23.2 C
Gandia
Dijous, 8 juny, 2023

Alícia Izquierdo: “No hi haurà un govern progressista real sense un lideratge d’esquerres”

 

Alícia Izquierdo, l’actual vicealcaldessa de Gandia i candidata a l’alcaldia per Més Gandia, desgrana en aquesta entrevista la seua personalitat, la il·lusió del fet que Gandia continue avançant, i com no, la realitat política actual i de futur.

– Alícia, com et presentes a les persones que no et coneixen personalment, com eres?

Doncs els dic que soc com elles, ni millor ni pitjor. Tal vegada una veïna de Gandia que ha tingut la sort, perquè ho és, de dedicar uns anys de la seua vida a gestionar el dia a dia de la meua ciutat. Una experiència molt enriquidora que et permet posar el teu granet de sorra per a millorar allò que més t’estimes, que és la teua gent; la teua terra; els comerços de baix de casa; els problemes del teu veí o veïna.

L’accés dels joves, i no tant, a una vivenda digna; la igualtat real entre homes i dones; el respecte a la diversitat. En definitiva, les xicotetes coses que a vegades no es veuen des d’una visió global de ciutat, però que sumades, dia a dia, milloren la vida de les persones.

Soc una persona molt de compartir bons moments amb familiars i amics. Dona, companya i mare, «i el térbol atzur de ser tres voltes rebels», parafrasejant l’admirada Maria Mercé Marçal.

Una dona d’esquerres, valencianista, feminista i ecologista, que intenta dur aquests valors transformadors al meu dia a dia. Em considere defensora del benestar animal, del patrimoni, de la meua llengua, dels drets i les llibertats de les persones LGTBI+, una professora de filosofia enamorada del meu treball, vocacional, molt de la terra, fins i tot ja tinc el meu hortet on desconnecte amb els meus.

– Continuant en el capítol personal, com vols que siga la ciutat que troben les xiquetes i xiquets de Gandia al futur?

Soc mare d’una filla menuda i vull pensar que tot l’esforç que estem fent és perquè visca en una ciutat que ha aconseguit revertir els efectes de l’emergència climàtica; que no es trobarà amenaçada pel seu gènere, per la seua forma de parlar, ser, sentir o estimar. Que ser dona o la seua situació econòmica no li siga un impediment per arribar on ella es marque, amb igualtat d’oportunitats.

Vull una ciutat per a ella socialment i cultural activa, creativa, emprenedora, que ha tingut cura del seu patrimoni llegat, amb molts espais verds, una mobilitat sostenible. Una ciutat orgullosa de la seua llengua i acollidora, i el que vull per a la meua filla, ho vull per a la resta de les xiquetes i dels xiquets de Gandia.

– Aquesta serà la tercera legislatura en la qual estaràs al consistori gandià. Pots valorar com estava Gandia i com està ara?

Mantenim les ganes i la il·lusió amb què vam aconseguir acabar amb les polítiques de balafiament, ‘saraos’ i descrèdit al qual la dreta va sotmetre aquesta meravellosa ciutat durant quatre anys.

Durant aquests anys hem demostrat la nostra capacitat de gestió: honesta i responsable. Realista, però molt creativa i competitiva. Fent de Gandia una ciutat referent en molts àmbits: el mediambiental i cultural; el social i el participatiu. En el suport, com mai en la història, als nostres sectors productiu. Fins i tot, en la dignificació de la memòria democràtica de les víctimes del franquisme.

Ara, reeditem aquesta il·lusió de 2015 per a continuar el canvi, amb les polítiques encetades, donant una passa més enllà i liderant-les des de l’Alcaldia, com està fent l’equip del company Ribó a València. Perquè no hem parat de sumar veus i idees a la coalició.

– Com ha sigut participar en el govern municipal en aquests últims 8 anys? Quins són els fets collits?

