16.9 C
Gandia
Dimarts, 30 maig, 2023

Alícia Izquierdo: “Les polítiques mediambientals són prioritàries i formen part de l’ADN de Més Gandia”

– Més Gandia duplicarà el pressupost de Medi Ambient per a espais verds i accions contra el canvi climàtic

– Per a la candidatura unitària de l’esquerra, la situació és crítica i cal adaptar el model econòmic i social al nou paradigma ambiental davant del repte que suposa l’emergència climàtica. .

– Les polítiques verdes són transversals a bona part del programa electoral, ja que formen part de l’ADN de la coalició. I estan realitzades conjuntament amb associacions, col·lectius i experts, com ara els candidats Daniel Muñoz (4) i Miguel Rodilla (7).

– Les propostes es presenten demà divendres, a les 19 h, en la «Fireta territori i medi ambient». Comptarà amb la presència del regidor de Mobilitat sostenible de València, Giuseppe Grezzi. S’iniciarà a les 18.30 h amb una bicicletada des del carrer Tossal fins al Parc del País Valencià. On hi haurà microxarrades, tallers infantils, orxata amb fartons…

La vicealcaldessa i candidata de Més Gandia a l’Alcaldia de Gandia, Alícia Izquierdo, acompanyada dels números 4 i 7 de la candidatura, Daniel Muñoz i Miguel Rodilla, respectivament, ha presentat aquest matí algunes de les principals propostes en matèria de medi ambient de la candidatura unitària d’esquerres.

“Totes les polítiques verdes de Més Gandia són transversals i vinculades a accions per pal·liar els efectes de l’emergència climàtica. I estan realitzades conjuntament amb associacions, col·lectius i experts. Les polítiques mediambientals són prioritàries i formen part de l’ADN de la coalició, per això duplicarem el pressupost de Medi Ambient, que no ha parat de créixer des de 2015 (un 70%) per cometre accions de manteniment, protecció i creació d’espais verds i polítiques contra el canvi climàtic. En definitiva, adaptar el model econòmic i social al nou paradigma ambiental davant del repte que suposa l’emergència climàtica“.

Fireta +’ territori i medi ambient

Alícia Izquierdo ha explicat que les propostes, que es poden consultar ja a la web www.mesgandia.net es presenten demà divendres, a les 19 h, en la ‘Fireta territori i medi ambient’. Comptarà amb la presència del regidor de Mobilitat sostenible de València, Giuseppe Grezzi. S’iniciarà a les 18.30 h amb una bicicletada des del carrer Tossal fins al Parc del País Valencià. On hi haurà microxarrades, tallers infantils, orxata amb fartons…

Fireta 2

Emergència climàtica

Miguel Rodilla, exsecretari local dels Verds de Gandia; professor d’Ecologia del Campus de Gandia de la UPV i investigador marí, va exposar algunes accions locals prioritàries pe fer front a l’emergència climàtica que ja és real: “La situació és crítica i cal centrar els esforços a invertir en allò que serà imprescindible; perquè no hi haurà activitat econòmica sense mantindre un ambient en el qual puguem viure“.

Accions com ara, la creació de l’Oficina de canvi climàtic i el Pla de transició energètica a edificis públics: “Gestionarà les accions de mitigació del canvi climàtic i les de divulgació i educació vinculades. Redactarem i executarem un pla de transició energètica amb instal·lació de plaques fotovoltaiques a edificis públics de la ciutat i es redactaran plans de transició sectorials“.

Més Gandia posarà en marxa un nou model de gestió integrada de parcs, jardins i ara també el manteniment dels espais naturals (Paratge Natural Parpalló-Borrell, l’Anella Verda, rius Serpis, séquies i ullals de la Marjal) i els centres d’interpretació, a través d’una nova contracta encarregada de la gestió de la nostra infraestructura verda. “Continuarem ampliant el Pla d’Ombres iniciat l’any 2015 i que ja du milers d’arbres plantats a la ciutat. Durem a terme actuacions de renaturalització d’espais urbans impermeabilitzats amb Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible, responent a la necessitat de recuperar espais naturals dedicats a la lluita contra inundacions i refredar la ciutat enfront de les onades de calor”.

Agricultura i Pesca

Altres de les propostes giren al voltant de l’agricultura i la pesca. Més Gandia vol aprofitar la restauració completa de l’Alqueria de la Torre dels Pares per convertir-la en una escola de la terra, donant formació en l’àmbit de l’agricultura. “Aquest programa consistirà en la cessió temporal del terreny i formació dirigida per professionals, així com formació en creació i gestió microempreses agrícoles i ecològiques. També habilitarem un espai d’esbarjo per a la gent i un centre de recerca i divulgació del món de l’agricultura a l’horta de Gandia“.

S’hi crearan dos horts urbans a la ciutat, que proporcionaran a les persones que disposen de temps lliure una iniciació pràctica en tasques d’horticultura ecològica, que els servisca per a l’autoconsum, als barris de Santa Anna-Beniopa i el Grau. A més, d’un Banc de terrers per fer valdre els terrenys de cultiu perduts i donar solució a la problemàtica agroambiental derivada de l’abandonament dels camps: riscos d’incendis, erosió del sòl, degradació paisatgística, proliferació de plagues, rosegadors, etc. Es pretén incentivar als propietaris de parcel·les abandonades o sense cultivar a cedir-les.

Pel que fa a la pesca, Més Gandia farà valdre l’ofici de pescadors i pescadores: “Ens comprometem amb el sector pesquer i el seu bagatge cultural. Es facilitarà la incorporació de joves al món de la pesca, potenciant la formació de professionals de la pesca. Es treballarà conjuntament amb el GALP per a aconseguir finançament i projectes que ajuden a crear un sector atractiu, competitiu i sostenible”.

Finalització de l’Anella Verda

Per la seua banda, l’actual director general de Medi Natural a la regidoria de Gestió del territori, Daniel Muñoz, ha assegurat que “hi ha molta feina feta durant els últims 8 anys, però el compromís de Més Gandia és l’aprovació del Pla Especial de la Infraestructura Verda i la consolidació de l’Anella Verda durant la legislatura (23/27). En aquest sentit, acabarem els sectors de l’anella més conflictius: Tram del riu Serpis que falta per arribar a la desembocadura; tram del barranc de Beniopa des de l’IES Tirant lo Blanc fins al Grau; la connexió del castell de Bairén fins a la marjal a través d’una passarel·la en la zona de l’ullal de Baltasar (Pla de les fonts)...”.

Muñoz també ha recordat que està en marxa l’ampliació del parc dels ullals al doble de la seua superfície per tal de buscar la connectivitat entre l’Alqueria del duc i la base del castell (Pla de les fonts). “I, per descomptat, ja estem en converses amb la demarcació de Costes de València i amb el ministeri per a la restauració de la zona interdunar de la platja de l’Auir que va ser expropiada pel ministeri (100 m ample x 2,5 km). A més, desclassificarem la zona costanera de la platja de l’Auir en sòl no urbanitzable protegit“.

Finalment, ha anunciat la redacció i execució de la unió de tots els espais verds actuals de la Platja de Gandia entre si. “Aquest projecte farà possible travessar tota la platja d’extrem a extrem per parcs i zones arbrades generant un espai d’activitat econòmica, criança i ombra complementària a la façana marítima“.

Articles relacionats