• La prestigiosa oncòloga plena la Casa de la Marquesa de Gandia amb un missatge d’esperança per a les pacients gràcies als últims avances
• Pediatria i Cirurgia han sigut premiades pels seus estudis sobre càncer de mama, nounats, infecció quirúrgica i Síndrome de Münchausen
L’Associació per a la Investigació Sanitària a la Safor (AISSA) ha celebrat la XXVI edició dels premis que cada any s’atorguen als professionals sanitaris del Departament de Salut de Gandia pels seus treballs científics i d’investigació en salut a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós de Gandia.
Enguany, l’acte ha comptat amb la prestigiosa oncòloga Ana Lluch, qui ha sigut l’encarregada de la conferència inaugural, centrada en el present i futur del tractament del càncer de mama.
Ana lluch és catedràtica emèrita de Medicina de la Universitat de València i coordinadora del Grup d’Investigació de Biologia en Càncer de Mama de l’INCLIVA. Ha sigut cap del servei d’Oncologia Mèdica i Hematologia de l’Hospital Clínic de València on des de la seua jubilació, continua passant consulta.
També han participat en l’acte l’alcalde de Gandia, Jose Manuel Prieto; la regidora de Sanitat i Polítiques Saludables de l’Ajuntament de Gandia, Liduvina Gil; la gerent de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), Mónica Pont, i l’equip directiu del Departament de Salut de Gandia, els qui han fet lliurament dels diferents reconeixements.
Quant als premis, el millor article científic ha sigut per a l’estudi vibroacústico a la sala neonatal, un treball conjunt del servei de Pediatria de l’Hospital Francesc de Borja i el Centre de Tecnologies Físiques del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València. En concret, els autors són José Miguel Sequí, Romina del Rei, Jesús Alba i Gema González.
Amb això, s’ha determinat que la major influència en les vibracions és el mateix motor de la incubadora, tenint menys influència altres possibles fonts de vibracions, com l’aire condicionat de les habitacions. En futurs estudis es determinaria si aquesta vibració és perjudicial o beneficiosa per al nounat.
L’accèssit de millor article científic és el de ‘Factors materns associats al tabac durant la gestació i conseqüències en els nounats: un estudi de 18 anys, també del servei de Pediatria de Gandia, juntament amb el servei de Reumatologia de l’Hospital Universitari Reina Sofia de Còrdova i el Departament d’Estadística de l’àrea de Desigualtats en Salut de Fisabio.
Els autors són José Miguel Sequí Canet, José Miguel Sequí Sabater, Ana Marco Sabater, Francisca Corpas Burgos, José Ignacio Collar del Castell i Nelson Orta Sibú. Aquest estudi defineix un perfil de fumadores embarassades sobre les quals és important actuar: joves, espanyoles, amb baix nivell educatiu, multípars i amb avortaments previs. Les seues repercussions també són evidents amb un menor pes en nàixer en els nounats. El coneixement d’aquests factors permetrà dissenyar estratègies d’intervenció més eficaces per a reduir el tabaquisme durant l’embaràs.
La millor comunicació científica i l’accèssit han sigut tots dos per al servei de Cirurgia de l’Hospital Francesc de Borja. En el primer cas, s’ha tractat les lesions BIRADS 3 i 4 com a troballa incidental en ressonància magnètica en pacients diagnosticades de càncer de mama, i els autors són Belén Ballester, Carmen Montesinos, Mar Aguiriano, Claudio Tusa, Carmen Martí, Ángela Bañuls i Jesús Seguí.
Aquest projecte posa de manifest que, davant qualsevol pacient diagnosticada de càncer de mama resulta important realitzar una ressonància magnètica per a detectar lesions addicionals que no hagen pogut ser identificades mitjançant mamografia o ecografia.
Una vegada detectades aquestes lesions, és necessari completar el seu estudi amb una biòpsia, ja que amb aquest estudi es va obtindre un 23% de malignitat en les lesions BIRADS 3 addicionals, i 73,3% en les BIRADS 4, i això canvia el plantejament quirúrgic en aquestes pacients.
En el segon cas, s’ha abordat la infecció del lloc quirúrgic en cirurgia colorectal programada, a càrrec de Mar Aguiriano Casanova, Carmen Montesinos, Carmen Martí, Claudio Tusa, Belén Ballester i Jesús Seguí.
Finalment, el millor cas clínic ha sigut ‘Síndrome de Münchausen per poders: una forma de maltractament infantil’ del servei de Pediatria. Els autors són: Daniel Gómez, Jose Miguel Sequí, Víctor Mateu, Sandra Llinares (centre de salut de Paterna) i Nelson Orta (professor titular de Pediatria de la Universitat de Carabobo de València, Veneçuela).
La síndrome de Münchausen per poders constitueix una particular forma de maltractament infantil la gravetat del qual radica en el seu potencial elevat de morbi-mortalitat, en gran part deguda al seu difícil diagnòstic i maneig. En els casos estudiats l’agent causal és la mare, amb un nivell socioeconòmic baix i important disfunció familiar.
Sòcies d’honor
Enguany l’Associació ha nomenat dues sòcies d’honor: la doctora Concha Pellicer, pneumòloga de l’Hospital de Gandia i anterior cap de servei, ja jubilada, i la doctora Maria Ángeles Ruiz Guinaldo, actual cap de servei d’Hematologia del Francesc de Borja.
La doctora Pellicer va rebre la distinció de mans de la doctora Vicenta Cresencio, actual cap de servei de Pneumologia de l’Hospital Francesc de Borja, qui va destacar d’ella la seua labor investigadora, docent i clínica, especialment en el camp de l’asma i l’MPOC.
Concha Pellicer es va formar com a especialista d’Anestèsia i posteriorment de Nomologia a l’Hospital La Fe de València i es va doctorar Cum laude en 1990.
Va començar a treballar com a pneumòloga a l’Hospital Francesc de Borja en 1989, on va posar en marxa la secció de Pneumologia com a metgessa adjunta, i va ser cap de la mateixa des de 2008 fins a la seua jubilació en 2018. A més, ha sigut presidenta de la Societat Valenciana de Pneumologia des de 1997 fins a 1999.
Els premis de l’Associació per a la Investigació Sanitària de la Safor s’han celebrat des de 1997 amb l’objectiu de reconéixer els millors treballs publicats en revistes del camp de la salut, comunicacions presentades a congressos i projectes d’investigació realitzats pels professionals sanitaris de la comarca.
AISSA patrocina, col·labora i secunda econòmicament l’elaboració i publicació d’assajos científics, publicacions, comunicacions a congressos, beques, i activitats de formació continuada als professionals sanitaris, entre altres activitats. En 2020 va ser declarada associació d’Utilitat Pública.