23.2 C
Gandia
Dijous, 30 novembre, 2023

Taula redona de la Mostra de Llibrets de la Comunitat Valenciana

L’Associació d’Estudis Fallers i la Federació de Falles. Junta Local Fallera de Gandia, donada la impossibilitat, per segon any consecutiu, de celebrar presencialment, la Mostra de Llibrets de la Comunitat Valenciana, ha treballat en l’organització de la taula redona que ocupava la segona part de la jornada i amb la qual es tancava la mostra anual que celebràvem en el Museu Faller de Gandia, perquè es puga celebrar de manera virtual.

En aquesta taula ens hem ocupat, en les edicions anteriors de la Mostra, de diversos aspectes relacionats amb el llibret de falla, foguera o gaiata que consideràvem importants per a aquelles persones que tenien la responsabilitat de coordinar tots els anys un nou llibret per a la seua comissió”.

Així, ens hem ocupat d’aspectes legals, com els drets d’autor, de l’ISBN de les publicacions periòdiques o del depòsit legal; ens hem ocupat de les noves tecnologies, com el llibre electrònic; hem fet avaluacions dels diferents premis que hi ha en les diferents poblacions falleres i, en els anys de la crisi econòmica global, hem aportat idees sobre l’autoedició per part de les comissions per a estalviar despeses; hem parlat del micromecenatge i crowfounding que van ser les paraules que molts escoltaren, ací, per primera vegada; també parlàrem un any d’un tema quasi inèdit, el de l’aplicació del valor conceptual del disseny d’autor al llibret de falla”.

“Igualment, quan la festa de les Falles va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat i es va destacar l’aportació que havien fet tots els col·lectius que participen al voltant de la festa, nosaltres, des de la Mostra de Llibrets, volguérem subratllar el paper important que tingueren els escriptors i els poetes en els darrers anys per a facilitar l’acostament del món de la cultura al de la festa i en parlàrem; davall el lema ‘Dones i llibrets’, aquesta taula redona va anar dedicada a fer palés el paper destacat que han tingut les dones en la tasca editorial dels llibrets de les seues comissions, i en l’última ocasió en què poguérem trobar-nos, la taula redona va anar dedicada a les plataformes digitals i a les diferents ferramentes que hi ha en les xarxes que poden facilitar la difusió dels nostres llibrets”.

Enguany, volem compartir que l’esperit de la Mostra està intacte i que, tot i els moments complicats i d’incertesa que vivim, pensem que se’ns presenta una oportunitat per a fer allò que la voràgine del dia a dia de la festa no ens permet: fer balanç del camí recorregut pels llibrets, avaluar reflexivament quin és el moment actual, on estem, com hem arribat ací i com pensem que hauria de ser el futur”.

Aquests són els noms dels components de la taula redona virtual, així com la seua procedència.

Moderador: Josep Lluís Marin. Associació d’Estudis Fallers.

Ponents: Teo Brunet. Llibret de la Falla Sant Nicolau “Mosquit”. El Grau de Gandia.

Rosa Benet. Llibret de la Falla El Mocador. Sagunt

Jesús Peris. Llibret de la Falla Ripalda–Beneficència-Sant Ramon. València.

Vicent Moreno. Cap Servei de Promoció del Valencià (1989-2012) i subdirector general del Llibre, Arxius i Biblioteques (2018-2021.

Aquest és l’enllaç perquè, tothom, amb interés, es connecte sense dificultats: clic ací

Articles relacionats