18.6 C
Gandia
Dimarts, 28 novembre, 2023

Bescansa busca una aliança per a desbancar a Iglesias al capdavant de Podemos

L’exdirigent i cofundadora de Podem, Carolina Bescansa, ha difós aquest dimecres un document en el qual ofereix al secretari d’Anàlisi Estratègica i Canvi Polític del partit, Íñigo Errejón, segellar un acord per a recolzar la seua candidatura en la Comunitat de Madrid, com la seua ‘número dos’, a canvi que el diputat madrileny la recolze per a aconseguir liderar en el futur la formació morada; un document del que Errejón s’ha desvinculat, i que fins i tot titla de “bogeria” i de “insult a tot el partit”, segons fonts del seu entorn.

Aquesta proposta, que Bescansa ha plasmat en un document que ha difós en el seu canal de Telegram i ha esborrat minuts després, arriba després que el dirigent ‘morat’ li oferira formar part de la seua candidatura a les primàries de la Comunitat de Madrid com a ‘número dos’.

Així, el parlamentari de Podem ha admès que sí és cert que li va oferir a Bescansa formar part de la seua llista -com també ha fet amb el secretari general de Podem en la Comunitat de Madrid, Ramón Espinar, o la portaveu en l’Assemblea, Lorena Ruiz-Huerta-, però ha assegurat que no té res a veure amb la proposta d’acord difosa per ella.

De fet, ha afirmat que eixe document, l’existència del qual no coneixia fins que s’ha fet públic, és la primera resposta que obté de la diputada a la seua oferta, i que no comparteix el seu contingut, ja que els seus plans ara estan centrats en la Comunitat de Madrid.

No obstant açò, els plans de Bescansa van molt més enllà, segons es desprenen del document, titulat ‘Proposta-esborrany d’acords en la negociació conduent a la constitució d’una candidatura d’unitat en les primàries de Podem en la CAM’. En concret, planteja al parlamentari madrileny entendre l’aliança a Madrid com un primer pas cap al control del partit a nivell estatal.

L’acord que es dibuixa, que es descriu com “vinculant”, estableix, entre altres coses, que Bescansa seria la número dos d’Errejón en la candidatura que presentarà a les primàries que ha engegat el partit morat en la Comunitat de Madrid.

A més, condiciona aquest suport a un futur respatler d’Errejón a Bescansa, quan toque conformar “la llista per a competir en les futures eleccions primàries de Podem de cara a les eleccions Generals i en el futur procés electiu de la secretaria general del partit”.

Així mateix, afig que “el triple abast d’aquest acord implica la visibilització de dos nivells de discurs: un de tipus madrileny, el principal portaveu del qual serà Iñigo Errejón, i un altre de cort estatal, la principal portaveu de la qual serà Carolina Bescansa”. “El disseny de les dos narratives es durà a terme de manera solidària i conjunta en el marc dels òrgans que constituïsca aquesta candidatura”, apunta.

La primera de les bases de l’acord que proposa Bescansa insta les dos parts a comprometre’s per a “recuperar, a través del seu propi exemple, una cultura organitzativa dins de Podem basada en la confiança, la cooperació, el respecte a l’organicitat, la descentralització, la democràcia interna, l’empatia, la integració de les minories i l’obertura cap a les bases més qualificades de la societat civil”.

“Aquest compromís vincula les parts que subscriuen aquest acord en el seu comportament orgànic i personal, tant en el marc de la CAM com en el conjunt de l’Estat. Podem ha de tornar a ser eixe lloc organitzatiu capaç de traure el millor de totes les persones que ho integren”, reclama el text redactat per la diputada, que fa un any va perdre totes les seues responsabilitats orgàniques.

En tercer lloc, la diputada entra al detall del repartiment de llocs en la primera candidatura a dissenyar, la de Madrid. “La llista estarà integrada per 25 candidates i candidats ordenats en estricta cremallera, sent 16 d’ells a proposta d’Iñigo Errejón i 9 a proposta de Carolina Bescansa, buscant en tot cas el mutu acord sobre totes les candidatures”, assegura.

“Els equips de suport a la candidatura treballaran de manera mancomunada. Donada l’actual desigualtat de recursos entre tots dos, l’equip d’Iñigo Errejón proporcionarà suport reforçat a Carolina Bescansa a través de l’assignació de tres persones de referència per a assumir les tasques de comunicació i premsa, xarxes i suport logístic”, assenyala en el quart punt el text, al que ha tingut accés Europa Press.

En cinqué lloc, Bescansa assenyala que, segons aquest acord, Errejón assumiria “les responsabilitats pròpies del lloc de candidat a president de la Comunitat de Madrid i director de campanya” i ella “les responsabilitats pròpies del lloc de candidata a vicepresidenta de la Comunitat de Madrid i sotsdirectora de campanya, a més de la responsabilitat de coordinar el procés d’elaboració del programa electoral de Podem en aquestes eleccions”.

A més, l’exdirigent inclou en un sisé punt un veto exprés a l’actual secretari de Podem en la Comunitat de Madrid, Ramón Espinar, que la seua “deriva política” és la que, segons Bescansa, la candidatura fruit de la seua proposta d’acord “aspira a contrarestar”.

El secretari d’Anàlisi Política ha explicat, després de conéixer el document, que no té res a veure amb el que en ell es planteja, més enllà d’haver-li oferit a Bescansa anar en la seua llista. De fet, es mostra especialment sorprès davant el fet que la diputada haja inclòs fins i tot un repartiment de llocs de la seua candidatura.

Fonts properes al possible candidat, consultades per Europa Press, titlen el document de Bescansa de “delirant”, i han negat que s’haja produït “cap conversa en un sentit ni remotament similar”. Així, asseguren que Errejón “està tractant de fer una llista de consens, que incloga diferents perfils, entre ells Ramon, i ella ha respost amb eixe compendi de bogeries”.

Articles relacionats