14.8 C
Gandia
Dissabte, 9 desembre, 2023

Càritas Gandia constata un repunt en atencions en aquest últim trimestre

• Les ajudes havien caigut en els tres primers trimestres de l’any després de la posada en marxa de la Renda Valenciana d’Inclusió. No obstant això, en aquest últim trimestre han augmentat les atencions a famílies procedents de països en conflicte emergent.

• Càritas Gandia continua atenent nombroses famílies espanyoles en pobresa crònica amb ingressos inferiors als 400 €/mes

El II Informe FOESSA sobre Exclusió i Desenvolupament Social en la Comunitat Valenciana, presentat aquest matí a València, apunta que l’exclusió social s’ha reduït intensament en aquests últims cinc anys, encara que també es troba enquistada en l’estructura social de la Comunitat Valenciana, com en la resta d’Espanya.

La mateixa tendència constaten en Càritas Gandia. Si en 2018 es van atendre a més de 400 famílies i al voltant de 2.000 persones, en els tres primers trimestres de 2019 s’ha notat un descens considerable del nombre d’atencions. La disminució ha coincidit, des de mitjan any, amb la concessió de les ajudes econòmiques per part de la Generalitat Valenciana (Renda Valenciana d’Inclusió). Aquesta prestació permet a les famílies en risc d’exclusió assegurar-se uns ingressos mínims que els garantisca el seu dret a una qualitat de vida des de la igualtat d’oportunitats.

En aquest últim trimestre de l’any, no obstant això, s’han incrementat les atencions en Càritas Interparroquial de Gandia, especialment de famílies procedents de països en conflictes emergents, en la seua majoria de països llatinoamericans.

En aquests moments, el perfil més atés des dels Acolliments Parroquials és de famílies refugiades o sense papers, arribades recentment a Espanya, que no poden accedir a ajudes econòmiques ministerials, autonòmiques o locals.

La composició sol ser de matrimonis amb fills menors (almenys dos), encara que a vegades arriben acompanyats d’altres familiars. Arriben amb alguns estalvis i troben treballs esporàdics, sense contracte i mal remunerats, la qual cosa els impedeix arribar a final de mes. Els seus ingressos no solen superar els 500/600 € al mes i les seues despeses mínimes quasi aconsegueixen aquesta quantitat.

Sol·liciten ajuda d’alimentació i quan aconsegueixen una mica d’estabilitat, deixen de demanar ajuda en Càritas.

D’altra banda, es continuen atenent moltes famílies espanyoles en pobresa crònica, que tenen sol·licitada la Renda Valenciana d’Inclusió a l’espera de resolució. Solen ser famílies de més de dos membres amb uns ingressos inferiors a 400 €/mes i despeses, que a vegades arriben a superar aquesta quantitat.

Articles relacionats