17.1 C
Gandia
Dissabte, 9 desembre, 2023

Compromís Xeraco proposa solucions per la falta d’aigua potable

– Compromís per Xeraco demana la constitució d’una comissió especial de l’aigua

Arran de la problemàtica de l’aigua potable de Xeraco que ha sigut declarada no apta per al consum humà, des de Compromís demanen que al plenari del pròxim 7 de maig es constituïsca una comissió informativa especial de l’aigua.

Des que el divendres 24 d’abril es va declarar l’aigua potable no apta per al consum humà, des de Compromís han assenyalat que “a banda de demanar les analítiques a l’alcalde Avelino Mascarell, que no ens va facilitar, vam sol·licitar a la Conselleria de Sanitat la documentació per la qual es va decidir que
l’aigua del municipi de Xeraco no fora apta per al consum”.

Compromís per Xeraco va rebre ahir la documentació i confirmat que “en ella hem vist que per part de l’empresa gestora de l’aigua es va detectar que el plaguicida terbumenton desetil superava els paràmetres permesos el dia 14 d’abril que és quan van obtindre els resultats de la mostra realitzada el 13 de març”.

“Així doncs, l’empresa encomana una altra analítica que es fa el 15 d’abril i de la que es tenen els resultats el 20, on encara han augmentat més els paràmetres del plaguicida. No sabem en quin moment l’empresa li comunica a l’ajuntament els resultats d’aquestes analítiques. El que sí que tenim constància és que fins al dia 22 d’abril no se li comunica al Centre de Salut Pública de Gandia i que oficialment l’empresa ho comunica a través del SINAC el 23 d’abril”.

Després de veure aquesta informació, Compromís per Xeraco concloïa que “no entenem les declaracions de l’alcalde Avelino Mascarell culpant a la Conselleria d’haver tardat 4 dies a declarar l’aigua potable de Xeraco no apta per al consum quan l’empresa gestora i de la que és responsable l’Ajuntament, no notifica oficialment a través del SINAC o de qualsevol altre mitjà que el dia 14 d’abril l’aigua de Xeraco havia passat els paràmetres permesos per plaguicides

Per aquestes raons, Compromís entén que pel bé de la població de Xeraco, que s’ha de constituir una comissió especial de l’aigua per tractar de posar solucions immediates. Una comissió que actue amb total transparència i de la que haurien de formar part els grups municipals, el funcionariat competent, l’empresa gestora de l’aigua i el tècnic que ha fet l’informe del cicle integral de l’aigua de Xeraco.

A més, caldria estudiar si es pot fer ús de l’aigua potable de Xeresa, ja que la seua alcaldessa Annabel Peiró li l’ha oferida a l’alcalde Avelino Mascarell.

Compromís també demana “que mentre es troben solucions a mitjà i llarg termini creiem necessari i urgent que l’Ajuntament facilite aigua potable a la població”. Aigua potable que atés l’estat excepcional pel COVID-19 que estem patint, hauria de ser embotellada i repartir-se assegurant que es complisquen les mesures sanitàries i de separació social vigents”.

Articles relacionats