21.9 C
Gandia
Dilluns, 15 abril, 2024

Un pèrit qüestiona davant la jutgessa la legalitat dels contractes del Ministeri de Vivenda amb Crespo Gomar

El pèrit que va qualificar d'”incoherent i impossible” l’adjudicació del contracte de publicitat del Pla de Vivenda 2009-2012 (del que era responsable l’exministra Beatriz Corredor, a la imatge) a l’empresa Crespo Gomar -investigada pel presumpte finançament irregular del PSPV- ha ratificat aquest dimarts el seu informe davant la titular del Jutjat d’Instrucció número 24 de Madrid, María de les Mercedes Pérez Barrios, i ha insistit en les irregularitats detectades.

El pèrit ha tornat a qüestionar, aquesta vegada, davant la magistrada dels Jutjats de Plaça de Castella de Madrid la licitud del contracte públic de publicitat concedit pel Ministeri de Vivenda quan era dirigit per Beatriz Corredor per l’import de 126.208 euros.

No obstant açò aquestes afirmacions han sigut desmentides per l’ex-sotsecretari del Ministeri de Vivenda i expresident de l’Entitat Pública Empresarial de Sòl (Sepes), Marcos Vaquer, que també ha declarat aquest dimarts i ha negat qualsevol irregularitat en aquesta adjudicació.

L’informe pericial que hui ha sigut ratificat va ser entregat al Jutjat d’Instrucció número 21 de València, que va començar a investigar el presumpte finançament irregular del PSPV i Bloc –partit majoritari en Compromís– entre els anys 2007 i 2011. Aquest document assenyala certes irregularitats com que el representant de l’Advocacia de l’Estat va donar poder per a formalitzar l’adjudicació el 5 de gener de 2009, mentre que en el contracte es diu que aquest tràmit té data del 29 de desembre de 2008 i que el termini d’execució finalitzava el dia 31 del mateix mes.

També qüestiona que el director del gabinet de Corredor, Nicolás Mateos, que va redactar o va firmar el Plec de Prescripcions tècniques per a la realització de la creativitat de la publicitat, declarara la licitació com a “urgent”. “Més que una urgència pareix una imprevisió”, diu l’informe perquè no preveu la durada del mateix i només s’indica que havia d’executar-se abans del 31 de desembre de 2008 i afig que l’informe de l’Interventor Delegat en el Ministeri va assenyalar que no es complia la motivació requerida per la llei en casos d’urgència.

Precisament, Mateos ha declarat també aquest dimarts com a investigat pels presumptes delictes de malversació i/o prevaricació i ha dit davant la jutgessa que la seua única participació en aquesta adjudicació va ser en la subscripció d’aquest plec i que per açò no pot oferir més detalls sobre la contractació, han apuntat les fonts consultades.

D’altra banda, estava citat el gerent de l’empresa Crespo Gomar, Alberto Crespo Gomar, fill de l’ex-tinent alcalde de l’Ajuntament de Gandia, però finalment no ha comparegut davant la magistrada a causa d’un error en la notificació de la citació.

Qui sí s’han presentat en el jutjat d’instrucció han sigut la que fóra cap de premsa de Beatriz Corredor, Eva Cuesta, i l’ex-sotssecretari del Ministeri i expresident de l’Entitat Pública Empresarial de Sòl (Sepes), Marcos Vaquer. Segons les mateixes fonts Cuesta ha indicat que en el moment de l’adjudicació ella estava de baixa per maternitat, però ha precisat que en l’expedient de contractació no consta un pla de mitjans específic en relació al fet que la campanya de publicitat isquera el dia 1 de gener de 2009.

Pel que fa a Vaquer, ha defès la legalitat de tot el procés i expedient de contractació que es va dur a terme. La jutge Pérez Barrios va explicar en una interlocutòria que l’ex-sotssecretari del Ministeri de Vivenda, entre altres actuacions, va subscriure l’Informe d’insuficiència de mitjans i va firmar al costat d’Eva Cuesta el contracte d’adjudicació de data de 29 de desembre, l’acta de recepció del 30, i el certificat de conformitat amb la factura i comptabilitat de la mateixa.

D’altra banda, indica que Cuesta va ser convocada com a vocal a les Juntes de la Mesa de contractació del 27 de novembre i a les tres que va haver-hi al desembre, a les quals no va comparéixer. Aquestes tres persones que van formar part de l’equip de Beatriz Corredor estan sent defeses per l’Advocacia de l’Estat.

Articles relacionats