Una exposició de Francesc Biosca, un dels plats forts de la capitalitat cultural de Potries

Potries inaugura aquest divendres 25 de maig, a les 20 hores, un dels plats forts que en el àmbit de les arts plàstiques ha programat l’Ajuntament de Potries dins la Capitalitat Cultural Valenciana que exerceix el municipi saforenc, junt a la capital del Camp de Morvedre.

És tracta d’una exposició de tapissos i instal·lacions de l’autoanomenat «creatiu» Francesc Biosca «CESC « , que s’instal·larà a l’edifici senyorial del segle XVII, que actualment alberga l’Ajuntament de Potries i al Museu-Cassoleria d’Àngel Domínguez.

Biosca naix a Ontinyent, de xicotet freqüentava l’estudi fotogràfic en el qual treballava el seu pare on ja denotava una forta curiositat. De ben jove i compaginant estudis, entra en les arts gràfiques com a tipògraf, d’ací passa al mon de l’art; dibuixant i pintant, va formant-se com a tècnic especialista en disseny. Va estar dos anys impartint docència en la vessant de disseny i tapissos, siguent en aquesta última disciplina on ha aconseguit més reconeixements, exposant la seva obra nombroses vegades –a mes del estat espanyol- a França, Itàlia i Portugal; i, representant a l’Estat espanyol en el 2001 a la «10th Iterntional Triennial of Tapestry in Lodz», en Polònia.

El mateix autor descriu la seua exposició «Els lligams de l’aigua» com: «una simbiosi per reflectir d’una manera estètica els lligams de l’aigua amb aquesta disciplina artística. L’Aigua es vida i tan serveix per a bé com per a mal. Si hi ha aigua hi ha vida, i hi ha color, i això és el que es pretén amb aquesta exposició, donar vida i color a l’essència secreta de les coses, com deia Aristòtil».

L’Alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, justifica l’elecció del creatiu valler: «Els tapissos formen part integral del patrimoni cultural valencià, i la seua obra havia de formar part de la nostra Capitalitat Cultural Valenciana, d’igual manera que nosaltres formàrem part de la seua infantesa. Cesc ha enllestit una exposició meravellosa amb tapissos d’alt lliç,  que ens parlen de productes de la terra, de sabor i de vida al camp.»

Ximo Company exerceix de comissari.

Per la seua vinculació al municipi de Potries, perquè en el va nàixer i viure la seua infantesa, i la seua vinculació a l’autor, exercirà de Comissari de l’Exposició, i participarà en la seua inauguració, el Catedràtic de la Universitat de Lleida, Ximo Company i Climent.

A més, Company és Professor d’Història de l’Art d’Epoca Moderna (S.XV-XVIII). Especialista en pintura dels segles XV i XVI. Director del CAEM («Centre d’Art d’ Època Moderna») de la UdL; codirector del CIMM («Centre d’Investigació Medieval i Moderna») de la Univ. Politècnica de València. Membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València. Dirigeix i és l’investigador principal del Grup de Recerca Consolidat de la Generalitat de Catalunya «Art i Cultura d’Època Moderna». Guardonat per la Generalitat amb el premi ICREA Acadèmia 2008.

Tot un goig poder compartir xerrades i coneixements amb Company i amb CESC que mostra la seua satisfacció en participar en els actes de la Capitalitat Cultural Valenciana: «Potries lluita per apropar a la gent un medi rural en perill, i jo lligue aquest fi amb el meu quefer creatiu«

Et Pot Interessar