Ha sigut dur, sobretot els primers anys, quan ens tocava començar de menys zero, però ha estat un plaer contribuir amb el canvi a revertir la situació. Crec que ha quedat palesa la capacitat demostrada en les àrees que hem desenvolupat els meus companys i jo durant les dues legislatures.

Per citar els que repetim al capdavant de la candidatura: Nahuel al capdavant de Cultura, que ha contribuït a construir aquesta capitalitat cultural de la qual ens sentim molt orgulloses, a potenciar els nostres contenidors culturals amb programació de primer nivell, d’artistes locals i d’altres de prestigi, més enllà de les nostres fronteres.

O el seu programa de “Cultura als barris”, amb programació regular a tots els districte. Nahuel ha fet de Gandia un referent internacional en l’art urbà, amb vora un centenar d’intervencions artístiques de molt de nivell repartides per tots els barris i de temàtiques socials. O els seus Pressupostos participatius, el treball en Memòria democràtica, que està donant els seus resultats amb les darreres troballes de fosses de represaliats del franquisme. Per fi, moltes famílies donaran el descans que es mereixen els seus morts. Per cert, que tenim la sort i l’orgull, que la vicepresidenta de l’associació de familiars de víctimes del franquisme, Aina Tarrassó, ens acompanye, com a independent, en la llista de Més Gandia.

La meua experiència en la primera legislatura com a regidora de Polítiques econòmiques, amb programes i projectes que són un referent en la formació i la innovació tecnològica com l’Urbalab Gandia; treballant amb els sectors en la modernització de les àrees industrials o el suport i la potenciació del comerç local. Actualment, a més de la vicealcaldia, dirigisc els departaments de Patrimoni i Gestió del Territori, Agricultura i Pesca.

Junt amb el company, Daniel Muñoz, director General de Medi Natural i número 4 de la candidatura. Hem impulsat projectes com el parc arqueològic del Bairen; el Morabit de Marxuquera; la restauració de la Torre dels Pares o les noves sales del Museu arqueològic. I, per descomptat, hem aprovat, per fi, el catàleg d’espais i edificis protegits de Gandia.

Des de Medi Ambient hem impulsat molts projectes de recuperació ambiental; hem avançat en l’Anella Verda de Gandia, que volem acabar la legislatura pròxima o hem continuat amb el Pla d’ombres amb milers d’arbres plantats. Dos projectes iniciats fa hui anys pel company Xavi Ródenas, qui també ens acompanya als llocs d’honor de la candidatura, junt amb la primera vicealcaldessa de la història de Gandia i primera regidora del valencianisme polític a Gandia, la companya, amiga i referent, Lorena Milvaques.

– Com han sigut les relacions amb el soci de govern?

El balanç és positiu, perquè als dos governs del Serpis, en general, hem sabut aparcar les nostres diferències i pactar, fins i tot, les discrepàncies que són normals en dos formacions independents i molt diferenciades en alguns aspectes ideològics, sobretot per l’esquerra.

Perquè ens ha faltat major determinació per part del nostre soci a l’hora d’apostar per polítiques que formen part de l’ADN de l’esquerra, com ara la defensa del territori o un model de ciutat més sostenible. Crec que no s’ha tingut la valentia per afrontar d’una forma contundent la mobilitat sostenible, obrir la ciutat a les persones.

Ens ha decebut el seu posicionament a favor de projectes que posen en perill la conservació dels nostres espais naturals, com ara la Marjal, amenaçada pel Macro-càmping de luxe, la CV-60.

Per això, des de Més Gandia, pensem que cal donar una passa més i liderar aquest canvi encetat el 2015 amb polítiques d’esquerres reals. Liderar, també des de l’alcaldia.

– Una valoració de la marxa d’Alandete per a crear Projecte Gandia?

Ni he parlat abans, ni pense fer-ho ara. Cadascú és lliure de fer el que considere en cada moment. Nosaltres no restem, perquè som la suma de la il·lusió i les ganes, dels colors i dels somriures.

– Més Gandia és la llista unitària de l’esquerra gandiana, quines són les propostes estructurals més importants del vostre programa.

