15.4 C
Gandia
Dissabte, 10 desembre, 2022

Comença la X edició del Comunica2, versió en línia

– Arranca la X edició del Comunica2 amb la part científica del congrés amb més de 20 comunicacions, esdeveniment que s’ha pogut seguir a través de la plataforma Teams.

Per desé any consecutiu, el Campus de Gandia (Universitat Politècnica de València) organitza el Congrés Internacional de Comunicació i Tecnologia Comunica2 al Campus de Gandia. La situació de la pandèmia ha obligat a ajornar la celebració presencial del Congrés, no obstant això, en aquest primer dia s’ha pogut gaudir de manera digital, la part acadèmica de les comunicacions.

La primera taula de treball s’ha reflexionat sobre turisme, màrqueting i anàlisi de dades. Posant com a punt de partida la Marató Trinidad Alfonso celebrat a València en 2019 comunicació de María López-Pérez (UPV) i María Dolores Teruel-Serrano (UPV), generant un gran impacte econòmic i comunicatiu en xarxes socials.

S’han tractat temes presents en l’actualitat, “La publicitat, positiu en Covid-19” de Ruth Barrero Cepeda (UOC) i Pablo VizcaínoAlcantud (UA), campanyes publicitàries perquè les empreses continuen promocionant en aquesta nova realitat (#ComunicarParaSeguir). S’ha examinat el paper del Big Data en l’estratègia publicitària d’Emma Torres-Romay (UVIGO), a més de la reflexió sobre els comportaments dels adolescents en Guayaquil a causa de la pandèmia mundial.

La segona taula de treball ha tractat l’ús del llenguatge, divulgació científica, educació i cultura. S’observa com Instagram constitueix una gran eina per a adaptar els discursos polítics als usuaris, “buscant la forma creativa”, al·lega Alejandra Tirado García (UJI). També, és important la multimodalitat, “perspectiva per a l’anàlisi de discursos”, afirma Alberto J. López-Navarrete (UPV) en el discurs digital durant el confinament.

Cal destacar “eTwinning” en la Formació Professional. Projecte #Fishes i la seua aplicació a l’aula” de Jordi Martí Pellicer (IES Vetles e Vents) projecte de promoció per als drets humans en el qual intervenen tres països diferents, Espanya, Grècia i Bèlgica, on els alumnes treballen en cooperació.

En la tercera taula s’han englobat temes relacionats amb els nous mitjans, la utilització de l’etiqueta (#) fonamental per a reivindicar l’activisme feminista que planteja Guillermina Cortés (UNSJ-UPV), els discursos que proposen els polítics en les seues xarxes socials amb una construcció discursiva variable, depenent de les circumstàncies, TikTok per a la difusió de clubs de futbol en primera divisió o la transformació dels nadius digitals cap a noves formes de consum de sèries o pel·lícules han sigut els temes centrals.

El dia ha acabat amb la quarta taula de treball sobre narració i projectes transmèdia, el storytelling ha sigut l’eix central, s’observa com en “La “coca” en els storytelling de films que visibilitzen la cultura andina (aymara – quítxua) i les seues realitats transmèdia” de Yudi Janeh Yucra Mamani (UNAP) i Mariana Esther Tovar Yucra (UNAP), les produccions varien conforme a la bretxa tecnològica i els pressupostos limitats.

D’altra banda, en els projectes musicals transmèdia, es parla d’“àlbum visual: elements que proporcionen unitat narrativa, però varietat” al·lega Ana SedeñoValdellos (UMA). Es pretén generar diferents estímuls en diverses plataformes, com assenyala José Vázquez González (US) en el món transmèdia Paquita Salas. Mantenint sempre la comunitat generada.

La jornada de hui arrancarà amb la ponència de Carlos Scolari, professor de la Universitat Pompeu Fabra, que obrirà el Congrés en línia al costat d’Ariadna Fernández (professora de la UPV) amb una xarrada sobre l’evolució de l’ecosistema mediàtic i el transmèdia. Aquesta ponència i totes les del dia de demà es podran seguir a través del canal de YouTube (Comunica2Gandia, en la web de Comunica2 estarà disponible l’enllaç).

Articles relacionats