18.6 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

TAVERNES INICIA UN ANY DE COMMEMORACIONS DE LA SEUA DECLARACIÓ COM A CIUTAT

El 21 de desembre de 1916, Tavernes de la Valldigna va obtindre el títol de ciutat per ordre del rei Alfons XIII. Per a commemorar eixos 100 anys, l’Ajuntament de Tavernes vol dedicar tot un any, a partir de la data del nomenament, a celebrar diversos actes per a donar a conèixer el ric patrimoni cultural i històric.
L’objectiu és aprofitar l’esdeveniment del centenari per a dinamitzar culturalment, social i econòmica la ciutat mitjançant un projecte d’actuacions que reactive el potencial cultural, turístic, artístic, paisatgístic i gastronòmic de Tavernes, així com dignificar la memòria de persones de la ciutat.
Per això, esta 21 de desembre començaran de manera oficial els actes del centenari. Es retrà un homenatge a una veïna centenària de Tavernes, Josefa Peiró Bononat, i, en acabant, es llegirà l’acta de nomenament de ciutat de 1916 en el saló de plens de l’ajuntament. La cronista oficial de Tavernes, Encarna Sansaloni, farà una crònica dels 100 anys. L’acte s’iniciarà a les 19 hores des de la plaça Major.
Després, en la plaça Major, hi haurà venda de xocolate calent a benefici de l’Associació de Cuidadors i Dependents (ACUDE) i una festa on actuaran l’Associació de Balls Populars La Vall de Tavernes, el cor de l’Escola d’Adults Bolomor, la Coral Marinyén, el cor Quinzedemarç, el grup l’Ajunt de la Bóta i l’Associació Escola Dolçaina i Tabalet La Valldigna.
També hi participaran altres entitats locals com l’Associació d’Ames de Casa Tyrius, l’Associació de Veïns La Valldigna i la Federació de Falles Junta Local Fallera.
Com a preludi del centenari, el dia 10 de desembre va tindre lloc l’acte Univers Chirbes, en què l’Ajuntament va reconèixer la figura i l’obra de l’escriptor nascut a Tavernes, Rafael Chirbes. A partir d’este dimecres, començaran una sèrie d’actes que es faran al llarg de l’any, en què es pretén comptar amb la implicació dels ciutadans i del teixit associatiu de Tavernes. El compositor Omar Sala prepara un musical a partir del text autobiogràfic “De mi patria”, del llibre La Travesía, de José Bennàcer, fill predilecte de Tavernes. A més, es publicarà el manuscrit de Joaquim Verdú Ferrer, que va ser cronista honorari de la ciutat, i es faran exposicions fotogràfiques, xarrades, reconeixements a veïns destacats i una fira gastronòmica, entre altres activitats.

Articles relacionats