17.7 C
Gandia
Dijous, 22 febrer, 2024

Arranca el 6é Consell de la Infància de Gandia com un nou impuls de la participació infantil

• Es va constituir dissabte amb un Plenari infantil on els 30 xiquets i xiquets representants van preguntar l’alcalde sobre diferents temes que els preocupen.

• Prieto anuncia l’obertura aquestes festes del nou parc de Roís de Corella, “que inclou nous elements per a esport o jugar a la petanca i un nou SkatePark, així com una nova zona verda”

• També s’han donat a conéixer els dibuixos guanyadors del concurs fet la primavera passada, que inspiraran el disseny del nou parc a la zona verda Ausiàs March, a l’estil del ‘Gulliver’ de València.

• Esther Sapena, regidora d’Infància: “Veig cares plenes d’energia, idees i somnis, que són la veu de la nostra infància… Sou els responsables d’afavorir i promoure el compliment d’aquests drets, contribuint així a la construcció d’un entorn on cada xiquet (infant) puga créixer en un ambient segur, saludable i ple d’oportunitats…. “.

Dissabte passat es va constituir al saló de Plenaris de l’Ajuntament la sisena edició del Consell de la Infància de Gandia, en un acte presidit per l’Alcalde de Gandia, José Manuel Prieto i la regidora delegada d’Infància, Esther Sapena.

Així, s’hi va estrenar l’exercici 2023-2024 amb el programa de participació infantil i defensa dels drets de la infància: “La Infància Pren el Micro”. Els 30 xiquets i xiquetes que formaran part de l’òrgan consultiu van preguntar l’alcalde sobre diferents temes que els preocupen, com ara l’obertura dels patis dels centres educatius per a jugar-hi; més arbrat i zones verdes; la instal·lació de sanitaris públics; més fonts; parcs per a gossos; la millora dels carrils bici o l’habilitació del trinquet, entre altres qüestions.

D’altra banda, l’alcalde va anunciar l’obertura aquestes festes del nou parc de grans dimensions a Roís de Corella: “Aquest parc, que prompte podreu gaudir, inclou nous elements per a l’esport o jugar-hi a la petanca i un nou SkatePark, així com una nova zona verda, nova il·luminació i, en definitiva, un renovat espai públic que afavorirà el passeig i anar-hi en bicicleta, aspectes que us han interessat aquesta vesprada”.

Resultats del concurs de dibuix per al nou parc estil ‘Gulliver’

Una altra zona de jocs important serà la que s’ubicarà en el parc Ausiàs March, a l’estil del ‘Gulliver’ de València, una petició que ve a iniciativa del Consell de la Infància anterior. En aquest sentit, l’alcalde va assegurar que s’està treballant en el projecte definitiu, tenint en compte les propostes del consell, a través del concurs de dibuix fet en primavera, que ja té guanyadors i guanyadores: “Tots i totes les participants, en general, han desenvolupat en els seus dibuixos dissenys amb elements típics del patrimoni cultural de Gandia; el Castell de Bairén; la Seu; el Palau; dels nostres meravellosos espais naturals, com el Mondúver, el Parc Natural Parpalló-Borrell, la cova del Parpalló, la platja, el port; amb personatges històrics i representatius de la ciutat que perduren i hem de fer perdurar en el temps, com el Tio de la Porra, la Delicà de Gandia, la família Borja o de la nostra cultura gastronòmica i elements que formen part de les nostres festes”.

A més, l’alcalde també ha afegit que “moltes de les propostes rebudes incloïen l’estil d’un personatge famós, de grans dimensions, estil Gulliver, amb parts del cos amb tobogans i que s’ha tingut molt en compte incorporar jocs inclusius per a garantir l’accessibilitat de tots i totes les xiquetes”.

L’alcalde va anunciar durant l’acte els guanyadors del concurs de dibuix que es va fer la passada primavera. Una vegada reunit el jurat tècnic de l’Ajuntament i analitzades les millors propostes, que ja van ser identificades pel Consell de la Infància, s’han destacat tres guanyadors:

Un del segon cicle de primària:
TESSA GRAU PÉREZ
Títol: EL PORT DE GANDIA
Centre: CEIP Botànic Cavanilles. 3r

Un del tercer cicle de primària:
JOEL CANTOS PLA
Títol: PARQUE AUSIÀS MARCH
Centre: Escolàpies. 5é

I el guanyador absolut:
STEFANO DI CARLO DOMINGUEZ
Títol: PARC DEL TIO I LA FIDEUÀ
Centre: CEIP Botànic Cavanilles, 6é

En els pròxims dies se’ls citarà a l’Ajuntament per a fer el lliurament de premis.

