25.1 C
Gandia
Diumenge, 2 octubre, 2022

Activitats Culturals i Esportives a Simat de la Valldigna

Un passeig pel Monestir de la Valldigna a través de la literatura

Travessar el Portal Nou del Monestir de la Valldigna suposa iniciar un viatge al passat, moment en què Jaume II el Just va fer construir aquest monument que, després d’haver estat en mans privades, va ser adquirit per la Generalitat Valenciana en 1991 i, així, estar reconegut a l’Estatut d’Autonomia.

Ruta literriaCada setmana, desenes de persones s’endinsen en aquest monument per conéixer la seua història i arquitectura, però aquest lloc tan emblemàtic també ha sigut epicentre per a literatura.

L’escriptora simatera, Isabel Canet, explica que «la seua vida ha anat en paral·lel amb el Monestir, que ha sigut un lloc d’inspiració per a mi». Recorda que «quan era menuda i estava en mans privades, aquest lloc sols s’obria una vegada al mes» i, per això, destaca que «quan entràvem, descobríem un món nou».

A més, Canet va ser la primera guia al Monestir de la Valldigna i, per això, ahir, 29 d’abril, i amb motiu de les activitats relacionades amb el Dia del Llibre, va reviure aquella experiència guiant els 15 visitants que van acudir al monument per participar en la ruta literària organitzada per la Universitat Politècnica de València.

Acompanyada per la guia de l’oficina de Turisme de Simat de la Valldigna, qui es va encarregar de l’explicació històrica del lloc, Canet va recitar algun dels seus poemes i textos d’altres escriptors de la Safor com la simatera Lourdes Boïgues. Joan Vicent Clar, un poema eròtic d’Encarna Sansaloni o un recital de Baltasar Joan Balaguer, el primer poeta de la Valldigna.

A l’església, la simatera va destacar que «sempre m’ha sorprés el buit d’aquest lloc, ja que si mirem fotografies antigues, ens adonem que era un lloc monumental».

A més, durant la visita, l’escriptora va reflexionar sobre la manera en què es tracta i es conserva el patrimoni i va destacar que «el Monestir és casa nostra, de tots els valencians i valencianes i, per això, nosaltres li hem de definir un ús».

La ruta va acabar a la Mesquita de la Xara, en la qual Canet va fer una crida a la literatura i va destacar que «aquest era un lloc idoni per realitzar recitals».

Menestrils d’Ontinyent actua al Monestir de la Valldigna

El passat diumenge 2 de maig es va celebrar a l’almàssera del Monestir de la Valldigna el concert «Ahabàh» (que en hebreu significa amor), del grup Menestrils d’Ontinyent, organitzat pel Centre d’Interpretació de Música Medieval i la Mancomunitat de la Valldigna davant unes cinquanta persones.

El repertori va estar format per diverses peces religioses i amoroses, de les Cantigas de Santa María del rei Alfons X el Savi. Els intèrprets, procedents de diversos llocs del territori valencià, van fer servir diversos instruments medievals, tant de vent com de corda i percussió.

L’acte va estar presentat per la directora del Centre d’Interpretació de Música Medieval, Mara Aranda, la qual va estar acompanyada per l’alcalde de Benifairó de la Valldigna, Josep Antoni Alberola, i el president de la Mancomunitat, Víctor Mansanet.

11 xiquets participen en el curs d’iniciació de monopatí

El passat dissabte 1 de maig es va realitzar la primera classe del curs d’iniciació d’skate organitzat per la Regidoria de Cultura de Simat de la Valldigna. Uns 11 xiquets acompanyats per diferents monitors del centre Gandia Escola de Skate.

Escola de skateAl llarg de la vesprada, els participants, d’entre 8 i 20 anys, van aprendre algunes tècniques relacionades amb el monopatí aprofitant les instal·lacions del parc de skate situat prop del Casal Jove.

El curs continuarà tots els dissabtes durant els pròxims dos mesos amb l’objectiu que els xiquets i les xiquetes coneguen un poc més aquesta disciplina.

Articles relacionats