18 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

Càritas Gandia programa un any d’activitats per a commemorar el seu cinquantenari

caritas aniversari 2

Càritas Gandia commemora en 2019 el seu 50 aniversari, i aquest mes de gener inicia una sèrie d’actes per a celebrar-ho.
La constitució de Càritas va tindre lloc el 25 de febrer de 1969 però no va ser fins al 17 d’abril d’eixe mateix any quan el bisbe auxiliar de València, González Moralejo, en representació de l’arquebisbe, va signar el decret. 
En aquests 50 anys, Càritas Gandia ha comptat amb 4 directors: des de 1969 a 1985 va estar al capdavant José Miguel Borja. De 1985 a 2001, José Matoses; Des de 2002 fins a 2011, Javier Roche, i des de 2011 fins a l’actualitat, Eduardo Mahiques. No obstant això, centenars de persones, quasi totes voluntàries, han permés que aquesta entitat caritativa haja funcionat amb rigor des dels seus inicis. 
Ara, en el 50 aniversari, tal com ha explicat el director de Càritas Gandia, Eduardo Mahiques, “es pretenen desenvolupar una sèrie d’actes per a celebrar i agrair a tots els que han fet possible que Càritas poguera dur a terme la seua labor social en aquests anys, ajudant i acompanyant a les persones més desfavorides”.
Els actes que s’han preparat, un per mes, pretenen arribar a tota mena de públic i abordar la realitat social des de diferents àmbits.
Encara que és el 17 d’abril quan es commemoren exactament els 50 anys, no serà fins al mes de maig (a causa de les festes de Setmana Santa) quan es realitzarà la celebració oficial. La data encara està per determinar.

Actes commemoratius
La secretària de Càritas Gandia, Maite Boscá, ha explicat que els objectius de la celebració són “commemorar el 50 aniversari de Càritas Gandia amb el lema ‘ahir, hui i sempre’; sensibilitzar a la societat en el quefer de Càritas en el passat i en l’actualitat; donar a conéixer l’acció social de Càritas en aquests 50 anys i rememorar la història de l’entitat”.
Els actes s’iniciaran aquest mes de gener amb la presentació dels actes i del cartell anunciador del 50 aniversari, elaborat per l’artista Toni Durà, i la imatge del logotip, a càrrec de la dissenyadora Eva Nieto.
També aquest mes de gener, la filòsofa i directora de la fundació ETNOR, Adela Cortina, impartirà una conferència titulada ‘Aporofòbia, rebuig al pobre: un desafiament de justícia’, que tindrà lloc el 16 de gener en el Museu Faller de Gandia a les 20 hores. L’acte s’ha organitzat en col·laboració amb el Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València.
Al febrer s’ha organitzat una altra conferència en aquest cas a càrrec de la secretària general de Càritas Espanyola, Natalia Peiró, i presentarà l’acte Nacho Grande, director de Càritas Diocesana de València. Serà el 15 de febrer a la Casa de Cultura de Gandia a les 19.30 hores
Per al mes de març, en concret el divendres dia 1, s’ha organitzat una desfilada de moda de la botiga Koopera, en el Palau Ducal dels Borja.
Està previst que desfilen, a més del director i beneficiaris de Càritas, alguns membres polítics de la corporació local, representants d’entitats socials de Gandia i voluntaris. L’objectiu de la desfilada és recordar als ciutadans la importància de reciclar al mateix temps que es fomenta l’ocupació a través del treball de recuperació de la roba i el calçat.
A l’abril es coneixerà als guanyadors d’un concurs de microrelats entre els diferents centres educatius de Gandia.
Ja al maig tindrà lloc l’acte central del 50 aniversari amb una Eucaristia i posterior dinar de fraternitat.
A la fi de maig, el dia 21, la coral nordamericana Nebraska Weslayan University oferirà un concert en la Col·legiata de Gandia a les 20 hores.
Al juny s’ha organitzat una exposició fotogràfica de la història de Càritas Gandia en aquests 50 anys.
Al juliol, en concret el dia 20, el cantautor Luis Guitarra oferirà un concert a l’església Sant Pere i Sant Pau de la platja de Gandia i “esperem poder organitzar un festival de música a la platja de Gandia, dirigit als més joves”, segons ha indicat Boscá.
Al setembre hi haurà més música, en concret la de la Va unir Artístic Musical Sant Francesc de Borja de Gandia que oferirà un concert.
A l’octubre han organitzat una taula redona sobre medi ambient, en col·laboració amb el campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, amb la participació de Sergi Pérez, gerent del Consorci de Residus V5; Amparo Salanova, esclava del Sagrat Cor de Jesús, i Francisco Martínez Capel, professor de la Universitat Politècnica de València.  La taula redona serà el 17 d’octubre a l’Aula Magna del Campus de Gandia a les 12 del migdia.
El 28 de novembre tindrà lloc un Sopar Gal a càrrec del xef estrela Michelín Manuel Alonso, en el qual s’entregaran els reconeixements a les Empreses Amb Cor de Càritas Gandia i es presentarà el llibre commemoratiu del 50 aniversari.
Per a finalitzar, al desembre, hi haurà una “Marxa Popular” amb motiu del Dia de la Sagrada Família.
Mahiques ha indicat que des de Càritas Gandia “volem agrair la implicació dels voluntaris, empresaris i amics que en aquests anys han col·laborat amb l’entitat perquè sempre poguera tirar avant, fins i tot en els anys de crisi econòmica. Volem donar les gràcies també a tots els que durant aquest 2019 col·laboraran amb Càritas Gandia en l’organització de tots els actes que durem a terme. Sense la seua implicació desinteressada no seria possible”. “Encara així –afig el director de Càritas-, qualsevol col·laboració serà benvinguda perquè tots els actes els realitzarem no solament per a celebrar l’aniversari de l’entitat sinó també per a recaptar fons amb els quals finançar els nostres projectes”.

Imatge del 50 aniversari

L’autor del cartell, l’artista Toni Durà, ha explicat que ha emprat el color groc perquè és un color “amable, com les emoticons, perquè donen alegria i també perquè és un color que m’agrada”. A més, assegura que “quan es defineix a una bona persona es diu que és una persona que té bon cor, i Càritas porta fins a 4 cors en el seu logotip, i com compleix 50 anys –les noces d’or-, he fet un cor d’or. Per a arribar fins a eixe cor d’or he dibuixat unes escales que es recolzen en els cors que representen la solidaritat, la caritat i el treball que ha fet Càritas Gandia en els últims 50 anys”.
Per part seua, la dissenyadora Eva Nieto, encarregada de l’elaboració del logotip, ha utilitzat la tipografia Sans Serif i ha unit el 5 amb el 0, de 50 
Anys, “per a representar la unió de persones i països de diferents cultures a tot el món”.
El cartell commemoratiu del 50 aniversari de Càritas Gandia està penjat en la façana de l’entitat, al carrer Duc Carles de Borja 15. A més, s’ha fet un altre cartell de major grandària que es pot veure en la façana del Palau Ducal de Gandia i que al llarg de l’any es canviarà d’ubicació a les façanes d’altres edificis de Gandia.

Articles relacionats