11.1 C
Gandia
Diumenge, 21 abril, 2024

Transició Ecològica inverteix mig milió d’euros en la restauració forestal de Marxuquera

La consellera Mireia Mollà i la regidora de Gestió responsable del territori, Alícia Izquierdo, visiten les obres de prevenció i recuperació en el paratge Parpalló-Borrell afectat per l’incendi de 2018 

Les actuacions executades inclouen la construcció de murets per a evitar l’erosió, ajudes de restauració i millora dels depòsits d’aigua.

 La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha visitat aquest matí les obres de restauració forestal en Marxuquera finançades pel departament autonòmic amb prop de mig milió d’euros.

Mollà, acompanyada per la regidora de Gestió responsable del territori, Alícia Izquierdo, ha destacat les obres de regeneració en dues fases amb una primera d’emergència post-incendi i una segona a través de l’aportació autonòmica a l’Ajuntament de Gandia.

Les actuacions executades en el paratge natural municipal Parpalló-Borrell, afectat pel devastador incendi d’agost de 2018 que va afectar 372 de les seues

549,5 hectàrees, inclouen la construcció de murets per a evitar l’erosió, ajudes de restauració a les veïnes i veïns i millora dels depòsits d’aigua.

Entre les accions també es troben els treballs en “El Surar”, un paratge contigu al de Parpalló-Borrell, per a recuperar les micro-reserves de flora en coordinació amb el Servei de Biodiversitat de la Conselleria.

La inversió forma part de les actuacions de regeneració de l’incendi de Llutxent: 1,5 milions d’euros en obres per a conservar el sòl, recobrar la vegetació i reconstruir l’equipament després del foc que en 2018 va calcinar 3.050 hectàrees. “Jo crec que és la primera vegada que el Consell, en aquest cas el Botànic, fa una aposta tan decidida per la recuperació post-incendi. Aquesta inversió ens ha permés treballar en l’emergència, la restauració però, sobretot, en la prevenció de l’incendi perquè no torne a passar”, ha recordat Izquierdo.

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, també ha agraït la visita i ha destacat la inversió en els equipaments públics: “D’aquesta manera, les urbanitzacions i el districte de Marxuquera que va quedar assolat pel foc hui són barris en perfecte estat. Això ha estat possible gràcies a una contribució important de les administracions, també de l’Ajuntament de Gandia, per a la gestió posterior de l’incendi i la posada a punt d’eixes infraestrucures”.

La consellera ha emmarcat la visita en el seguiment als treballs de prevenció i actuació sobre les zones afectades per l’incendi “perquè brolle de nou la vida”.

54 milions

Mollà s’ha referit a l’inici de l’execució de 54 milions d’euros per a la restauració d’espais afectats per grans incendis: “Hem iniciat una inversió com mai n’hi ha hagut en la història respecte a la prevenció i reparació post-incendi”. En total, 28 projectes de renaturalització en zones degradades pel foc, entre les quals destaquen les d’Andilla, Xulilla i Cortesa de Pallás, per a millorar l’estabilitat i desenvolupament de les masses forestals i la diversitat vegetal.

El 57% del territori de Comunitat Valenciana és massa forestal, representa més de la meitat de la terra que tenim i ha de tindre la inversió de reparació necessària i si veiem que fa falta alguna aportació més per a completar els treballs tornarem a destinar una dotació”, ha subratllat Mollà.

Articles relacionats