94 DONES VAN NECESSITAR PROTECCIÓ JUDICIAL PER MALTRACTAMENTS A GANDIA EN 2015, 23 MENYS QUE EN 2014

L’Ajuntament de Gandia, junt amb diverses institucions sanitàries i socials, cossos policials i experts han constituït este dimecres la Comissió de Coordinació i Seguiment contra la Violència de Gènere de Gandia, amb caràcter tècnic, integrada pels departaments d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, el de de Seguretat Ciutadana i el de Responsabilitat Social per part de l’Ajuntament de Gandia, la Policia Nacional de Gandia, l’Hospital Francesc de Borja, Càrites Gandia i Creu Roja Gandia.

 

La vicealcaldessa i regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, Lorena Milvaques, ha explicat aquest matí que un dels objectius principals de la mesa és evitar la victimització secundària de la dona. “És a dir, evitar la desprotecció de les víctimes de violència de gènere, que sàpiguen on han d’acudir en cas d’agressió física o psíquica, però també que totes i tots coneguem els mecanismes i protocols existents. En definitiva, garantir un servei més eficaç i eficient cap a les víctimes”.

En aquest sentit, Milvaques ha anunciat que s’ha acordat treballar en la redacció d’un protocol, un pla únic d’actuació, que unifique els ja existents de les diferents administracions i organismes. “Un vegada establert el pla únic, podrem detectar els buits, les mancances de recursos que totes i tots tenim i actuar-hi directament i coordinada”. A partir del 4 d’abril es convocarà una nova reunió de la comissió perquè els membres hi aporten les seues propostes a l’esborrany de protocol unificat.

La regidora de Més Gandia s’ha compromésa, una vegada aprovat el pla d’actuació, fer-lo extensiu a la Mancomunitat de Municipis de la Safor-Valldigna, perquè el trasllade a altres localitats “sobretot tenint en compte que els professionals afectats tenen un camp d’acció més extens que la ciutat de Gandia”.

Per la seua banda, la tècnica de l’àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, Roser Pérez, ha facilitat les dades aportades per l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte, sobretot pel que fa a la comparativa d’atencions directes des de l’Ajuntament entre 2015 i 2014. Unes xifres que mostren una baixada generalitzada:

– Atenció directa Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte: 175 (2015) / 205 (2014)

– Violència domèstica: 12 (2015) / 13 (2014)

– Problemes de custòdies, etc..: 7 (2015) / 17 (2014)

– Ordres de protecció: 94 (2015) / 117 (2014)

Pel que fa a la tipologia de les víctimes (2015):

– Edat: 41-65 anys (41’3%)

– Estudis: Primaris (76%)

– Situació laboral: Desocupades (43’8%)

– Estat Civil: Solteres (30’6%)

– Fills al seu càrrec: 2 (33’16%)

– Origen: Espanyoles (63’70%)

– Estrangeres: Americanes (13’77%)

Pérez ha recalcat que les dades es refereixen a les atencions directes de l’Oficina Municipal d’Atenció a Les Víctimes del Delicte i no contempla les dades de la Policia Nacional, els serveis d’urgències, etc.. Tot i que poden ser molt similars.
De fet, l’advocat de la Fundació d’Atenció a la Víctima del Delicte, la FAVIDE, depenent de la Generalitat Valenciana, va atendre a l’àrea judicial que compren Sueca-Cullera i la Safor-Valldigna durant 2015: 270 persones, front a les 299 de 2014.

Des de l’àrea d’Igualtat també es considera interessant fer estudis dels agressors, així com promoure campanyes de conscienciació.

Composició de la Comissió de Coordinació i Seguiment contra la Violència de Gènere de Gandia:

– Ajuntament de Gandia:
o Lorena Milvaques, regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives.
o Àngels Pérez, regidora de Seguretat Ciutadana.
o Policia Local Gandia:Oficial Policia Local / agent Policia Local.
o Departament de la Dona:Tècnica responsable / Treballadora social.
o Oficina Atenció Víctimes del Delicte.
o Serveis Socials: Tècnica responsable.
– Càrites Gandia:
o Director.
o Assistenta Social.
– Creu Roja Gandia (2)
– Policia Nacional:
o Cap Policia Judicial.
o SAF.
o UPAP-Unitat de Protecció.
– Salut:
o Cap d’Urgències Hospital.
o Urgències Hospital.
o Treballadora Social Primària.

Et Pot Interessar