18.6 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

CENTENARS DE PERSONES RETEN HOMENATGE PÒSTUM A PEP MELÓ A TAVERNES

 

Pertanyien, aleshores, al Moviment Junior d’A.C., procedents a la vegada de l’Aspirantat de la J.A.C.E. Tots tenien un element en comú: l’amor a la muntanya. “Aquest amor, ens l’havia inculcat un capellà jove, molt inquiet i que tots recordem bé: Don Ricardo (en referència a Ricard Maria Carles, qui després va ser cardenal)”, continua el discurs de Grau, qui recorda que “Pep Meló va ser un d’eixos joves afortunats, que, al costat del seu grup d’amics (Luis Sales, Felipe Císcar, Angel Bellver, Pepito Grau, Vicente Grau, Vicente Malia, Herminio…) i a l’empara de Don Ricardo, va poder gaudir de la naturalesa: Gredos, el Puig Campana, Mulhacén, Aneto… Durant molts anys, va practicar els esports de muntanya en totes les seues modalitats (marxa, espeleologia, escalada…), però també i, amb aquests mateixos amics, va tenir l’oportunitat d’actuar i de fer teatre”.
Mës endavant ha recordat les funcions que es feien al teatre Patronat i els sainets en què actuava Pepe: Nelo Bacora, Quelo Xufeta, Per la fam d’heretar…, sempre interpretant els papers més destacats. Igualment, recorda el seu paper de Jesucrist en la Mort i passió, que es duia a terme en Setmana Santa. 
Grau ha recordat com els punts de coincidència d’aficions van culminar amb la creació del Centre Excursionista Tavernes de la Valldigna, entitat que canalitzà i aglutinà les inquietuds de tots. “Els més majors, ja avesats en el món de l’excursionisme per haver realitzat activitats en companyia de Don Ricardo formaven part del que anomenaven Grup de Muntanya DYA La Vall, que tenia fins i tot banderí i escut identificatiu i al qual pertanyia Pepe; els més joves, al Moviment Junior, i tots amb denominador comú: la Parròquia de Sant Josep, o millor dit, el Patronat de Sant Josep i l’amor a la muntanya”.
L’any 1972, fa quaranta-tres anys, naixia el Centre Excursionista Tavernes de la Valldigna, entitat en la qual convergiren tots. “Teniem un objectiu concret, donar-li forma jurídica, legalitzar l’afició a la muntanya amb uns estatuts i buscar la pertinença a la Federació Valenciana de Muntanyisme en que s’englobaven totes les entitats esportives que realitzaven aquest tipus d’activitats: marxes i campaments, escalada i espeleologia”.
Pepe Meló va ser el seu president fundador i, així va apadrinar el Centre Excursionista Bocairent i, durant algun temps, era molt normal que es feren activitats o visites al poble de Bocairent, on es produïren algunes anècdotes. Aquesta relació va perdurar al llarg del temps i, sota el seu mandat, es van dur a terme les majors proeses: el passe de Foto-Club Interparroquial Valldigna a Foto-Club Social del Centre Excursionista, la constitució del Grup Scout, la campanya per la defensa del patrimoni històric-artístic: Salvem l’Art a la Valldigna, la creació del Museu Arqueològic, l’expedició espeleològica Veneçuela-77, la publicació de diversos números de la revista DYA d’entre altres.
Grau destaca que va ser una persona polifacètica, pròxima, assenyada, tenaç. Sempre es va saber envoltar dels millors per a portar a bona fi les activitats que es desenvolupaven al Centre Excursionista: Tony Gómez, Ximo Palomares, Emilio Arlandis… Pràcticament acudia a totes les convocatòries; açò sí, acompanyat per la seua inseparable esposa Pili, Pilar Ábalos, sempre pendent del que feia Pepe.
“Era de tracte agradable, senzill; sempre escoltava, atenia, aconsellava, es deixava aconsellar, prenia decisions. Tenia una cosa molt important: sentit comú. Per a ell, tot tenia solució; mai no veia problemes. Sempre va estar a l’altura de les circumstàncies i ha sigut el nostre referent al llarg dels tems”, afig, per destcar també que ha sigut un enamorat de la muntanya, ho ha demostrat al Centre Excursionista, participant i organitzant activitats; de la seua falla, de la qual ha format part del seu grup de teatre i ha fet poesia per al llibret; de les festes de moros i cristians de Bocairent, a les que acudia sempre que podia; del seu poble, Tavernes, a través del Partit Socialista, i de la seua gent, amics i coneguts, “ja que allí on estava es notava la seua presència”. A més va ser cofundador de l’Associació d’Amics de la Valldigna, d’acord amb les signatures que apareixen als estatuts.

Articles relacionats