21.4 C
Gandia
Dissabte, 18 maig, 2024

130 anys del Port de Gandia

  • L’efemèride és el 22 d’octubre, data de la Reial Ordre de 1892 que hi va autoritzar les operacions de càrrega i descarrega.

  • Les activitats de celebració s’inicien el divendres pròxim amb la inauguració de l’exposició «130 anys del Port» al Moll dels Borja.

  • I dissabte 22: visita guiada a les instal·lacions portuàries; conferència sobre aquests 130 anys; acte institucional; concert i fideuà popular des de les 10.30 h fins a les 14.00 h.

El Port de Gandia compleix 130 anys des que va iniciar les seues operacions. Tal i com ha anunciat el president de la Junta de Districte Grau-Venecia-Rafalcaid, Miguel Angel Picornell, aquest cap de setmana es portarà a terme una variada programació per a celebrar aquest aniversari.

La celebració s’iniciarà amb la inauguració de l’exposició «130 anys del Port» el divendres 21, mentre que la resta es portarà a terme el dissabte 22 amb una visita guiada a les instal·lacions portuàries; conferència sobre aquests 130 anys; acte institucional; concert i fideuà popular des de les 10.30h fins les 14.00h.

«Un 22 d’octubre de 1892 quan mitjançant una Reial Ordre es van autoritzar les operacions de càrrega i descarrega al port de Gandia», ha explicat Picornell. Així, coincidint amb aquest dia, el Moll dels Borja acull una variada programació commemorativa: Divendres 21, l’alcalde de la ciutat, José Manuel Prieto, i el president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, inauguraran una exposició fotogràfica, organitzada per APV, sobre aquest 130é aniversari.

A més de l’exposició, també s’impartirà dissabte 22 una conferència sobre els 130 anys d’història. Tindrà lloc a les 11.30 h en una aula de la Confraria de Pescadors i estarà a càrrec de Fernando Gimeno, ex responsable de gestió de serveis portuaris del Port de Gandia i autor del llibre «Història del Port de Gandia». Prèviament, una hora abans, es realitzarà la visita guiada per les instal·lacions portuàries. «La farà un grauer coneixedor de totes les instal·lacions com és Pep Santiago», ha detallat el president de la Junta de Districte.

Durant l’acte institucional de les 12:30 h, l’alcalde de Gandia donarà, segons ha apuntat Picornell, unes «pinzellades sobre el futur del port i la integració del port-ciutat». Així doncs, una vegada finalitze, la música sonarà amb el concert vermut amenitzat pel grup «The Velvet Rock Band» a la 13.00h. L’Associació Gastronòmica i Cultura Fideuà de Gandia, junt amb la col·laboració de la Cofraria de Pescadors, seran els encarregats de condimentar una fidueà popular que tancarà la programació que celebra aquests 130 anys d’aniversari d’obertura del Port de Gandia.

Programació

Divendres 21 d’octubre

12:30 h. Inauguració de l’Exposició «130 anys del Port» amb la presència de l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i el president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, al Moll dels Borja.

Dissabte 22 d’octubre

10.30h Visita guiada per les instal·lacions portuàries

11.30 h Conferència «130 anys del Port de Gandia» a càrrec de Fernando Gimeno, exresponsable de gestió de serveis portuaris del Port de Gandia i autor del llibre «Història del Port de Gandia».

12.30 h Acte institucional amb el parlament de l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto.

13.00h Concert Vermut amenitzat pel grup «The Velvet Rock Band».

14.00 h Fideuà Popular condimentada pels cuiners de l’Associació Gastronòmica i Cultura Fideuà de Gandia amb la col·laboració de la Cofraria de Pescadors.

Articles relacionats