro per pintar en la làpida de la tomba de Francisco Franco un colom de la pau i la frase ‘Per la llibertat’.

Segons ha informat Patrimoni Nacional, els fets s’han produït a les 10.50 hores, i «el detingut havia introduït la pintura en la Basílica en un recipient de plàstic, que no pot detectar-se pels sistemes de seguretat existents».

La Guàrdia Civil ha dut a terme les actuacions pertinents per a la seua identificació i l’esclariment del fet i la seua denúncia, han agregat les mateixes fonts.

Terneiro, en un missatge en Twitter, ha descrit la seua actuació com una «acció protesta». En la gravació s’observa com Terneiro se situa enfront de la làpida i després d’apartar les flors sobre la tomba de Franco ha dibuixat amb pintura roja un colom de la pau amb el lema ‘Per la llibertat’. En ser detingut, ha cridat «per la llibertat i la reconciliació dels espanyols, perquè no hi haja cap bàndol vençut».

Després de ser reprès pels visitants de la Basílica, l’home ha respost: «No estic en contra de la unitat d’Espanya, però Franco va matar moltíssima gent».

Aquest acte s’ha produït enmig del debat sobre el possible trasllat de les restes de Franco a la cripta de la Catedral de l’Almudena, com desitgen els seus familiars, encara que el Govern ha mostrat la seua disposició a impedir-ho en entendre que el temple podria convertir-se en un lloc d’exaltació del Franquisme.

El Govern considera que els articles 15 i 16 de la Llei de Memòria Històrica, així com el preàmbul del Reial decret de 24 d’agost per a l’exhumació de les restes de Francisco Franco, que es refereixen a la no exaltació del franquisme, li habiliten per a impedir que les restes del dictador, una vegada exhumats del Valle de los Caídos, siguen enterrats en la sepultura que posseïx la família en la cripta de La Almudena.

Et Pot Interessar