· L’acte ha sigut organitzat per l’Associació Republicana de la Safor i ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i regidors del govern.
· Diana Morant: “Hui commemorem un període democràtic entre dues dictadures, que va suposar la implantació de drets, com el sufragi universal, l’ensenyament lliure, la justícia social o l’educació en valors”
L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha participat aquesta vesprada en l’acte del 90 aniversari de la proclamació de la II República celebrat en el cementeri de Gandia i organitzat per l’Associació Republicana de la Safor. En aquest acte també s’ha rendit un reconeixement especial a l’Associació de Víctimes del Franquisme de Gandia.
A la commemoració han assistit també el vicealcalde Josep Alandete; el regidor de Memòria Democràtica, Nahuel González; i els regidors Liduvina Gil, Miguel Ángel Picornell i Alícia Izquierdo, a més d’integrants de l’Associació Republicana de la Safor i de l’Associació de Víctimes del Franquisme de Gandia. L’alcalde d’Oliva també ha participat en l’acte.
Durant la seua intervenció, l’alcaldessa de Gandia va qualificar l’arribada de la Segona República com “un autèntic salt als ideals de llibertat, justícia social, cultura i modernitat”. “Hui commemorem un període democràtic entre dues dictadures, que va suposar la implantació de drets, com el sufragi universal, l’ensenyament lliure, la justícia social o l’educació en valors. Hem de fer valdre l’impuls modernitzador que es va dur a terme durant els anys de la Segona República en tots els seus àmbits, i que també va transformar la nostra ciutat”.
L’alcaldessa va voler destacar que les administracions i els seus responsables “hem de recordar i honrar als que van fer possible la Segona República i els que, posteriorment, van lluitar contra la dictadura en defensa de les llibertats i els drets fonamentals, els quals hui gaudim”. Sobre la memòria va afirmar que “és la manera més ferma d’asseure el nostre futur de convivència, concòrdia i pau. Defensem i ens enorgullim de la Llei de Memòria Històrica d’Espanya i la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana, lleis impulsades per governs progressistes i socialistes”.
Sobre l’homenatge a l’Associació de Víctimes del Franquisme de Gandia, Morant es va reafirmar en el suport a l’entitat per la “tasca difícil” que desenvolupen i els va animar a “continuar treballant perquè tots puguen acomiadar-se dels seus éssers estimats”.
Finalment, Diana Morant va agrair a l’Associació Republicana de la Safor que “haja impulsat aquest acte commemoratiu coincidint amb els noranta anys de la Segona República; un acte emotiu de pura humanitat; un acte de justícia que pretén recordar, reconéixer i honrar a totes les persones que es van esforçar per assentar les llibertats i els principis democràtics. Les ferides del passat s’han de suturar. Però només es poden suturar fent el que cal fer, i és situant i honrant a aquells que mereixen ser honrats”.