Finalment, Esther Sapena, va encoratjar els xiquets i les xiquetes que s’estrenaven en el càrrec de consellers i conselleres: “Veig 30 cares plenes d’energia, idees i somnis, que són la veu de la nostra infància… Sou els responsables d’afavorir i promoure el compliment d’aquests drets, contribuint així a la construcció d’un entorn on cada xiquet (infant) puga créixer en un ambient segur, saludable i ple d’oportunitats…. Vos desitge un viatge ple d’experiències positives que reforcen la vostra autonomia personal i vos permeta créixer com a individus compromesos amb la construcció d’un futur millor”.

Preguntes a l’Alcalde Jose Manuel Prieto Part

1. Sol·licitud de modificació de l’ordenança municipal de convivència de Gandia, a favor del joc lliure als espais públics de la ciutat.

Precisament estem treballant per a obrir com a espais de joc els patis dels centres educatius, uns espais perfectes per a jugar per a vosaltres, conegut, amb equipament esportiu i que a més és segur per als vostres pares. Heu d’entendre que el carrer és un espai de tots i per a tots i que, per això, són necessàries ordenances. Per exemple al carrer a un mateix temps pot haver-hi xiquets més menuts o grans, persones majors, amb diversitat… I ha de ser amable, agradable i segur a per a tots.

2. Ampliació d’obertura dels patis dels centres educatius, per poder jugar.

Com vos contava abans, ja estem treballant en l’obertura dels patis perquè tingueu espais segurs, còmodes i coneguts per a jugar. Com en el pati de l’escola no es juga en cap lloc. La idea és que quan tanque el cole, després de les extraescolars, pugueu estar de 17.00 a 21.00 al pati i que els pares i mares estiguen tranquils. Ja està obert el Botànic Cavanilles i molt prompte, s’obrirà també el San Francesc de Borja i el Joan XXIII, al Grau. A més hem aprofitat perquè alguns clubs esportius, en el cas del Botànic Cavanilles de gimnàstica rítmica, també puguen entrenar dins.

3. Plantar més arbres i plantes al voltant dels col·legis i algunes places de la ciutat.

Els que aneu al Joan Martorell ja haureu vist que hem creat una nova zona més accessible i amb més arbres a l’entrada de l’escola, per fer-la, una altra vegada el mateix, més còmoda i segura. Per a vosaltres i els pares que vos porten a escola. És important a més perquè, com vos hauran explicat a classe, les zones amb arbres són més fresquetes a l’estiu per les ombres i pel meteix Co2 que absorbeixen. En general estem fent un esforç gran perquè cada vegada la ciutat siga més verda i millor per a gaudir-la a peu, en bici… Perquè és molt millor per a la salut de tots i així estem cuidant el planeta, reduint emissions.

4. Instal·lació de sanitaris públics als parcs de la ciutat o zones de gran afluència de públic.

Haureu vist que en dies de festa (Falles, Fira i Festes…) instal·lem sanitaris portàtils al carrer perquè esperem molta gent; per a la resta de dies és important saber que es poden utilitzar els lavabos dels edificis públics (biblioteques, centres socials….) per exemple, els del mateix Ajuntament si el consistori està obert. Incloure més sanitaris públics és important, perquè contribueix a tindre una ciutat més neta i cuidada, així que estudiarem incorporar nous en el disseny de noves àrees de joc.

5. Creació d’un voluntariat de xiquets i xiquetes per als més menuts del col·legi.

Em pareix una molt bona idea. De fet, no sé si sabreu, si algú de vosaltres té germans grans, que és una cosa que es fa a les universitats. Això podria ajudar als xiquets i xiquetes més menuts les primeres setmanes o mesos, quan arriben al col·legi per primera vegada o quan comencen una nota etapa educativa, per exemple, la primària.

6. Instal·lació de semàfors per a invidents a la ciutat.

També em pareix una molt bona idea que apunte per a treballar des de l’Ajuntament. Podem estudiar-lo per tindre una ciutat encara més accessible i instal·lar este tipus de semàfors, que ja existeixen en altres ciutats, quan s’haja de substituir els que ja tenim. És molt important quan s’és alcalde fer canvis en la ciutat tenint en compte l’estat de la cosa a canviar perquè també és fonamental l’estalvi i que les despeses estiguen controlades, com passa a cada casa, com vos explicaran els vostres pares o com molts ja sabeu i ja fareu en els vostres estalvis.

