13.7 C
Gandia
Dijous, 22 febrer, 2024

Podem titlla de “triomfalista” el balanç del Consell i afirma que “falta humilitat”

El secretari general de Podem a la Comunitat Valenciana, Antonio Estañ, ha advertit el Consell que “no ha de caure en el triomfalisme” en la celebració de l’ecuador de la legislatura i ha recalcat que “han passat dos anys i ara no val traure pit perquè no es roba”.

Estañ ha valorat així amb “escepticisme” la compareixença “massa triomfalista” que han realitzat este dijous el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, per a repassar algunes de les mesures engegades pel Govern valencià en els dos anys transcorreguts després de les eleccions autonòmiques de 2015. Tots dos han destacat “l’honradesa” del Consell i l’esforç per a “posar ordre davant la planificació caòtica” de l’anterior govern del PP.

En un comunicat, el líder de Podem –formació que va donar el seu suport al Consell de PSPV i Compromís– ha assegurat que “hi ha una majoria de la ciutadania valenciana que encara veu com el canvi no oferix una alternativa de vida”, en matèria de “treball, servicis públics o de model productiu respecte al model del PP”.

D’esta manera, considera que en estos dos anys “la societat civil no ha estat present en el dia a dia de l’Acord del Botànic, que havia de ser el quart firmant del pacte”, com tampoc “ha tingut mecanismes per a dialogar i exigir al Consell” i “en alguns casos, s’han trobat la porta tancada”.

“Puig s’equivoca i es confia quan cataloga d’irreversible el canvi valencià, el canvi serà irreversible quan fixem les bases d’un model de país alternatiu”, ha alertat.

Estañ també ha advertit que “han passat dos anys i ara ja no val traure pit perquè no es roba”. “En matèria comercial, mediambiental i industrial necessitem definir un rumb clar i trencar amb les inèrcies i el model del Partit Popular”, ha reivindicat.

Per a aconseguir-ho, al seu juí, “necessitem que la societat civil estiga no darrere, sinó davant del Botànic, estirant i fiscalitzant”. És per açò pel que Podem “dibuixarà” una Auditoria del Botànic que “permeta a la societat civil pressionar i influir en el Govern”.

En la mateixa línia, el síndic de Podem en les Corts Valencianes, Antonio Montiel, ha retret al Consell que “no ha sabut articular la implicació de la ciutadania en el dia a dia del seguiment i desenvolupament de l’Acord del Botànic”. “Li ha faltat humilitat per a reconéixer els errors i capacitat autocrítica”, ha asseverat.

Sí ha reconegut que el Govern de Puig “ha demostrat en estos dos anys gestionar millor que el Partit Popular, però tampoc era difícil després de dos dècades de saqueig i balafiament”.

El portaveu del grup parlamentari considera així que “la fi de les majories absolutes ha permès que des de les Corts es pressionara al Consell en qüestions com la reforma fiscal, el pagament de medicaments a xiquets sense recursos o per a aprovar la Llei de Comptes Oberts”.

“Però el Consell també s’ha oblidat de mandats de les Corts, com el pla contra l’economia submergida”, ha denunciat, per a incidir que “en algunes matèries s’ha avançat menys del que seria desitjable: en la supressió dels barracons, la baixada de taxes universitàries, el nou model productiu o milers de persones esperant la dependència”. En definitiva, “en algunes matèries s’avança amb lentitud i manca ambició”.

Articles relacionats