14.5 C
Gandia
Divendres, 1 desembre, 2023

Balanç dels primers cent dies de govern a Oliva

L’alcaldessa d’Oliva, Yolanda Pastor, i els portaveus de Projecte Oliva, Joan Mata, i d’UCIN, Salva Llopis, han explicat aquest matí la gestió desenvolupada pel Govern municipal en els primers cent dies.

L’alcaldessa ha començat agraint a la ciutadania la seua confiança. Ha explicat que en aquests tres mesos al capdavant del govern s’han centrat a solucionar els problemes més urgents per poder continuar amb els necessaris: “Quan vam arribar, ens vam trobar en un capítol 2 de despesa corrent amb -500.000 €. Vam aprovar dues modificacions de crèdit per poder pagar les factures pendents de recollida de fem i neteja viària (es devien quatre mesos), de la llum o les subvencions nominatives. I vam començar a treballar en el més necessari: la finalització de les obres inacabades.”

En aquest punt, Joan Mata, regidor d’Urbanisme, Patrimoni i Contractació ha destacat, en primer lloc, el Centre Olivense: “el passat 22 de setembre es va signar l’adjudicació de la finalització de les obres, que començaran el pròxim mes de novembre i que tindran una durada prevista de sis mesos. L’acabament de la Via Ronda es reprendrà després del pont d’octubre, el 16 d’octubre. I ja estan en marxa les obres del passeig Gregori Maians, la reforma dels centres escolars del programa Edificant i la construcció del nou Centre de Salut de Sant Francesc. A més, estem acabant el programa dels ARRU, de rehabilitació urbana del centre històric, i el Pla de Barris de la zona de l’institut vell.”

L’alcaldessa també ha explicat que en aquests tres mesos, també ha entrat en vigor el nou contracte de recollida de fem i neteja viària. I s’han acabat de gestionar i s’han celebrat grans esdeveniments esportius, festius i cultural, com l’arribada de la VII etapa de la Volta Ciclista a Espanya, el Gran Fons Alberto Contador, festes locals i esdeveniments d’associacions locals.

Per la seua banda, Salva Llopis ha explicat la gestió desenvolupada per les àrees gestionades per UCIN: Turisme i Platges, que encapçala el mateix portaveu, i Arxius i Cementeri, amb Rosa Pous de regidora delegada.

Llopis s’ha mostrat satisfet pel treball desenvolupat: “en les platges hem aconseguit revalidar els guardons de qualitat i les banderes blaves, hem realitzat la Mostra Gastronòmica Ciutat d’Oliva i hem col·laborat perquè els esdeveniments esportius siguen també un èxit des del punt de vista turístic. En l’Arxiu, Rosa Pous està treballant molt per obtenir un servei digne. També en el cementeri, estem a punt d’aprovar un reglament que evite els conflictes amb els nínxols, també un contracte que assegure la neteja i el manteniment del cementeri cada dia de l’any, no només quan s’acosta Tot Sants, a més de la construcció de més de cent nínxols.”

Referent a la situació econòmica de l’Ajuntament, els responsables municipals han assegurat que està estabilitzada. En aquest punt, Joan Mata ha explicat que és greu “que la persona que s’ha encarregat de la Hisenda Pública i sap de què parla estiga dient que tenim 20 milions d’euros per a gastar. És cert que l’Ajuntament disposa d’aquest capital, però es tracta de diners de fons europeus, subvencions del Pla Edificant, o, entre d’altres, avals de contractistes o d’urbanitzacions que estan pendents de la seua devolució”. Sobre aquesta qüestió, Salva Llopis ha dit que “es tracta d’una estratègia malintencionada de l’oposició per crear confusió i malestar amb el nou govern”.

Yolanda Pastor també ha assegurat que s’està treballant en el pressupost del 2024: “enguany sí que el tindrem preparat dins el termini i en la forma escaient. Recordem que estem treballant amb el pressupost prorrogat del 2022. En aquest punt voldria demanar la col·laboració dels grups de l’oposició, que estan presents en la Junta de Govern i que compten amb un sou per cada grup polític. Sobretot perquè en part estem gestionant projectes iniciats per corporacions anteriors. També els demanaria responsabilitat, perquè igual com els agraïm la seua tasca en qüestions com la Volta Ciclista, també haurien de ser responsables i assumir la seua part de responsabilitat en temes no tan amables que nosaltres ara haurem d’assumir.”

Un altre punt destacat han estat els lloguers municipals. Segons l’alcaldessa “s’està treballant per eliminar-los, recuperant i aprofitant els edificis públics. Ja vam anunciar que havíem traslladat el departament de l’ADL i de recursos humans, que en l’actualitat es troben en l’edifici de l’antic Hort de Palau, i estem a punt de deixar l’altre pis que tenim al carrer Constitució. Entre els dos pisos, l’Ajuntament estalviarà un total de 3.000 euros al mes.”

Pel que fa a les obres supramunicipals que afecten Oliva, s’ha anunciat que l’acabament de les obres de la carretera Oliva-Piles està previst per al mes d’octubre, i la connexió sud amb l’AP-7, per al pròxim mes de novembre.

Joan Mata també ha anunciat que ja s’han constituït els grups de treball multidisciplinaris que mamprendran dos grans projectes pendents: la nova EDAR (depuradora), fonamental per a l’ordenació del territori i el medi ambient, i la carretera que connectarà Oliva i Piles per la costa. Pel que fa a la nova depuradora, Joan Mata ha dit que serà “el gran projecte d’Oliva de cara al futur. Estem parlant d’una inversió de 42 milions d’euros, que donarà resposta a l’altra gran assignatura pendent en la qual estem treballant, com és la gestió urbanística, en aquest cas, orientada des d’una perspectiva mediambiental. A més, s’està ja treballant també en la finalització de les urbanitzacions Canyades I, Aigua Blanca IV i San Fernando, que estan pendents d’aclarir.

Per finalitzar, Yolanda Pastor ha demanat paciència als ciutadans: “Des del primer moment ens hem trobat amb moltes coses per fer, algunes de forma urgent. I en només 100 dies hem avançat molt, però som conscients que el poble és exigent i que vol veure més resultats. Per això, dir-los que confien, que estem treballant de valent per aconseguir, entre tots, la ciutat que ens mereixem.

Articles relacionats