16.2 C
Gandia
Dimarts, 21 maig, 2024

 Carles Mulet: “El Govern reconeix el paper de les societats musicals valencianes, però continua esprement-les fiscalment”

El senador destaca el paper de les societats, els seus milers d’alumnes i la seua falta d’ànim de lucre i li recorda a PSOE i Podemos que van rebutjar la rebaixa de l’IVA dels instruments

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha recordat després de la declaració pel Consell de Ministres de les Societats Musicals valencianes com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial que “malgrat destacar que són una eina fonamental per a la convivència que genera espais de relació intergeneracional i que compta amb més de 43.000 músics, el Govern ha optat per continuar gravant els seus instruments musicals amb el tipus màxim d’IVA”.

Mulet ha tractat en els últims mesos, a través d’una moció que va ser aprovada al Senat, d’aconseguir una rebaixa de l’actual 21% al 10% en l’IVA que les famílies paguen per la compra d’instruments musicals que va ser aprovada per 14 vots a favor i 14 en contra. “Una mesura que encara no ha complit el Govern que reconeix la labor educativa, cultural i social d’aquestes organitzacions però que, lamentablement, a l’hora de la veritat, segueix sense rebaixar-los la fiscalitat a un segment poblacional que s’estima en 3,6 milions de persones que practiquen de manera habitual la música a Espanya”, recorda.

La coalició va insistir en aquesta mesura introduint esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat i a la mateixa Llei d’Educació (LOMLOE) amb diferents propostes per a millorar la fiscalitat de les societats musicals, les seues escoles i bandes de música, així com dels mateixos músics. Després de converses amb la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM) la coalició va traslladar esmenes a totes dues lleis de manera que fora més just el seu esforç fiscal, atesa la voluntarietat dels músics i a la mena de societats, ja que les musicals “manquen de finalitat lucrativa i reverteixen els seus beneficis en activitats d’idèntica naturalesa”.

Les esmenes reclamen reduir el tipus de gravamen aplicable en l’impost de societats als rendiments de les activitats pròpies que desenvolupen les bandes de música (concerts i actuacions de carrer), del 25 al 10% i, d’altra banda demanen que les compensacions que reben els músics voluntaris continuen estant tractades en l’IRPF com a rendiments del treball “quan haurien d’estar-ho com a meres dietes i assignacions per a la manutenció, ja que es tracta d’unes quantitats simbòliques per les molèsties i costos dels seus desplaçaments que porten música i cultura a nombroses places en festes i activitats”, ha assenyalat Mulet.

La rebaixa en el tipus d’IVA aplicable en l’adquisició dels instruments musicals beneficiaria a més de 3,6 milions de persones amb un impacte molt xicotet anual, pròxim als 11 milions d’euros. “És important recordar que la mitjana europea està en el 12,5% d’IVA. Quan poden demostrar de debò la seua voluntat real amb els músics amb mesures com podria ser la reducció de l’IVA aplicable, no ho fan, prefereixen continuar esprement-los”, ha dit.

Articles relacionats