16.2 C
Gandia
Dimarts, 21 maig, 2024

Un poble i una llengua irreductibles, però amb un futur incert

 

 

L’assaig Irreductibles. Una història de la llengua i de la literatura dels valencians, de l’escriptor Carles Fenollosa, arriba aquest 2022 com una novetat cabdal en el nostre panorama literari i en un moment històric que el mateix llibre qualifica de “paradoxal i decisiu”.

L’obra fa una repassada panoràmica, irònica i provocadora de la història de la llengua i de la literatura dels valencians des de la creació del Regne de València en el segle XIII fins als nostres dies, amb una visió global que no deixa de banda la resta del domini lingüístic, però que s’escriu per primera vegada amb contundència des d’una perspectiva valenciana.

Un viatge fascinant per molts aspectes oblidats del nostre passat i que revisa en part les concepcions establides per Joan Fuster, alhora que proposa la llengua com a element fundacional i eix vertebrador històric del poble valencià, junt amb les seues institucions i la consciència col·lectiva pròpia, vehiculada i promoguda per la seua literatura. De fet, que sense una literatura d’alt nivell i una voluntat social constant la llengua no hauria sobreviscut és una de les grans conclusions del llibre.

De cara al present i el futur, Irreductibles és un colp sobre la taula per a despertar de l’immobilisme, ja que planteja una clara crítica a la deriva sociolingüística posterior a la Transició i una disjuntiva evident: o s’aposta decididament per una modernitat de la llengua que implique la societat i la política valenciana en conjunt o es continuarà l’actual procés de substitució lingüística, que acabarà certificant la dissolució del poble valencià.

Un llibre destinat a remoure consciències, pel seu contingut i per la impactant escriptura de Carles Fenollosa, doctor en filologia per la Universitat de València, professor, escriptor i guanyador del Premi València Nova d’Assaig per Víctor Iranzo, poeta de la Renaixença i del Premi Lletraferit de Novel·la per Narcís o l’onanisme.

L’obra es presentarà en societat a la ciutat de València el divendres 18 de novembre a les 19.00 hores a la Biblioteca de l’Hospital (C/ Hospital, 13), amb la presència de l’autor, del catedràtic de filologia Antoni Ferrando, el poeta i escriptor Josep Piera, l’historiador i editor Vicent Baydal i la periodista Laura Ballester.

Articles relacionats