13.2 C
Gandia
Diumenge, 3 desembre, 2023

Carlos Mulet: ‘El País Valencià torna a ser la Ventafocs del finançament de l’Estat a les CCAA’

Carlos Mulet urgeix que el Govern rectifique els criteris per a repartir els 16.000 milions d’euros en les comunitats i s’apliquen criteris justos. De nou es maltracta al País Valencià i es beneficia a qui més ha destrossat al sanitat pública.

Assenyalant que “No podem acceptar els criteris de repartiment del primer desemborsament dels 6.000 milions d’euros ( dels 16.000 anunciats) per a les comunitats autònomes“.

Segons s’ha anunciat, aquests es repartiran un 35% tenint en compte els ingressos en UCI, un 25% en hospitalitzacions, un 20% en positius confirmats i el 20% restant en la població ajustada o població protegida equivalent.

Aquests criteris afecten greument el País Valencià, quarta comunitat autònoma en número de població, i són completament irracionals i injustos , som cinc milions d’habitants que portem anys tractats com una colònia, on som els primers per a pagar impostos però ens retornen les engrunes , insuficients per a poder finançar i donar serveis en sanitat, educació o serveis socials, i ens toca endeutar-nos per a poder donar el servei. I ara ho hem vist; hem sigut la comunitat que més esforç ha fet, construint hospitals de campanya, contractant vols per a portar material, destinat recursos contínuament per a no deixar a ningú arrere, però es veu, això no ha valgut per a res per al Govern. El mateix que ha passat el finançament autonòmic, amb les inversions de l’Estat, passa ara amb aquest fons finalista“.

“És greu que el repartiment no es faça d’acord amb la despesa sanitària real que ha fet cada comunitat autònoma ( dades que el ministeri té) ni per criteris de població que cada sistema sanitari autonòmic atén; el 80% d’aquest fons es repartirà sobre la base dels malats en UCI, hospitals i PRC , el 20% de població ajustada ( concepte que també prima la població dispersa, i per tant castiga de nou al País Valencià).”

“Amb aquest criteri, el País Valencià podríem haver muntat 32 hospitals de campanya (un per comarca) i portar tots els avions de Lufthansa, que és igual”.

“Amb IFEMA ple de llits i sense cap avió, a Madrid li pagaran més diners haja fet o no haja fet despesa. Premiaran a qui més mal ha fet a la sanitat pública, no es repartiran els fons sobre la base de la despesa sanitària COVID real, comunicada per les CCAA al Ministeri, sinó en funció de l’impacte de l’epidèmia, les hagen ateses com els hagen atesos”.

“És a dir que Madrid que ha desmantellat el seu sistema sanitari, ens fa dúmping fiscal, i ara que hi ha una greu crisi sanitària, el Govern central “blanqueja” la seua irresponsabilitat i els rescata amb els recursos de tots i totes, també de comunitats com la nostra, responsable i que està patint el tracte colonial des de fa dècades. Les comunitats que menys han invertit en sanitat per habitant, (Madrid i Catalunya) seran ara les que més recursos rebran de la resta, perquè els diners no són del Govern d’Espanya, són de tots els contribuents, valencians inclosos, o fins i tot donar diners de la resta a País Basc i Navarra, amb el seu concert econòmic”.

La sanitat, tant la pública com la privada, no es finança sobre la base de les actuacions sanitàries: visites, proves, operacions, etc sinó amb una quantia per càpita, per població protegida.

Mulet ha conclòs amb rotunditat “Estem ofegats, no podem donar millor sanitat perquè el Govern, aquest i l’anterior, no ens torna els diners que ens trau i ens correspon per població, ara hem fet un esforç grandíssim en matèria sanitària i social, però els dona absolutament igual, beneficiaran als models ultraliberals de Madrid o Catalunya que han desmantellat la sanitat pública. Per això ara més que mai toca un sistema de finançament just, i una rectificació immediata, i que aquest fons es repartisca al 100% per població real i no ajustada”.

Articles relacionats