10.6 C
Gandia
Dimecres, 28 febrer, 2024

AUGMENTA LA INCIDÈNCIA DE LA DIABETES A LA SAFOR AMB 1.500 NOUS AFECTATS CADA ANY

La regidora delegada de Sanitat Pública i Polítiques Saludables de l’Ajuntament de Gadia, Liduvina Gil, ha presentat el programa d’activitats que es realitzaran a la ciutat amb motiu del Dia Internacional de la Diabetis entre el 12 i el 14 de novembre, i la taula rodona que tindrà lloc el dia 9 de novembre a la Casa de la Cultura. A la presentació ha estat acompanyada per Antonio Román, de l’Associació de Diabètics de la Safor; Jesús Herráiz, de la Farmàcia del Passeig, i el metge de capçalera Tomás Fuster.

 

Liduvina Gil ha manifestaat que “les dades indiquen que la malaltia seguix en augment i hem de prendre consciència i prendre mesures per evitar-ho. La societat ha sofert canvis. En molts casos s’ha suprimit l’alimentació saludable, augmentat el sedentarisme i el consum d’alcohol, factors que augmenten la incidència de la diabetis sobre la població”.

Antonio Román, per la seua part, ha agraït la col•laboració de l’Ajuntament de Gandia i de la Farmàcia del Passeig amb la qual s’han desenvolupat durant l’últim any campanyes de conscienciació sobre la diabetis. “La guerra contra la diabetis s’està perdent. Els últims estudis indiquen que la prevalença ha augmentat un 15% a la comarca de la Safor, el que significa que estem en nivells dels Estats Units. Crec que totes les forces polítiques i les associacions empresarials haurien de prendre cartes en l’assumpte. El 62% de les baixes mèdiques tenen algun tipus de relació amb problemes causats per la diabetis que a més, pot acabar provocant vuit tipus diferents de càncer” i afegia que “estem trobant malalts de diabetis cada vegada més joves, el que en un futur els provocarà afeccions a la seua salut que poden acabar amb la mort”.

Pel que fa a la conscienciació, Román ha dit que “hem d’explicar tots els aspectes i inconvenients de la malaltia. No tot se soluciona amb una pastilla, cal millorar l’alimentació i fer exercici. Hem dissenyat una unitat mòbil que té un cost estimat de 50.000 € amb la qual pretenem recorrer els pobles de la comarca i els col•legis. És l’única manera d’evitar que cada any hi haja 1.500 diabètics més”.

Per la seua banda, el doctor Tomás Fuster, que participarà en la taula rodona del pròxim dia nou, va afirmar que “l’atenció primària és la que primer rep els malalts. La diabetis tipus 2 ha arribat a cotes que fan impossible que cap endocrí arribe a atendre tots els afectats. Som els metges de família els que hem assumit aquest tipus de paper. A la Comunitat Valenciana tenim una prevalença del 14% i el 90% d’aquests casos estan relacionats amb el sobrepés. Un aspecte que es pot solucionar fàcilment amb una dieta adequada i exercici. Cal que prenguem consciència que hem de ser proactius amb la malaltia. Amb 30 minuts d’exercici o de caminar al dia es pot controlar la malaltia”.

Finalment, Jesús Herráiz, ha explicat les mesures que es posaran en marxa des de la Farmàcia del Passeig per fer visible la malaltia i aportar informació. “Sempre parlem de percentatges i titulars però a peu de carrer ens hem adonat amb les campanyes que hem posat en marxa que hi ha molts ciutadans de Gandia afectats per la diabetis i no ho sabien. Si no saps que estàs malalt no pots tractar la malaltia. Un 13% de la població desconeix que té diabetis i en alguns casos són persones amb nivells propers a l’hospitalització”.

Articles relacionats