9 C
Gandia
Diumenge, 3 desembre, 2023

Balanç del Govern Municipal de Piles dels 100 dies de gestió

 

El nou govern de Piles, format per la coalició dels partits polítics PSPV-PSOE, Compromís i PP, liderat per la socialista Cristina Forne, ha complit aquesta setmana 100 dies a l’ajuntament.

Piles Equip de Govern Municipal 2023
Piles, Equip de Govern Municipal 2023

«Després d’aquests tres mesos, hem volgut fer balanç i donar a conéixer la situació que ens vam trobar a l’inici de la legislatura i l’actual», explica Fornet.

La situació econòmica real

La situació econòmica a l’acta d’arqueig indicava una quantia de 309.455,93 €, no obstant això, la realitat és que hi havia 529.855,58 € pendents de facturació de l’anterior legislatura i un préstec de 480.000 € a tornar el pròxim desembre. Per tant, el deute en aquell moment sumava 1.009.855,58 € vers als 309.455,93 € en els comptes corrents locals.

D’altra banda, també es va conéixer un encàrrec fet dos dies abans de les eleccions municipals de 16.280 €, a falta de sumar-li el paviment —calculat en 4.000 €—, d’una escultura d’onze metres d’alçària. Aquesta està dissenyada per a la rotonda de la carretera Natzaret-Oliva, tot i que no compta amb el permís per instal·lar-se allí i que els tècnics econòmics i d’urbanisme de l’Ajuntament desaconsellaren dit encàrrec.

Des de l’equip de govern afirmen que, com l’estat financer no era l’esperat, han hagut d’ajustar les prioritats per millorar l’economia municipal: «Ens hem centrat a pagar factures de l’anterior govern i en aconseguir el màxim possible de subvencions que ens pertoquen». Calculen una pèrdua de 25.000 € en subvencions que no es rectificaren, com la del pla de salut municipal o la del foment de la lectura a la biblioteca, perduda per no ser signat l’annex 3 d’aquesta per l’anterior alcalde.

Així i tot, posant mitjans humans per a assolir-ho, s’han obtingut ajudes noves —un exemple és el servei gratuït de transport a demanda— i s’ha incrementat la quantia concedida de subvencions habituals —com la de l’escolarització d’infants de dos a tres anys—. La diferència entre la resolució del curs 2022-23, que va atorgar 36.585,50 €, i la del curs 2023-24 és de vora 50.000 €, ja que enguany s’han assignat 85.533 €.

Un estiu d’incorporació intens per fer gaudir a tota la població

Amb l’arribada del nou govern, es programà tot l’estiu amb més de mig centenar d’activitats, com les activitats esportives a la platja, la Nit de Sant Joan, el Dia del Turista o la Setmana Esportiva. Així mateix, es fomentà la tradició i la llengua valenciana, tant en la població infantil com la gran, amb activitats de raspall i concerts com el de Dani Miquel.

«Hem hagut de treballar intensament per organitzar tot l’estiu, sent que entràrem al govern el 17 de juny, sempre mirant pel benestar comú i que tota la població, tant la turista com la resident, gaudira de l’època estival», afirma unànimement l’equip de govern.

També es doblaren les places gratuïtes de l’escola d’estiu perquè cabera tot l’alumnat matriculat. «Ens trobàrem 93 xiquets i xiquetes matriculades, tenint sols 45 places a l’escola», aclareixen des de la Regidoria d’Educació.

Ara s’estan organitzant altres activitats, com el 9 d’octubre, diverses exposicions, el Piles Camina, el 40 aniversari de l’Agrupació Artística Musical Santa Bàrbara de Piles o les festes de Santa Bàrbara i de Nadal: «Continuem treballant perquè a l’hivern el poble continue tenint vida».

El comerç i les empreses locals com a prioritat

Una altra de les prioritats està sent la promoció del comerç local. Per això, els premis de diverses competicions organitzades per l’Ajuntament, com el campionat del canut o el concurs fotogràfic #PilesAlEstiu, es xalaren al poble. També, per primera vegada, les ajudes per al material escolar promouen el comerç local i el menjador de l’escola infantil municipal és portat per un prestigiós restaurant de Piles.

.

Articles relacionats