16.7 C
Gandia
Dijous, 23 maig, 2024

5a edició de l’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge a Gandia

• Diferents activitats artístiques i reciclades se succeiran del 13 al 30 d’octubre al Teatre del Raval

• El festival ens proposa reflexionar, a través de l’art, al voltant del canvi climàtic provocat per la sobreexplotació del planeta. “Ara més que mai, projectes com l’RRRR són necessaris i contribueixen a impulsar aquest canvi vital i social’’.

• Algunes activitats del festival són d’accés lliure i gratuït tot i que, a causa de la Covid-19, s’han reduït els aforaments i cal reservar plaça a través de la pàgina web del festival: www.rrrrfestival.org Per als espectacles de pagament, les entrades es poden adquirir en la mateixa pàgina web.

• Enguany s’ha creat un abonament per a assistir a tots els espectacles de pagament del festival, aquest inclou també la reserva per als tallers i activitats gratuïtes. El preu de l’abonament anticipat és de 10 euros, en taquilla 12 euros.

Per cinqué any consecutiu Gandia acull l’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge, una iniciativa de LaCasaCalba desenvolupada en col·laboració amb la Regidoria de Gestió Responsable del territori i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gandia i que té com a objectiu la conscienciació, mitjançant l’art, de la problemàtica ambiental en relació a la generació i gestió de residus, des d’una perspectiva crítica, lúdica i participativa.

A presentació davant els mitjans de comunicació aquest matí han estat presents els regidors delegats de Gestió responsable del territori i Cultura, Alícia Izquierdo i Nahuel González, respectivament, i la representant de LaCasaCalba, Isabel Cogollos.

’L’actual situació d’alerta sanitària que vivim és el primer episodi del col·lapse global relacionat amb el canvi climàtic provocat per la sobreexplotació del planeta. És per això que, ara més que mai, s’han de repensar i posar en valor projectes i formes de vida que impulsen el decreixement de les nostres societats’’, afirma Francesc Burgos, director artístic del Festival i coordinador de LaCasaCalba. ‘’La incertesa i la gravetat del moment ens obliga a actuar urgentment. És per això que, ara més que mai, projectes com l’RRRR són necessaris i contribueixen a impulsar aquest canvi vital i social’’, conclou Burgos.

El festival va nàixer ara fa cinc anys, “com a punt de trobada de l’art i el reciclatge i s’ha consolidat com a referent singular al País Valencià i a l’Estat, com una finestra que els mateixos artistes consideren una oportunitat per mostrar les seues obres en les quals està present l’estratègia de les 4 R: Reduir, Reutilitzar, Recuperar i Reciclar”, ha recordat Izquierdo.

Del 13 al 30 d’octubre se succeiran activitats i espectacles per a tots els públics i, alguns dels espectacles en obert, s’oferiran també en campanya escolar i igualment tindrà lloc enguany un taller per a docents en col·laboració amb el Cefire de Gandia.

‘’Totes les activitats del festival es desenvolupen en els diferents espais del Teatre Raval de Gandia, com la sala, el vestíbul, el primer pis i el carrer. ‘Amb la recent reobertura de l’espai cultural hem establit un protocol sanitari adaptat a la nova normativa i, per tant, és un espai segur on gaudir de la cultura i l’art’’, expliquen des de LaCasaCalba.

Programació RRRR! Festival d’Art i Reciclatge

El festival arrancarà per al públic el dijous 15 d’octubre. Per una banda, a les 18h00, tindrà lloc la primera representació de l’espectacle de reciclatge Plàstic-tic-tic!, d’El Triangulista, producció pròpia del festival, que compta amb la direcció de Ximo Vidal (Pluja Teatre). I, per l’altra banda, a les 19h30, tindrà lloc la xarrada Ecofeminisme, a càrrec de Yayo Herrero (Madrid). L’antropòloga, activista i referent de l’ecofeminisme en Europa, oferirà el seu discurs centrat en propostes per transitar cap a un món més just i sostenible.

Durant dos caps de setmana consecutius, 17 i 18 d’octubre i 24 i 25 d’octubre, es desenvoluparan diferents propostes escèniques com els espectacles Plàstic-tic-tic!, d’El Triangulista (Gandia), 17 i 18 d’octubre a les 18h00, i Nautilus, de Cia. La Negra (València), 24 i 25 d’octubre a les 18h00, que aniran enllaçats amb dos concerts participatius: Planeta Sònic, de Cia. Resonante BasuBand (Alacant), 17 i 18 d’octubre en dues sessions, a les 17:00 h i a les 19:00 h i Trio Truna (TX3), a càrrec de Dr. Truna (València), 24 i 25 d’octubre en dues sessions, a les 17:00 h i a les 19:00 h. Cal afegir que l’espectacle Nautilus també estarà en obert els dies 22 i 23 d’octubre a les 18:00 h.

També formaran part del festival altres propostes reciclades en forma de tallers com l’exposició participativa Restes del mar, a càrrec de Factoria Artis3 (La Safor), que es podrà realitzar per torns els dos caps de setmana, de 17:00 h i a les 19:00 h.

Com en la resta d’edicions, l’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge compta amb la projecció d’un documental per a tots els públics: Out of plastic, de Cleanwave.org (Illes Balears). La pel·lícula, que compta amb diversos reconeixements en festivals de cinema, és una crida a l’exigència de reaccionar a l’alarmant amenaça de la contaminació de plàstic en tots els aspectes de les nostres vides.

Campanya Escolar

Des del 13 d’octubre, l’RRRR! Festival ofereix també els espectacles escènics de reciclatge d’El Triangulista i al Cia. La Negra, per als centres educatius interessats a participar en campanya escolar. A més, s’oferirà també el taller La manipulació de l’instrument o objecte sonor & la creació d’un monocordòfon amb elements reciclats, a càrrec de Dr. Truna (València), destinat al professorat amb la col·laboració del Cefire de Gandia. Per a participar en aquesta activitat, cal inscriure’s en la pàgina web del Cefire de Gandia. El taller es realitzarà les jornades de dimecres 28 i dijous 29 d’octubre de 16 a 21 h al Teatre del Raval.

Entrades i abonament

Algunes activitats del festival són d’accés lliure i gratuït tot i que, a causa de la Covid-19, s’han reduït els aforaments i cal reservar plaça a través de la pàgina web del festival: www.rrrrfestival.org Per als espectacles de pagament, les entrades es poden adquirir en la mateixa pàgina web.

Enguany s’ha creat un abonament per a assistir a tots els espectacles de pagament del festival, aquest inclou també la reserva per als tallers i activitats gratuïtes. El preu de l’abonament anticipat és de 10 euros, en taquilla 12 euros.

El festival està organitzat per LaCasaCalba en col·laboració amb l’Ajuntament de Gandia i compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, Sempre Teua, la Diputació de València, Turisme Comunitat Valenciana, Mediterranew MusixEcoembes i Teatre del Raval de Gandia.

Finalment, el regidor de Cultura ha agraït al Teatre del raval i a LaCasaCalba “continuar programant en una situació tan difícil per a la cultura. En aquest cas, a més, no es tracta només de fer activitats, sinó de transformar el món a través de la cultura. Per això anime la ciutadania a assistir-hi”.

Info i venda d’entrades: www.rrrrfestival.org

Articles relacionats