7. Ampliació de l’horari de la biblioteca Infantil-juvenil.

Ara mateix la biblioteca de la Plaça Rei Jaume I està oberta de dilluns a divendres de 16.00h a 20.30, que a l’hivern és una hora que normalment ja estem en casa o fent marxa d’anar pel fred, la llum al carrer… I a l’estiu obrim de matí perquè en eixe horari no teniu classe. Sempre podem estudiar l’horari o fer algun canvi; que el demaneu és un bon indicador perquè vol dir que gaudiu de llegir i de les activitats que es fan.

8. Instal·lació de més fonts públiques.

És important instal·lar més fonts perquè és molt fonamental beure aigua, sobretot a l’estiu, i perquè, a més, si instal·lem noves fonts fem possible que les ampolles es reutilitzen i que generem menys residus. A més, no sé si el sabeu, a Gandia tenim una aigua que és per a estar molt molt orgullosos. És una de les millors d’Espanya, és blaneta i té un bon sabor. En els nous parcs el tindrem en compte i instal·larem de noves.

9. Instal·lació de parc per als gossos.

Tots hem de tindre espais amables a la ciutat, també els gossos. Per això estem pensant en la millor zona de la ciutat per reservar un espai perquè puguen córrer més lliures, jugar… El millor és que fora un espai natural. Espere poder contar-vos més detalls prompte. Voldria aprofitar que parlem de gossos per a recordar-vos l’important que és per cuidar de la ciutat i que siga més amable per a tots replegar sempre els excrements. És una responsabilitat molt important que tenim quan cuidem d’una mascota.

10. Millora del carril bici, especialment tram Gandia-Grau, i Passeig de les Germanies.

M’agrada poder dir que Gandia cada vegada és més còmoda per a passejar i per a anar en bici. Açò és sinònim de benestar i qualitat de vida i una cosa que ciutats més grans no poden dir. En el cas de la connexió entre Gandia i el Grau, justament ja s’ha acabat de millorar, també s’ha millorat la zona ciclista de la zona de la Carretera Natzaret-Oliva i seguirem en esta línia. Fent Gandia més saludable i sostenible.

11. Millora de la il·luminació de la ciutat.

Estem millorant la il·luminació de la ciutat a poc a poc. Hem començat per la platja, perquè és on feia més falta, entre altres coses per la proximitat del mar. Estem canviant les lluminàries per altres més noves, que fan més llum i a més són més eficients, per poder estalviar diners i no fer tanta despesa d’energia. Açò també és clau per tindre una ciutat més sostenible. Fem un poc el mateix que potser fan els vostres pares a casa. Comprar bombetes més eficients, electrodomèstics…

12. Adequació del trinquet per al seu ús com a poliesportiu.

Volem que el trinquet estiga obert l’abans possible i estem fent tot el possible. Esperem que prompte se sume com una nova zona per a gaudir i perquè molts de vosaltres, xiquets i xiquetes, coneixeu un esport tan nostre com la pilota.

13. Creació de campanya de conscienciació ús Xarxes Socials.

Les xarxes socials són un gran avanç, però, com tot, si s’utilitzen correctament i si no s’utilitzen massa. S’ha de combinar l’ús de les xarxes amb altres formes de gaudir del temps lliure, entre les que vos recomane jugar a l’aire lliure i fer esport. Jo mateix intente fer esport regularment cada setmana. Justament, la Policia Local va  presentar una campanya contra el bullying, coincidint en el dia contra l’assetjament escolar que, entre altres coses, posava el focus en els mòbils i les xarxes socials i continuarem fent campanyetes, sobretot a les escoles, perquè crec que l’ús en xarxes socials també cal educació i conscienciació.

14.Incorporació ús a les zones esportives públiques, com per exemple el camp de futbol del parc de les esclaves

L’esport és molt important per a Gandia i més l’esport en edat escolar, perquè forma part de la vostra educació. Per això estem apostant per crear noves zones esportives i, a més, estem intentant fer-les aprofitant zones de la ciutat que abans estaven en desús, com la nova zona que hem obert al Ravals, els parcs de calistènia, prompte el nou skateparc….

Articles relacionats