18.6 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

Congrés Comunica2: Un periodista i un bioquímic insten al consumidor d’informació a ser escèptic

La segona jornada del congrés Comunica2, celebrat els dies 15 i 16 de febrer al campus de Gadia de la UPV, ha reflexiona sobre la “posveritat” de la mà del periodista Luis Alfonso Gámez i el bioquímic José Luis Mulet, que han llançat preguntes com ara fins a quin punt són fiables les medicines alternatives, si hi ha proves que Woddy Allen va abusar de la seua filla més enllà del seu testimoni, o sa realitzar Jordi Évole una informació esbiaixada en el seu reportatge sobre la indústria cárnica. Són algunes de les preguntes que aquest divendres 16 de febrer han realitzat el periodista i el bioquímic durant la conferencia “Escepticisme en les xarxes” de la segona jornada del congrés internacional en Xarxes Socials Comunica2.
La intenció dels ponents era fer reflexionar a l’espectador sobre la manera en què consumim informació. Normalment, acceptem tot allò que apareix en els mitjans o veiem en xarxes socials com a veritat absoluta, sense plantejar-nos si aquesta informació compta amb algun tipus de rigor científic, alguna prova fiable o si està manipulada. “Ser escèptic, és anar a contra corrent”, insistien. 
No obstant açò, han defensat la importància que l’espectador o lector es vaja a replantejar sempre si està davant una informació veraç o més aviat una posveritat manipulada per a crear algun tipus de reacció emocional. Com a exemple, Gámez i Mulet han analitzat el programa de Salvados de Jordi Évole sobre la indústria cárnica. Segons els ponents, la informació que va realitzar el periodista va ser esbiaixada ja que no va comptar amb testimonis científics, va mostrar una zona de l’escorxador en la qual es troben els animals malalts però no aquells que són destinats al consum humà i les crítiques es van dirigir majoritàriament a una sola empresa.
Gámez i Mulet reivindiquen la necessitat del consumidor d’informació de ser escèptics. “Fa anys els mitjans asseguraven que el naturópata Txumari Alfaro era entranyable, van ser les crítiques d’escèptics en les xarxes socials, les que han aconseguit que ara se’l tracte de xerraire”, han comentat. 
Durant la ponència s’ha reflexionat també sobre les deficiències de la nostra capacitat d’observació. Existeixen efectes visuals, la capacitat fins i tot d’implantar records que empreses, mitjans o fins i tot personatges públics utilitzen per a fer-nos arribar a una posveritat, que en la majoria dels casos assumim com a absoluta. “Som fàcilment manipulables”, concloïen.

Articles relacionats