24.9 C
Gandia
Divendres, 24 març, 2023

Xeresa aconsegueix tractament per controlar la plaga de cotonet

 

– L’Ajuntament deXeresa reforça l’agricultura local amb la col·laboració dels seus agricultors, lluitant contra les plagues que puguen posar en risc el cultiu de cítrics al municipi. 

Des de la regidoria d’agricultura i medi ambient de l’Ajuntament de Xeresa a mitjans de l’exercici 2021, s’impulsaren les línees d’acció necessàries per a combatre i previndre la plaga de cotonet de Sud-àfrica (delottococcus aberiae) a les parcel·les de cítrics cultivades al poble.

Unes línies d’acció conjuntes, donat que es desenvolupen gràcies a la implicació i col·laboració dels agricultors locals. El mateix sistema de coordinació que s’usà anys enrere quan sorgí la necessitat de lluitar contra la ceratitis capitata, la mosca del mediterrani, igualment posava en risc les nostres terres i ara per ara està controlada.

Així que en aquest moment l’objectiu és el control de la plaga del cotonet, ja present en algunes parcel·les de cítrics i amb risc d’expansió.

El pla de seguiment del control de la plaga durant aquest darrer any ha sigut per un enginyer tècnic competent en la matèria, el mateix professional que en juliol de 2021 es va contactar amb ell per primera vegada, per fer l’estudi de la situació d’afecció a Xeresa i la reunió informativa als agricultors del poble.

En la reunió l’Alcaldessa, Anabel Peiró i el regidor d’agricultura, Tomàs Daviu, comunicaven al veïnat que la primera solta de depredadors, un nombre de 15.000 cryptolaemus, seria amb recursos propis de l’Ajuntament. Aquesta primera solta va tindre lloc el 8 de juliol de 2021.

En setembre es realitzava la segona solta, amb un nombre de 20.000 depredadors, a cerrec del 50% per l’entitat i en el mes de febrer de 2022 es tramità la subvenció en conselleria d’agricultura per costejar en un 50% el tractament contra la plaga consistent amb l’adquisició de càrregues de feromones i piretrines

A primers d’estiu d’enguany, després de l’informe de comprovació per part de l’especialista s’havia detectat una zona amb presència de cotonet, algunes parcel·les de la zona de la Pedrera, la resta de zones del terme no presentaven en principi afecció. En aquest cas l’Alcaldessa i el regidor contactaren amb els propietaris de les parcel·les afectades i es reuniren amb ells per comunicar-los la importància de realitzar una solta delimitada de cryptolaemus, amb la finalitat de previndre l’extensió de cotonet a les parcel·les adjacents. I així ho feren els propietaris, és d’agrair la seua predisposició i ajuda des del moment 0.

“Hui puc dir com Alcaldessa de Xeresa que hem anat una pas més endavant en aquesta lluita per salvar la nostra agricultura. Realitzades les gestions pertinents i el tràmit de documentació requerida per la Conselleria d’agricultura ens ha subvencionat al 100% la primera tanda de depredadors, 10.000 cryptolaemus, i aquesta setmana hem realitzat la solta per reforçar les parcel·les afectades en la zona de la Pedrera i voltants. En breu rebrem de la Conselleria més tractament a repartir i continuarem amb el seguiment per vetlar per la nostra agricultura”.

Articles relacionats