18.9 C
Gandia
Dimarts, 26 setembre, 2023

Compromís de la Safor-Valldigna rebutja la DIA de la CV-60

 

Compromís Safor-Valldigna ha ratificat en l’assemblea celebrada a Palmera la seua oposició frontal a la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) favorable al projecte bàsic de connexió de la CV-60 amb l’N-332 comprés entre Palma de Gandia i Gandia. A més, l’assemblea va acordar donar suport a la Plataforma per la defensa de l’horta de la Safor en totes les accions que l’entitat acorde encetar, com ho ha fet fins ara.

Alcaldes, alcaldesses, presidenta en funcions de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, regidors i regidores, i militància i simpatitzants de la formació nacionalista van rebutjar de ple el document emés per la direcció general de Qualitat i Educació Ambiental de la Conselleria d’Agricultura, per entendre que perjudica “greument i de forma irreversible” els interessos de la comarca.

Des de Compromís Safor-Valldigna es considera que la DIA valora exclusivament les afeccions sobre els entorns urbans, però sense aportar cap estudi de la situació actual, ni simulacions dels impactes futurs, per exemple de la contaminació acústica.

“Els impactes ambientals de la construcció no tenen en compte l’especificitat de la terra que travessa. En cap moment s’analitza que la prolongació com a nova autovia transcorreria per una horta històrica en producció. No es fa cap referència a la situació de canvi climàtic, de la gran importància estratègica de la preservació d’un recurs com és la terra cultivable. Per aquestes raons s’entén que la DIA és insuficient, inadequada i no acceptable”, segons Compromís.

La formació progressista recorda que “la CV-60 passarà per una zona crítica de recàrrega d’aqüífers declarada com a ‘Àrea a millorar’. Afecta en la pràctica totalitat del seu recorregut a una zona de sòls crítics per a la recàrrega d’aqüífers i d’una elevada permeabilitat. Les aigües d’escorrentia provinents del paviment de la CV-60 i de les seues cunetes contindran un alt nivell de contaminants. I la solució que presenta el projecte no és un sistema eficaç amb els contaminants que suren, com és el cas. La impermeabilització que suposa la carretera afecta a més de 60 ha d’horta”

D’altra banda, s’apunta que”la barrera que suposa l’autovia augmenten significativament els riscos d’inundació”. La pèrdua de l’estoc de CO₂ corresponent a la zona afectada serà de 7.241 Tn CO₂ equivalent; que a més de ser emesos a l’atmosfera, ja mai més contribuiran a la fixació de CO₂, el que suposa un considerable impacte a l’atmosfera que contribuirà a empitjorar els efectes del canvi climàtic. Amb la construcció de la infraestructura plantejada es deixaran de fixar vora 915 Tn de CO₂ a l’any, amb el consegüent impacte directe sobre els nivells de CO₂ atmosfèric i, per tant, sobre el canvi climàtic. Una barrera física que alterarà el règim de brises i alterarà greument el microclima.

A tot això cal afegir: la contaminació atmosfèrica que provoca l’augment de la velocitat, l’afecció a la xarxa hidràulica del Serpis (que recordem que és un paisatge protegit) i a tot el patrimoni hidràulic que serà destruït, es produirà una fragmentació de la connectivitat de l’hàbitat i dispersió d’espècies, dificultant l’intercanvi de poblacions amb el corredor ecològic que és el riu Serpis.

Des de Compromís Safor-Valldigna recorden que mai s’han oposat a les actuacions del tram de l’Olleria a Terrateig, i aprofiten per a recordar l’alternativa a l’actual projecte de CV-60 que en el seu dia van plantejar i que continuen reivindicant al tram entre Palma i Gandia:

a) Accés a l’AP-7 des de la CV-680 al pas del terme de Beniarjó a través d’una rotonda elevada de distribució del trànsit que aprofitaria l’actual viaducte entre Almoines i Beniarjó.

b) Enllaç de las CV-60 amb l’N-332 (Ronda de Gandia) al pas pel cementeri de Gandia, capaç d’assumir l’escàs increment de trànsit que preveu l’actual Projecte de Connexió de la CV-60 amb l’N-332. L’accés des de la ciutat i la platja se seguiria fent per la via actual, l’Avinguda de Vilallonga.

“Per acabar manifesten que estan a favor d’una CV-60 respectuosa amb el nostre territori i ambientalment sostenible”, han assenyalat des de Compromís Safor Valldigna.

Articles relacionats