La transformació de l’avinguda del Grau té com a objectiu aconseguir un entorn més inclusiu, segur i de major qualitat ambiental tant per als residents, com per als vianants i ciclistes que transiten l’avinguda. La reforma integral permetrà crear un espai segregat per a vianants i ciclistes, ordenar i reduir la velocitat del trànsit rodat i incorporar arbratge i mobiliari urbà per a millorar la qualitat, la seguretat i l’atractiu de la zona.
L’actual configuració de l’av. del Grau posseeix unes característiques viàries molt dures, amb un disseny centrat en el trànsit privat, que planteja serioses deficiències per a servir com a eix de connexió sostenible, segura i atractiva entre el centre de Gandia i la platja.
Aquesta primera fase d’intervenció en l’av. del Grau se centra en el tram que discorre des de la rotonda de Daimús fins a la rotonda de la Goleta, una actuació destinada a millorar una sèrie de problemàtiques existents com:
-
La coexistència no ordenada de trànsit ciclista i per als vianants que actualment comparteixen una mateixa plataforma d’una amplària mitjana de 3,80 m.
-
Aquesta plataforma se situa entre un vial de servei, destinat al trànsit rodat d’accés a la zona urbana. El vial de servei únicament compta amb una connexió a l’avinguda en el punt inicial, situat al Grau, per la qual cosa tot el trànsit que accedeix a l’esmentada zona urbana en sentit Gandia ha de circular per aquest.
-
Inexistència d’arbratge, zones verdes i mobiliari urbà; el que ho fa molt poc atractiu per als itineraris a peu o amb bicicleta, i pràcticament ho proscriu com a itinerari de comunicació turística, de manera que genera un predomini de la comunicació entre la platja i Gandia mitjançant vehicle motoritzat.
-
L’actual concepció de l’avinguda prioritza el vehicle motoritzat. Amb una calçada de doble carril per sentit, l’avinguda canalitza el trànsit rodat de connexió de la platja, la ciutat i els accessos a la ciutat des del sud. Els carrils de circulació de la calçada principal disposen d’amples molt elevats, la qual cosa unit a l’absència d’encreuaments, propícia velocitats dels vehicles molt elevades. A més no es disposa de cap mena de separació física entre sentits de circulació, la qual cosa incrementa la inseguretat i la gravetat dels accidents.
La reforma en l’avinguda preveu una sèrie d’actuacions per a donar solució a aquestes problemàtiques com independitzar el trànsit ciclista i per als vianants, guanyant espai per a tots dos. Al mateix temps es planteja disposar tres importants franges arbrades, una entre la zona per als vianants i el carril bici, una altra entre el carril bici i la calçada i una altra en la separació dels sentits de circulació.
Tot això s’executarà a costa de l’espai destinat en l’actualitat al vehicle motoritzat, per la qual cosa es reduirà l’ample dels carrils de circulació i es millorarà l’ordenació del trànsit i la seguretat viària. Es redefiniran els accessos des de l’avinguda a la zona urbana situada a l’oest, de manera que la via de servei serà per als vianants i només podran creuar per la mateixa els vehicles que accedisquen als guals de cada habitatge.
S’adequarà tot el tram a la normativa d’accessibilitat i es dotarà del necessari mobiliari urbà i zones de descans.
La reducció de l’amplària dels carrils en aquesta avinguda suposarà una reducció important de la velocitat del trànsit rodat i de les emissions de CO².
Finançament i marc d’actuació:
La intervenció se situa dins del Pla de Sostenibilitat Turística de Gandia, que comprén un conjunt d’actuacions dirigides a la recuperació d’espais per a la ciutadania, la connexió de la ciutat amb els seus entorns naturals i l’aplicació de solucions tecnològiques que milloren la informació i la interacció dels nostres visitants.
Aquest Pla és finançat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, la Generalitat Valenciana a través de Turisme Comunitat Valenciana i l’Ajuntament de Gandia dins de l’Estratègia de Destinacions Turístiques Sostenibles del Ministeri per a contribuir de manera efectiva al compliment dels ODS de l’Agenda 2030 i donar suport a la reconversió de les destinacions turístiques pioneres per a mantindre el seu atractiu i competitivitat turística.
En concret aquesta actuació suposa una inversió en la zona d’1.030.202,47€ (IVA inclòs) i té un termini d’execució de 6 mesos. Per a agilitar els treballs i reduir el temps de duració de la intervenció serà necessari realitzar desviaments del trànsit en l’àmbit de l’actuació dels quals informarà puntualment el departament de Mobilitat de l’Ajuntament de Gandia.