– Concert i curs del llegendari Ensemble Micrologus de Música Medieval al Monestir de la Valldigna
L’assistència als tallers és completament gratuïta, però cal inscripció prèvia. L’esdeveniment està organitzat per la Mancomunitat de la Valldigna i el Centre Internacional de la Música Medieval, i compta amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura valenciana.
Els dies 3 i 4 de setembre tindrà lloc al monestir de Santa Maria de la Valldigna un taller sobre la interpretació d’instruments medievals, impartit pels membres del conjunt italià Micrologus. Es tracta d’una ocasió única per conéixer de prop les antigues tècniques d’interpretació de l’orgue portatiu, la cornamusa o el llaüt, entre d’altres.
L’ensemble Micrologus va ser pioner a Itàlia en el redescobriment de la música de l’edat mitjana, buscant noves formes interpretatives que han contribuït al fet que aquesta siga cada cop més apreciada tant pel públic italià com per la resta d’Europa. D’aquesta manera, el conjunt persegueix la recuperació de la funció primigènia de la música a l’Edat Mitjana, superant el concepte d’espectacle i tornant la interpretació a aquells moments i llocs on adquiria un valor simbòlic i ritual, com ara les processons en carrers i places públiques, les fires, les festes populars o les esglésies.
Aquest conjunt ha enregistrat quinze discos al llarg de la seua existència, i ha rebut dues vegades el premi francés Diapason d’Or de l’Année, el 1996 pel CD Landini i la música fiorentina, i el 1999 per l’obra Alla Napolitana. Així mateix, han aparegut en enregistraments de ràdio i televisió en cadenes com RAI 1, RAI 2, i Radio 3 Itàlia, Radio France Culture i Radio France–Musique, ORF a Àustria, Radio Suisse a Suïssa, i Asaki Television a Osaka, Japó.
Fa anys que els membres de Micrologus imparteixen cursos al voltant de la interpretació de la música medieval i han col·laborat amb prestigioses institucions com el Festival de Música Antiga d’Urbino, la Cité de la Musiqué de París o l’abadia de Rouyamont.
Ara recalen a la Valldigna per oferir dues jornades de tallers centrats en diverses pràctiques i instruments. Patrizia Bovi -una de les fundadores del grup el 1984- compartirà els seus coneixements de cant, així com de la interpretació de l’arpa, el timbal i la tromba.
Per part seua, Goffredo Degli Esposti tractarà l’orgue portatiu, el flauta doble i la cornamusa, mentre que Gabriele Russo farà el mateix amb la viola, la ribeca i la tromba. Finalment, Peppe Frana -qui ja va visitar la Valldigna a principis d’any amb la flautista Silke Schulze– parlarà de la guinterna, el llaüt i el cimbal.
Micrologus tancarà la visita al monestir de la Valldigna amb una actuació que tindrà lloc dissabte a les 19.00 hores. Amb el títol “De poni amor a me”, el recital presentarà una selecció de balades italianes del segle XIV de compositors florentins com Gherardello i Lorenzo Masi.
Mentre que les balades d’època posterior, així com els madrigals, sempre estan en polifonia de dues o tres parts, les balades més antigues conservades són monòdiques: representen l’estil més antic de la balada, la vinculada a la “cançó per ballar” o la “cançó per escoltar”, gèneres àmpliament documentats a El Decamerón.