– El tribunal els trau del procés en aportar cursos fets amb Comissions Obreres i que només es podien impartir a personal d’altres ajuntaments de la Safor
L’Ajuntament de Vilallonga ha sigut víctima d’un intent d’engany per part de tres empleats públics i d’un extreballador del consistori. El municipi va iniciar fa quasi un any un procés de regularització de personal laboral amb la fi consolidar places i que tots els empleats estigueren en una situació de legalitat, en trobar-se contractats, però en el que es considera frau de llei.
Durant el procés s’ha comprovat que tres empleats han intentat enganyar el tribunal que avaluava els mèrits de tots els treballadors perquè poguera consolidar la seua plaça. En tot moment es tracta de persones contractades per l’Ajuntament de Vilallonga i de places que no estaven regulades.
Per a això es va iniciar aquest procés. Aquest personal laboral podia aportar documentació per a millorar la seua puntuació i intentar mantindre el seu lloc de treball, en cas que una altra persona optara, encara que en portar anys ocupant aquests llocs els donava ja molts punts de cara a la suma total.
En aquest procés es regularitzaran fins a un total de 28 llocs de treball, però la sorpresa ha saltat en comprovar que quatre de les persones han aportat documentació o cursos que no s’ajusten a la legalitat. En concret tres persones que fa anys que estan treballant a l’Ajuntament de Vilallonga han presentat cursos “que no podien realitzar”, com apunta un informe del lletrat de Vilallonga
Aquestes persones han portat davant el tribunal certificat de cursos duts a terme en un altre Ajuntament de la Safor i que impartia el sindicat Comissions Obreres. Aquests cursos del FOREM estaven costejats amb Fons de Formació (diners públics) i segons les bases d’aquestes formacions “només poden impartir-se als empleats públics del municipi en qüestió”.
Això vol dir, que els tres empleats de Vilallonga “no podien realitzar aquests cursos”, ja que segons indica l’informe del lletrat la seua participació en aquestes sessions podria ser constitutiva de delicte, tant per a ells com per a qui els ha impartits, el sindicat o l’altre ajuntament, pel fet que els recursos econòmics per a aquests cursos eren per als seus treballadors, no per als de Vilallonga o per a empleats de qualsevol altra població.
Però una quarta persona, també va aportar un certificat d’un curs, del mateix tipus, dut a terme en un altre municipi de la Safor, amb més agreujants. D’una banda, no podia fer-ho fora de Vilallonga, com la resta, i a més, en el moment de fer aquesta formació “no era funcionari”.
Tot això ha acabat de la següent manera, dels tres empleats que podien consolidar la seua plaça, dos s’han quedat fora del procés i no l’han poguda aconseguir de manera fixa, però segueixen en ella perquè no hi ha més aspirants. Un tercer l’ha perduda perquè sí que una altra persona ha lluitat per ella i l’ha obtinguda.
El quart, que no era treballador de Vilallonga en aquests moments, sí que ho va ser en el passat, s’ha quedat fora. Tot això per decisió del tribunal en comprovar l’engany i que van aportar documentació “que no s’ajusta a la legalitat i que van intentar enganyar el tribunal”, diu l’informe del lletrat.
Davant aquesta situació la regidora de Personal de Vilallonga, Alícia Gomis, ha indicat que tot el procés ha sigut completament legal i ha remarcat que l’ha estat regit per funcionaris “no per polítics”. De fet, alguns dels quals estaven en aquest grup per a avaluar als nous empleats o als quals es regularitzaven era de municipis de la Safor i compten amb una “llarga i contrastada trajectòria”.
La regidora de Fer Poble ha explicat que va ser el mateix tribunal qui va observar les irregularitats: “Va ser en aquest moment quan em van informar com a responsable de Recursos Humans, però les decisions de requerir més documentació i contrastar-la ha emanat del tribunal, que sabia molt bé el que feia”.
Per a Gomis l’“engany a l’administració és una cosa molt seriosa, ja que es pretén enganyar a tot el poble i a funcionaris d’alt rang, que òbviament no serà fàcil, com no ho ha sigut”. “En el cas dels empleats de Vilallonga que han dut a terme aquesta acció, no era necessari que ho feren; tenien una llarga trajectòria i amb mèrits propis, pel temps que porten en el consistori, per exemple, podien mantindre la seua plaça”.
Gomis ha finalitzat defensant que el tribunal ha sigut un organisme “imparcial, compost per funcionaris d’altres administracions que han vingut a concórrer en un procés de selecció i s’han basat en les bases que regulen el procediment”.