Compromís porta al Congrés una proposta de reforma legal per a suprimir les diputacions

Compromís plantejarà en el Congrés la reforma de la llei de bases de règim local perquè cada territori puga decidir la seua organització territorial i poder, així, eliminar les diputacions provincials, institucions «caduques» que «ja no tenen sentit en el segle XXI», segons ha afirmat el seu portaveu en el Congrés, Joan Baldoví.

En roda de premsa, ha explicat que la Constitució ja arreplega en el seu article 141.2 que el Govern i l’administració autònoma de les províncies estaran encomanats a diputacions o altres corporacions de caràcter representatiu, i ha advocat pel canvi en la llei de bases de règim local perquè els valencians puguen decidir qual és la seua organització territorial.

A més, ha indicat que hi ha una majoria «suficient per a poder canviar les coses». «Que eixa majoria que hi ha ací en el Botànic siga possible a Madrid i comencem el camí per a canviar les coses», ha apuntat Baldoví, que també considera que «no estaria de més que Ciutadans, que en reiterades ocasions ha parlat d’eixa duplicitat» en les diputacions recolzara aquesta mesura, que és «absolutament regeneradora».

Per la seua banda, el portaveu de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, també ha demanat als socis del Botànic, PSPV i Podem, que recolzen aquesta iniciativa a Madrid. Ha incidit que l’objectiu final de la coalició no és només buidar les corporacions provincials de competències, sinó «eliminar-les».

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha incidit que «han de desaparéixer» perquè no responen el model territorial que planteja Compromís, els diputats no són triats directament pels ciutadans i generen «redundàncies» en les competències, que poden ser assumides per la Generalitat, mancomunitats o entitats comarcals.

Per açò, ha defès el «buidament polític» que han impulsat en aquests tres anys, «eliminant la discrecionalitat en el repartiment de recursos públics» reduint els convenis singulars, «potenciant l’autonomia municipal, eliminant els plans teledirigits» i «unint esforços amb la Generalitat».

A més, ha subratllat l’aposta per «potenciar les comarques» i per ajudar les mancomunitats, «les grans oblidades del PP», fins a aconseguir les reformes legals necessàries per a la seua eliminació. Preguntada sobre com afectaria la supressió a àmbits com el MuVIM, l’Hospital General de València o el cos provincial de bombers, ha indicat que són qüestions a estudiar i en les quals ja s’està treballant, perquè hi ha «clàusules» a les quals atendre.

En tot cas, ha defès que «el que sempre s’ha demanat és que es respecten els drets laborals» dels treballadors que depenen de la diputació. «Res és insalvable, res és impossible si no hi ha voluntat», ha dit. A més, ha indicat respecte al patrimoni de la corporació, que podria «perfectament passar a ser propietat de la Generalitat».

Et Pot Interessar