13.3 C
Gandia
Dissabte, 3 desembre, 2022

El Consorci de Residus atribueix la pujada del rebut del fem a la manca d’instal·lacions pròpies

S’estima que la taxa del Consorsi de Residus (COR) augmentarà en aquest 2018, depenent del municipi. No obstant això, no es pot saber amb exactitud, ja que entre 11.500 i 13.000 rebuts seran bonificats enguany amb fins a 15 €”. Segons ha explicat el regidor de Serveis Bàsics a la Ciutadania, Miguel Ángel Picornell, en resposta al PP, la taxa puja per l’absència d’instal·lacions pròpies que ens fa dependre d’altres consorcis que ens imposen el preu.

La Generalitat ha distribuït els fluxos de residus i ens fa anar a plantes més eficients, però també més cares. A canvi, tenim una estabilitat assegurada al període transitori i el compromís de que cada mes evitem portar a abocadors 3.000 tones de residus.

 “Tot i això, hem passat en dos anys de gestionar 2 ecoparcs fixos a tindre’n 19, junt amb 11 ecomòbils. Eixa xarxa és una obligació que ens imposa la legislació autonòmica, estatal i europea, que implica uns costos de 4’5 milions a l’any, però que ens permet arribar als 93 municipis del COR i complir amb les obligacions competencials del consorci”.

La taxa en 2017 va baixar per l’acualització del padró de la Diputació de València, que va incrementar les unitats fiscals, però moltes d’elles eren errònies i la xifra disminueix en aquest 2018 en uns quants milers, el que suposarà que els costos s’hagen de repartir entre menys unitats fiscals. Si en som menys, toquem més a repartir.

La taxa va ser aprovada per la immensa majoria dels 93 ajuntaments del consorci en Assemblea General, amb el 98% dels vots a favor.

Per tant, fins que el COR no dispose d’instal·lacions pròpies i s’estabilitze el nombre d’unitats fiscals, la taxa serà canviant. No es pot fer una altra cosa. L’equació és ben senzilla: la taxa és igual al cost del servei dividit per les unitats fiscals.

“I això el PP ho sap. Si ho feren per ignorància no ens preocuparia, però ho fan sabedors de quina és la realitat i posen en pràctica el fenòmen de la realitat inventada tan de moda. Per cert, la macro-planta de Llanera no la va tancar l’anterior govern, sinó que ha passat a la història en aquesta legislatura. Guillermo Barber és un mestre, no superaria la prova del polígraf en la màquina de la veritat”, ha conclòs.  

El PP demana al govern de Gandia que es plante

El Grup Municipal Popular ha denunciat que el rebut del COR pujarà per sobre d’un 30% passant dels 54 € actuals a més de 70 €, és a dir, més de 16 € d’augment respecte a l’any passat per habitatge. El regidor ddel P Guillermo Barber s’ha mostrat preocupat per la postura del govern local davant el Consorci. 

El PP recorda que va aconseguir en el primer any de vigència del COR, plantar-se i estalviar-li a tots els gandians la primera anualitat per considerar-la abusiva i contrària a dret, com al final els jutjats van determinar.

D’igual manera, es va aconseguir descartar la megaplanta de reciclatge projectada o noves pujades en el rebut del COR, aconseguint durant tota la legislatura baixades importants del rebut que anaven lligades a una gestió més eficient del tractament. “Va ser Gandia qui va liderar el COR, malgrat que els populars gandians van haver d’oposar-se a propis companys del seu partit”, afirma.

Les explicacions del COR

Per la seua part, el Consorci per a la Gestió de Residus V5 -COR, que agrupa a 93 municipis del sud de la província, ha confirmat que la Taxa de Tractament de Residus Urbans pujarà al volttant del 33,28%, situant-se en un preu mitjà de 68,16 euros. Continua sent el rebut mitjà més barat dels 13 consorcis de la Comunitat Valenciana, afirmen.

A data d’avui, no es pot saber amb exactitud com quedarà cada rebut, en la mesura en què van a bonificar-se entre 11.500 i 13.000 rebuts, amb descomptes de fins a 15 euros.
La pujada que tindrà la taxa es deu, segons el Consorci, als següents factors: El canvi de fluxes en els  residus. En 2018, la DG de Qualitat Ambiental ha ordenat que el COR porte les seues 131.000 tones  residus a instal·lacions més eficients des del punt de vista ambiental, però més cares.
El principal motiu de l’augment del cost del servei es deu a les 65.000 tones que, des d’enguany, van al EMTRE. Açò dóna estabilitat per al període transitori però incrementa el cost del servei de 12.852.396,18 euros pel tractament en 2017, a 15.124.540,87 euros.
La nova distribució de fluxes evita que 3.000 tones vagenn a abocador cada mes, per la millora de l’ eficiència ambiental.

2. Des de maig de 2016, el COR ha passat de 2 ecoparcs (Xàtiva i Canals), per 975.534 euros en 2017, a 20 ecoparcs fixos i 11 mòbils, que cobreixen el 100% dels municipis del COR. “La xarxa consorciada d’ecoparcs no és un capritx; és una obligació legal del Consorci, que ha sigut requerit amb caràcter sistemàtic per la Generalitat perquè l’engegara”, afirmen. El cost total de la xarxa consorciada d’ecoparcs és de 4.311.550,98 euros.
Des del COR es ressalta que ‘Hem acudit a un sistema de gestió molt més barat que el planificat en el pla zonal i projecte de gestió, que contemplava 57 instal·lacions fixes. Ens quedarem amb un màxim de 25. El pressupost per a ecoparcs mòbils s’ha reduït en més del 50% respecte a la planificació inicial, cercant solucions locals.’. La xarxa consorciada d’ecoparcs va ser aprovada per unanimitat al maig de 2017.
D’altra banda, en 2017, la taxa es va quedar estancada, o fins i tot va baixar en alguns municipis, per l’augment de 27.000 unitats fiscals en els 93 municipis com a conseqüència de l’actualització del padró elaborada per la Diputació de València. Enguany, les unitats fiscals baixen entorn de les 6.564, la qual cosa suposa que la quantitat d’objectes entre els quals repartir els costos del servei, és menor.
Conclusió: fins que no tinguem instal·lacions pròpies i no s’estabilitze el nombre d’unitats fiscals, la taxa serà volàtil. No hi ha una altra.
La tipologia de municipis del COR (86% tenen menys de 5.000 habitants) fa que un lleuger augment de les tones de residus en un municipi, o una disminució dels nivells de reciclatge, o una disminució de les unitats fiscals, propicien variacions importants en el rebut.
Des del COR recorden que la Taxa va ser aprovada pel 98% dels vots, també pel PP. Només Terrateig, la Llosa de Ranes i Guadasséquies votaren en contra (menys del 2% dels vots). L’alcalde de la Llosa de Ranes, Evarist Aznar, va votar a favor del pressupost del COR, que es finança amb la taxa. ‘Per açò sorprèn la seua falta de coherència, votant una cosa i criticant-la’, afirmen des del COR.
Des del COR s’afirma que ‘l’única manera de resoldre el conflicte històric del fem és amb unitat’, i que fer política de partit en un organisme que pren les seues decisions per unanimitat i on el PP forma part dels òrgans de govern, ‘no porta a cap part’.

Articles relacionats