19.7 C
Gandia
Dilluns, 20 maig, 2024

9 de cada 10 xiques tenen posada almenys una dosi de la vacuna contra el papil·loma

– La Comunitat Valenciana va administrar l’any passat 82.663 vacunes contra el VPH, un 27% més que en 2020

– El virus pot afavorir el desenvolupament de càncer de coll d’úter i la forma més eficaç de previndre-ho és la vacuna

La majoria de persones sexualment actives té contacte amb el virus del papil·loma humà al llarg de la seua vida. La infecció és autolimitada en la majoria de les ocasions, però entorn del 20% dels casos progressa a estadis de càncer de coll uterí. Per això, cada 4 de març, Dia Internacional de la Conscienciació sobre aquesta malaltia, les persones expertes recorden que la mesura més efectiva per a previndre-la és la vacunació.

La vacuna enfront del papil·loma s’inclou en el calendari per a xiquetes de 12 anys, amb pauta de dues dosis (tres si s’inicia a partir dels 15 anys). La vacuna es pot administrar a qualsevol edat, a partir dels 9 anys, en dones i homes.

Encara que l’idoni seria completar la vacunació abans de l’inici de les relacions sexuals, amb la finalitat d’optimitzar la seua eficàcia, és recomanable la vacunació de rescat fins i tot si s’han iniciat les mateixes, o si s’ha contret o no el virus, segons ha explicat Elena Montesinos, pediatre a l’Hospital General de València.

Durant l’any 2021, en la Comunitat Valenciana, es van administrar 82.663 vacunes contra el virus del papil·loma humà (enfront de les 65.243 de 2020, la qual cosa representa un increment del 27%), d’acord amb les dades registrades el Sistema d’Informació Vacunal.

Aquest augment evidencia l’eficàcia de les campanyes de sensibilització desplegades per Sanitat per a millorar les cobertures, al costat de l’enviament de missatgeria per SMS o correu postal i la citació telefònica de les adolescents des dels centres d’atenció primària.

D’aquesta manera, hui dia, quasi totes les joves de la Comunitat Valenciana que han complit la majoria d’edat o estan a punt de fer-ho tenen almenys una dosi de la vacuna posada (8/9 de cada 10, segons l’edat).

La Direcció General de Salut Pública i Addiccions, a través dels 16 Centres de Salut Pública, també desenvolupa accions específiques de promoció de la salut en col·lectius de risc. A tall d’exemple, segons ha ressaltat Isaura Navarro, secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, “els Centres d’Informació i Prevenció de la Sida de Castelló, València i Alacant han intensificat la coordinació amb col·lectius LGTBI, persones amb VIH i homes que tenen sexe amb homes”.

Per grups, quasi la meitat de les 82.663 dosis de vacunes administrades l’any passat es van inocular a xiquetes adolescents (47%) i dones en tractament excisional (7%). Per gèneres, el 85% de les dosis es van administrar a dones.

La taxa de notificació d’esdeveniments adversos en 2021 va ser de 0,1 per cada 1.000 dosis administrades i la majoria van ser lleus (molèsties en el lloc d’administració de la vacuna, febre, cefalea?)

Vies de transmissió i formes de prevenció del VPH

“La principal via de transmissió del virus del papil·loma és sexual, encara que no és necessari tindre relacions amb penetració per a contraure’l, el sexe oral i el contacte pell amb pell de la zona genital també són vies de contagi”, ha explicat Juan Gilabert, cap del servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital General de València.

Per a diagnosticar la infecció, en el cas de les dones, se sol recórrer a la citologia (que no diagnostica la infecció, però sí alteracions cel·lulars indicatives d’ella) o a una prova de detecció específica en el coll uterí. En canvi, de moment, no hi ha cap mètode diagnòstic efectiu per als homes.

Una vegada que es contrau, prossegueix Gilabert, el virus pot romandre latent durant molts anys sense causar cap símptoma. En la majoria dels casos, el sistema immunitari l’elimina, però hi ha un percentatge de població que serà portadora del virus sense saber-ho i, si no adopta les mesures adequades, el propagarà. Per això, la millor manera de previndre el contagi del virus del papil·loma és la vacuna. També podria millorar la prevenció de la infecció per papil·loma l’adopció de pràctiques sexuals més segures (ús de preservatiu, relacions estables, entre altres).

Cal tindre en compte a més que, fins hui, no existeix cap tractament efectiu per a eliminar el virus del papil·loma humà, encara que sí que hi ha tractaments per a les seues conseqüències (berrugues, condilomes, lesions cervicals, etc.).

Articles relacionats