21.1 C
Gandia
Dimecres, 27 setembre, 2023

Una altra ferida oberta a la Falla Plaça Prado 

 

 

El Dijous Sant  és el dia de la Setmana Santa que es commemora la institució de l’Eucaristia en l’Últim Sopar i el lavatori dels peus realitzat per Jesús.

Dia elegit per la Federació de Falles per comunicar el resultat de la comissió disciplinària, que no ha dut a terme el lavatori de peus, sinó que s’ha rentat les mans com Poncio Pilatos, responsable executiu del suplici i crucifixió de Jesús, i valga el símil per a la Falla Plaça Prado, que també està passant un suplici i com no la seua particular “crucifixió”.

L’anàlisi de la situació convida a valorar la desproporcionada actuació de la comissió disciplinària, una mesura que es va dur a terme a petició de la Falla de Corea, falla a la qual pertany l’actual president de la FDF de Gandia, Telmo Gadea (causalitat o casualitat).

Un president magnànim, intel·ligent i en el desig de calmar els ànims després d’una més que desafortunada actuació de valoració dels monuments de les Falles d’Especial i possiblement d’altres categories, en les que Telmo Gadea va manifestar en ComarcalTV que es va quedar fet de “pasta de moniato”, hauria d’haver tancat l’assemblea, tan sols en paraules que rebaixaren les tensions, tals que com a president es trobava satisfet amb les disculpes presentades pels fallers i que podria entendre com atenuant la mateixa incredulitat que havia sentit ell a l’escoltar el lliurament de premis de les Falles d’Especial i que en aquest moment era prou i no feia falta res més.

Gadea va manifestar, en declaracions a Telesafor, que era una decisió del jurat i que no coneixia per endavant (segur?).

Davant aquesta situació, i ell, com a faller que reconeix la importància dels premis als monuments, i a més com representat màxim de tots els fallers de Gandia, té l’obligació de tancar aquest tema i encara té l’oportunitat de plantejar una solució.

Document de la Comissió Disciplinària

comissio

comissio 1

L’article 89 al qual es fa referència manté una estreta línia entre lleus i greus, i, d’altre costat, incideixen en l’agreujament però no fan referència al fet que provoca aquesta situació com atenuant, com és la situació inesperada i fora de lògica dels premis d’Especial, que a la fi és el problema que desencadena a aquesta situació.

I com no la decisió deu ser la més exemplar possible, demostrant la categoria i mà dura, han pensat els membres de la dita comissió, per això la màxima sanció, 4 anys, a fallers que són tota la vida fallers, fallers que tenen fills i que les priven de poder acompanyar a actes tan fallers i valencians com una ofrena a la Verge, que no han valorat en cap cas tot allò que han aportat a les falles de Gandia i a la seua comissió. Sols han valorat 2 minuts de la seua vida fallera. Tan sols hi ha agreujaments però no atenuants.

Davant la situació creada la Falla Plaça Prado ha publicat el següent comunicat:

Des de la Falla Plaça Prado volem fer saber, a tot el món, el profund desacord que tenim amb l’exagerada proposta de sanció que han rebut els fallers de la nostra comissió. Des del primer moment vam ser els primers en condemnar qualsevol insult o falta de respecte, però considerem que el càstig ha sigut molt superior a l’ofensa.

Hem deixat que quede de costat una situació, que és molt més greu que el que puga dir un faller. El dia 16 per la nit, València sencera es feia ressò del major escàndol en la història de les falles de Gandia, deixar sense premi a la Falla Plaça Prado. Tot i això, vam demanar disculpes al president de la Federació de Falles i a l’assemblea de les falles pels comportaments inapropiats (fet que el president va declarar als mitjans de comunicació que podria considerar suficient).

A dia de hui, després de rebre la resolució de la comissió disciplinaria on es proposa una dura sanció per als nostres fallers, ens ha deixat a tota la comissió amb un malestar general. La sensació que té la comissió, és que la Falla Plaça Prado sobra a la Federació de Falles de Gandia. Nosaltres i els nostres fallers també tenim famílies, famílies que sofreixen quan ens veuen sofrir, famílies que ploren quan ens veuen plorar i famílies que pateixen les nostres reiterades i absències per la nostra passió, que és la Falla Plaça Prado. Famílies que veuen com les injustícies i la vara de mesurar no és igual per a tots.

Com a associació ens sentim molt dolguts amb la situació que estan vivint alguns dels nostres fallers, però sempre estarem al seu costat perquè són la nostra família.

Articles relacionats