23.4 C
Gandia
Diumenge, 14 abril, 2024

Una advocada de l’Estat admet irregularitats en els contractes amb Crespo Gomar

L’advocada de l’Estat Irene Domínguez-Alcahud, destinada en el Ministeri de Vivenda durant l’etapa de Beatriz Corredor com a responsable d’aquest departament, ha reconegut aquest dilluns davant la jutgessa que l’expedient de contractació relacionat amb la campanya publicitària de Pla de Vivenda 2009-2012 adjudicat a l’empresa de comunicació Crespo Gomar tenia irregularitats, però s’ha desvinculat de totes elles, segons han informat fonts jurídiques.

La titular del Jutjat d’Instrucció número 24 de Madrid, María de las Mercedes Pérez Barrios, ha citat aquest dilluns Domínguez-Alcahud com a investigada pels delictes de prevaricació i/o malversació de fons pel contracte de publicitat públic concedit a l’agència de comunicació que va facturar serveis per al PSPV, i que es troba en l’epicentre de la investigació per un presumpte finançament irregular del partit.

La citació ha tingut lloc després que la magistrada interrogara el passat 11 de maig tres funcionaris del Ministeri de Vivenda que van integrar la Mesa de contractació, que van assenyalar que els errors que apareixen en l’expedient, i que segons un informe pericial fa que siga “incoherent”, són “errades de redacció”.

L’advocada de l’Estat, també exsotsecretària de Defensa, ha reconegut que aquesta documentació contenia errors, però ha destacat davant la jutgessa que va adonar-se’n d’ells a posteriori, han precisat les fonts consultades. Després de ser preguntada per eixes “errades”, Domínguez simplement ha tractat de justificar la seua tasca com a representant de l’Administració Pública i s’ha desvinculat de tots ells remetent-se a altres responsables de la contractació.

El mateix ha ocorregut amb la validació del contracte, sobre el qual ha dit que va donar validesa al mateix una setmana després a la seua formalització. No obstant açò, el pèrit que va analitzar aquest expedient per orde d’un jutjat valencià –que va començar a investigar el presumpte finançament del PSPV– destaca que li crida l’atenció que l’advocada de l’Estat va donar poder per a formalitzar l’adjudicació el 5 de gener de 2009, mentre que en el contracte es diu que aquest tràmit té data del 29 de desembre de 2008 i que el termini d’execució finalitzava el dia 31 del mateix mes.

Així mateix, les fonts jurídiques presents en la declaració han indicat que en un altre moment, la jutge Pérez Barrios ha apuntat que en aquest expedient de contractació no hi havia informació suficient sobre la campanya de publicitat a realitzar. Si bé, la investigada ha afirmat que no és un requisit en aquest tipus de tràmit, però que en aquest cas concret sí que constava.

Finalment, el contracte públic va ser concedit a l’empresa Crespo Gomar per l’import de 126.208 euros, ja que la Mesa de contractació va tindre en compte que va ser la millor oferta econòmica, malgrat no ser la millor des del punt de vista tècnic, segons van reconéixer els altres tres funcionari de Vivenda que han declarat com a investigats fins al moment.

Per a aquest dilluns també estaven citats a declarar com a investigats pels mateixos delictes part de l’equip de l’exministra Beatriz Corredor: el que fóra el seu cap de Gabinet, Nicolás Mateos; i la seua cap de premsa, Eva Cuesta. Les seues declaracions han sigut suspeses, ja que han sol·licitat ser defesos per l’Advocacia de l’Estat.

Pel mateix motiu, la magistrada va ajornar la setmana passada la declaració de l’exsotsecretari del Ministeri i expresident l’Entitat Pública Empresarial de Sòl (Sepes), Marcos Vaquer –inicialment prevista per a hui–, fins a conéixer la posició referent a la Fiscalia, a la qual li va remetre l’assumpte per a conéixer la procedència d’acceptar aquesta petició.

Les següents declaracions estan previstes per al dia 30 de maig amb les compareixença d’Eva Santiago, que va acudir a les reunions de la Mesa de contractació en lloc d’Eva Cuesta i va realitzar la valoració tècnica al costat de Beatriz Tejada. També la de Pedro Plasencia, que va assistir a la reunió realitzada el 5 de desembre; i de Rita Lorite i Andrés Lara que van presenciar les juntes celebrades el 29 de desembre.

Aquest jutjat madrileny va obrir aquesta investigació després que el Jutjat d’Instrucció número 21 de València, que va començar a investigar el presumpte finançament irregular del PSPV i Bloc –partit majoritari en Compromís– entre els anys 2007 i 2011, s’inhibira al seu favor pels presumptes delictes de malversació i prevaricació.

Paral·lelament, el Jutjat d’Instrucció número 43 de Madrid va incoar diligències per un altre concurs de publicitat adjudicat a Crespo Gomar per part del Ministeri de Sanitat en 2008 pel valor de 184.138 euros, i per la qual es troben investigades, entre d’altres, l’exdirectora general de Consum i excandidata a l’Alcaldia d’Alacant, Etelvina Andreu; i sotssecretària de Sanitat i Consum, Consuelo Sánchez Naranjo. Les dos hauran de comparéixer davant la jutgessa el pròxim 26 de juny.

El jutjat de València va arrancar la investigació pels delictes de prevaricació, malversació i electoral al desembre de 2016 després de rebre un informe de la Policia Nacional sobre un suposat finançament irregular dels partits polítics entre els anys 2007 i 2011.

Els investigadors expliquen que la societat Crespo Gomar -que va tindre com a president Alberto Gomar, fill de l’ex-tinent alcalde de l’Ajuntament de Gandia- va facturar serveis al PSPV dels pagaments del qual es feien càrrec altres empreses, fonamentalment constructores, mitjançant una presumpta falsificació de factures.

Després de la pràctica de diferents diligències i amb l’informe favorable de la Fiscalia, el jutjat valencià es va declarar “no competent” per a prosseguir amb la instrucció en descartar que els fets presumptivament delictius s’hagueren comès en el partit judicial de València, per la qual cosa es va inhibir a favor de jutjats de Gandia, Benidorm i Madrid, descartant el delicte electoral per possible prescripció.

 

Articles relacionats