20.1 C
Gandia
Dilluns, 27 maig, 2024

UN INVESTIGADOR DEL CAMPUS DE GANDIA DE LA UPV ÉS LÍDES A ESPANYA EN EL CAMP DE LES TELECOMUNICACIONS

Jaime Lloret, un investigador que desenvolupa la seua activitat científica al Campus de Gandia, és líder en Espanya en el camp de les telecomunicacions, segons l’índex h, i figura entre un dels cinc investigadors que desenvolupen la seua activitat científica en la Universitat Politècnica de València tots ells líders a Espanya en les seues respectives disciplines. Així es reflecteix en la classificació basada en l’índex h , un sistema que mesura la qualitat científica dels investigadors a partir del nombre de vegades que han sigut citats els seus articles.

Aquest rànquing està elaborat pel Grup per a la Difusió de l’Índex h (DIH), a partir de la base de dades sobre publicacions científiques ISI Web of Knowledge. Estableix una classificació específica per a cada disciplina de les set àrees de coneixement en les quals està dividit (biologia, ciències de la salut, ciències de la terra, física, matemàtiques, química i tecnologia, enginyeria i ciències aplicades).

En el rànquing –l’última actualització del qual es va fer el passat mes de febrer, en les branques de Matemàtiques, Informàtica i Ciències de Materials- es detalla l’índex h de cada investigador, així com el factor h -relació entre el valor d’h del científic i la mitjana dels del rànquing del camp al que pertany-.

Líders

Els investigadors que ocupen el primer lloc en les seues respectives àrees són: Avelino Corma, professor de recerca del CSIC en l’Institut de Tecnologia Química (UPV-CSIC), i el científic espanyol amb millor índex h, encapçala el camp de química física; Javier Martí, director del Centre de Tecnologia Nanofotònica, lidera el rànquing en el camp de l’enginyeria elèctrica i electrònica; Rubén Ruiz, de l’Institut de Tecnologia Informàtica, primer classificat en el camp de la recerca operativa i la gestió; Sebastián Martorell, investigador del Grup de Medi ambient i Seguretat Industrial és primer en enginyeria industrial; i Jaime Lloret, investigador del campus de Gandia, qui encapçala el rànquing en el camp de les telecomunicacions.

En segona posició en els seus respectius camps es troben cinc investigadors: Raúl Payri, de l’Institut CMT-Motors Tèrmics, en enginyeria mecànica; Jordi Payá, de l’Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó (ICITECH), en tecnologies de la construcció i l’edificació; Antonio Monforte, científic titular en l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt de la UPV i el CSIC, en horticultura; i Francisco Aparisi, del Centre de Gestió de la Qualitat i del Canvi, en enginyeria industrial.

El rànquing situa també a Hermenegildo García (ITQ) com a tercer en la disciplina de química física; i en quarta posició a José Duato, del Grup d’Arquitectures Paral·leles, en informàtica-teoria i mètodes; Mª Victoria Borrachero (ICITECH) en tecnologies de la construcció i l’edificació; Francisco Javier Salvador (CMT-Motors Tèrmics) en enginyeria mecànica; i a Sebastián Martorell, en recerca operativa i gestió.

Finalment, altres cinc investigadors se situen en el top five de les seues disciplines: Francisco Boscá, investigador científic del CSIC en l’ITQ, en biofísica; Santiago Francisco Elena, de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (UPV-CSIC), en virologia; Jaime Gómez, de l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i Medi ambient, en recursos hídrics –és a més el primer professor universitari, ja que els quatre primers en aquest camp pertanyen al CSIC; José Mª Monzó (ICITECH), en tecnologies de la construcció i l’edificació; i José Ramón Serrano, del CMT-Motors Tèrmics, en enginyeria mecànica.

I entre els deu primers

Si s’amplia la llista al top ten de cada disciplina, la UPV compta amb tretze científics classificats en aquest rang. En el camp de l’enginyeria mecànica, els investigadors del CMT-Motors Tèrmics, José Mª Desantes i Francisco Payri, se situen en sisè lloc. I en la mateixa posició se situen Ramón Martínez Máñez, director del Centre de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic, en química multidisciplinària, i l’investigador de l’IBMCP, Ramón Serrano, en bioquímica i biologia molecular.

Alfred Peris, de l’Institut de Matemàtica Pura i Aplicada, és setè en Matemàtiques; i la mateixa posició ocupa Antonio Sala, de l’Institut ai2, en automatització i control; Santiago Elena (IBMCP) i Vicente Fornés (ITQ), ocupen la vuitena posició en genètica i química física, respectivament; Ricardo Flores, professor de recerca del CSIC en l’IBMCP, Alberto Ferrer, investigador del Grup d’Enginyeria Estadística Multivariante, i José Ramón Serrano (CMT-Motors Tèrmics) són novens en virologia, estadística i probabilitat i termodinàmica, respectivament. I tanquen aquest top ten de la UPV el director de l’Institut de Matemàtica Pura i Aplicada, José Bonet, qui és desè en Matemàtiques, i el professor emèrit Pedro Albertos, desé en automatització i control.

 

Articles relacionats