23.2 C
Gandia
Dijous, 8 juny, 2023

Càritas Gandia adverteix de l’emergència social per causa de la Permacrisis

• L’atenció en tots els programes de Càritas Gandia ha crescut en els dos primers mesos de 2023 al voltant d’un 40% respecte a l’any passat (una mitjana de 350 persones al mes).

• En aquest moment estem atenent 90 persones que es troben en situació d’exclusió severa i es veuen abocats a viure al carrer o en infrahabitatges. Només en els dos primers mesos de 2023 la necessitat d’ajuda en lots d’alimentació ha crescut un 60%.

• Càritas Gandia ha destinat en 2022 prop de 50.000 euros a targetes d’alimentació i prop de 80.000 euros a ajudes directes per al lloguer d’habitatges o despeses de llum i aigua.

• Malgrat l’escut social i les mesures adoptades, aquestes no són suficients per a evitar que en aquest moment atenguem a Gandia a un 5% del total de la població de Gandia.

Gandia pateix una emergència social. Així ho ha constatat Càritas Gandia amb l’increment de peticions d’ajuda que es realitzen des de fa uns mesos per part de persones en situació de precarietat econòmica, i per tant, precarietat residencial, d’ocupació, i d’accés a alimentació i béns de primera necessitat.

Maite Boscá, secretària de Càritas Gandia, afirma que l’increment que constatem en Càritas Gandia ve des de la tardor de 2022, quan s’ha produït diversos factors que han agreujat la vulnerabilitat de les persones amb menys recursos, a conseqüència de les contínues crisis (l’econòmica de 2008; la sanitària del covid; i la socioeconòmica derivada de la pandèmia i la guerra d’Ucraïna):

• La inflació. En 2022 els increments de preus van ser: aliments: 15,2%, electricitat: 88%, lloguer a Gandia: 26,4%. L’augment de preus ha provocat un increment del nombre de famílies i persones necessitades.

• Han tornat a sol·licitar l’ajuda de Càritas famílies “en la corda fluixa” que ja havien estat amb nosaltres fa anys i que ja es valien per si mateixes.

• Continuïtat de necessitats en refugiats d’Ucraïna i nous refugiats que continuen arribant.

• Augment de la immigració que arriba a Gandia a conseqüència de la inestabilitat i inseguretat que viuen als seus països d’origen. En molts casos acudeixen a Càritas al cap de pocs dies d’arribar a la ciutat.

L’increment de peticions d’ajuda es correspon a necessitats de tota mena: béns de primera necessitat i subministraments; habitatge; ocupació i especialment, ser escoltats. Les persones que atenem han de triar molts mesos entre menjar o pagar el lloguer.

Alguns indicadors que ens alerten en Càritas Gandia de la situació d’emergència social, tal com ha explicat Chema Puente, director d’operacions de Càritas Gandia, són:

• El cost total anual de targetes prepagament va augmentar de 20.330 € en 2021 fins a 49.405 € en 2022. De seguir el ritme actual en 2023 s’arribaria a 66.660 € (més del triple que en 2021 i un 35% més que l’any passat).

• Lots d’alimentació de Persones sense Llar. El ritme de creixement enguany està sent del 60%. Al gener es van repartir 1.470 kits i al febrer es va tornar a augmentar fins a 1.584. Lògicament no es tracta tan sols de repartir el menjar, sinó que són persones que necessiten ser ateses integralment. En 2021 hi havia una mitjana de 50 persones vivint en carrer o en infrahabitatges i la xifra actual ronda les 90.

• Quant a l’àrea d’ocupació, el mes de gener les persones en els programes d’ocupació era 2,5 vegades la mitjana mensual de 2022: (més de 6 vegades que les persones ateses en 2021). El creixement d’aquesta àrea és inassumible amb l’estructura actual.

• S’han incrementat les atencions en Càritas Gandia a través dels serveis d’acolliments al voltant d’un 40%.

Un dels aspectes diferenciats d’aquesta permacrisis és l’aprofundiment de les desigualtats en la societat. Els grans damnificats són precisament persones i famílies més fràgils i desfavorides als qui no han arribat les respostes públiques del denominat “escut social” (que intenta protegir els més febles amb mesures per a fer front als desnonaments, tall de subministraments, etc.)

Davant aquesta situació, des de Càritas Gandia denunciem:

• La vulneració dels drets humans, que comporta la dificultat d’accedir als drets socials com són dret a: alimentació, habitatge digne, empadronament, salut, educació, que siguen drets que es puguen materialitzar i ser gaudits.

• Les desigualtats socials que generen les contínues crisis, que han agreujat els problemes estructurals i que, malgrat l’escut social, i de les mesures que s’han adoptat, no són suficients per a evitar que en aquest moment atenguem en Càritas a un 5% de la població de Gandia.

• La falta de programes de lluita contra l’exclusió residencial i sol·licitem programes per part de les administracions un incremente del parc d’habitatges socials, perquè les famílies més vulnerables puguen tindre accés a un habitatge digne, adequada i accessible.

Necessitem que la societat siga conscient de la situació d’emergència social que s’està vivint a Gandia i de l’allau de sol·licituds d’ajuda que estan arribant a Càritas interparroquial.

Demanem a la ciutadania, a les administracions públiques, la societat en general, al teixit empresarial i associatiu de Gandia, els socis i EECC que ens ajuden amb donacions econòmiques.

CAMPANYA SENSIBILITZACIÓ

Davant la situació d’emergència i la necessitat de l’increment d’ajuda per a tantes persones, s’ha preparat una campanya de sensibilització que dona visibilitat a la realitat social i consciencie a la societat a col·laborar econòmicament amb Càritas Gandia.
“Joan”, serà el nom del personatge, que simbolitzarà a tots aquests: Joseps, Maries, Francescs, Eves; i molts altres usuaris que passen pels  centres.

A través del temps i a mesura que transcórrega la campanya, es veura com transcendeix el treball de Càritas Gandia amb aquest “Joan” fins a poder-lo reinserir en la societat.

De manera creativa, amb una publicitat 360 que abastarà diferents canals i una sòlida estratègia, portarem als carrers de Gandia una campanya amb cost zero (gràcies a les empreses i entitats amb cor) durant tot l’any 2023, amb l’objectiu d’incentivar donacions, que es transformaran en ajudes directes a les persones, amb una crida: “Ajuda’ns a continuar ajudant”.

Articles relacionats