14.2 C
Gandia
Diumenge, 4 desembre, 2022

Tires tèrmiques, fotos de detall i geolocalització en temps real garanteixen la conservació i seguretat durant el transport de vacunes

– Les caixes amb els vials viatgen camuflades amb altres comandes per a evitar sostraccions

– La custòdia és constant des que les vacunes aterren a Madrid fins que arriben a la Comunitat Valenciana

El camí que recorren les vacunes per a la COVID 19 des del laboratori fins al braç està jalonat de controls que garanteixen que arriben al seu destí en condicions òptimes. El protocol definit per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i les empreses de transport estableix, entre altres mesures, monitorar els vials amb testimonis de temperatura i fotografiar al detall els paquets per a evitar que puguen ser manipulats.

Quan les vacunes aterren a Madrid, es verifica que arriben en perfecte estat a la temperatura de conservació que l’empresa fabricadora ha prescrit i en envasos sense manipular. “Verifiquem amb l’albarà lots, caducitat i quantitat, i procedim a la recepció de la mercaderia”, explica la capatassa de Logistapharma, Ana Belén García.

Després de la recepció, una persona prepara un embalatge tèrmic amb la comanda i una altra diferent l’acara: “Usem un terminal de radiofreqüència per a fer el ‘picking‘ de mercaderies; d’aquesta manera, queden registrades tant les unitats com el lot. En la zona de verificació, una altra persona diferent pica l’etiqueta de la comanda amb un làser, i el sistema li indica quantes unitats ha de contindre i de quin lot. Així, pot verificar físicament que tot és correcte”, detalla Silvia Solera, operària del Departament d’Entrades de Logistapharma.

La temperatura del paquet es controlat durant tot el procés mitjançant tires tèrmiques i, afig Jorge Araújo, director de Xarxa i Plataformes de Nacex, també es prenen imatges de detall de manera aleatòria per a garantir la seua integritat. A més, en tot moment, es coneix amb precisió la ubicació exacta de les vacunes.

Com a mesura de seguretat i custòdia, les caixes amb els vials viatgen a més camuflades al costat d’altres mercaderies que precisen les mateixes condicions de conservació i custòdia. En evitar els enviaments dedicats, és més complicat identificar els embalums que contenen la vacuna i es prevenen sostraccions.

En qualsevol cas, si durant el transport de Madrid a la Comunitat Valenciana (bé fins als centres de magatzematge i repartiment, bé fins al mateix punt de vacunació) es detecten intents d’atac, o es trenca la cadena de fred, es disparen les alarmes disposades per a això.

Articles relacionats