El fet d’aconseguir una fita històrica, que és la suma de totes les esquerres de la ciutat, tal com la ciutadania ens demanava, és la que ens ha retornat l’impuls, la il·lusió i la força que vam aconseguir el 2015, amb el millor resultat de la nostra història. No crec que hi haja una altra candidatura semblant ideològicament. El fet de sumar les esquerres de la ciutat, per primera vegada, ja és un element diferenciador i singular.

Més Gandia representem la diversitat de colors de l’esquerra: social, valencianista, verda, feminista, inclusiva. El nostre programa electoral, que es pot consultar al web mesgandia.net, té més de 150 propostes per a executar la pròxima legislatura, en tots els àmbits.

És un programa ambiciós, perquè Gandia s’ho val, però molt realista i treballat amb professionals, col·lectius i associacions. La gran majoria d’elles es poden executar durant els primers anys de la legislatura. I de moltes poden començar a asseure les bases en els primers mesos del nou govern local.

Per destacar-ne de diferents àmbits, propostes com la creació dels Consells Bàsics de Salut; la Borsa d’habitatge de lloguer municipal i l’augment del parc públic de vivendes; l’aplicació de la taxa turística, que permetrà invertir més de 2 milions d’euros recaptats en millorar els serveis públics de la ciutat; la promoció de productes amb origen ‘La Safor’; la implantació i seguiment de protocols d’actuació en locals d’oci contra la violència sexual i LGTBI-fòbia, amb un segell identificatiu per als espais lliures que el signen; l’obertura del Centre Històric a les persones, ampliant les zones per a vianants; l’Oficina de captació d’inversions i el Pla d’obertura dels locals tancats o la creació d’un nou Espai d’innovació i cultura per a les artistes locals… Però podria citar moltes altres d’importants.

– Alícia, recta final de la campanya, com ha anat fins ara i que esperes el 28 de maig?

Estem molt contentes, perquè hem aconseguit l’objectiu de mostrar a la ciutadania el que som i representem, el que hem fet i farem. Som un equip que conjuga l’experiència en la gestió, la joventut, el bagatge professional i l’activisme.

Venim dels carrers i de les places; de les associacions; dels col·lectius veïnals, socials i culturals; de la xicoteta empresa; del comerç local. Som autònoms, treballadors, jubilats i estudiants, i ens hem trobat, ens hem mirat als ulls i ens hem reconegut. Hem fet pinya i no hem parat de sumar: Compromís +´ Esquerra Unida +´ Podem, a més de persones independents dels Verds, de moviments socials i culturals o del teixit econòmic de la ciutat.

Hem fet, m’atreviria a dir, que la campanya més dinàmica, fresca i innovadora que s’ha fet mai en aquesta ciutat. Hem visitat tots els barris, ens hem reunit amb col·lectius, hem presentat les nostres propostes, però d’una forma diferent del format ortodox; ho hem fet amb firetes, bicicletades, berenars a les places, molt de tu a tu, fugint dels mítings. Som més de converses que de discursos.

Però el 28 de maig la gent de Gandia s’hi juga molt. Per això cal que en aquests temps de canvis i incerteses fem valdre la unió, més que mai, i liderem les polítiques encetades fa 8 anys.

Que prioritzen la despesa social, que garantisquen el dret a l’habitatge i a uns serveis públics de qualitat.

Que donen suport als nostres sectors productius, als joves i tinguem cura de la gent gran i els sectors més vulnerables.

Un govern compromés en la lluita contra el canvi climàtic i que no tinga por de recuperar els carrers per a les persones.

No ens hem de confiar, perquè l’única forma de frenar la dreta, i ho hem demostrat en el passat, és liderada amb una alternativa forta d’esquerres com la nostra. Amb altres ja sabem el que els passa quan se’ls deixa governar en solitari. No hi haurà un vertader govern progressista, sense un lideratge d’esquerres. I això representem Més Gandia.

Articles relacionats