13.5 C
Gandia
Dimarts, 5 desembre, 2023

Situació del personal penitenciari i reclusos davant la pandèmia de Covid-19

Diferents sindicats han alertat dels problemes de prevenció que s’estan donant entre el personal penitenciari i reclusos davant la pandèmia de Covid-19. Segons denuncien, des d’Institucions Penitenciàries, els EPIs facilitats als funcionaris no són els adequats, a més d’escassos (en alguns centres es dona 1 màscara quirúrgica per a 37 hores de treball (1 cicle)).

Així mateix remarquen que s’ha limitat la consideració de contacte estret amb un cas positiu a Covid-19, només als qui hagen tingut contacte amb una persona amb infecció respiratòria aguda greu o lleu. La regla general serà considerar-los contacte casuals i continuar treballant amb una màscara. Es redueixen el nombre de treballadors que estan en investigacióa l’espera si es fera les proves. També denuncien que s’estableix la possibilitat d’incorporar al personal a treballar abans de finalitzar la quarantena. El fet de no realitzar-se els test abans de la reincorporació tant si els treballadors han sigut positius com si han tingut contacte amb positius, pot implicar que s’introduïsca el virus en les institucions. Així, no es protegeix prou al personal sensible o de risc al Covid i el servei de prevenció de IIPP
no prescriu cap baixa, només s’adapta el lloc mantenint l’exposició. L’accés a la PCR és limitat al personal que tinga símptomes i contacte directe amb interns, etc.

Els sindicats denuncien a més que es retalla la protecció “perquè som un servei públic essencial però no s’està valorant que tenim una plantilla envellida amb patologia prèvia i que la població interna és vulnerable i que el virus pot ser mortal per a ells. Com es va protegir als més vulnerables si han de continuar treballant els asimptomàtics portadors del virus i els que tenen símptomes lleus? Com els protegirem quan comence la desescalada i s’òbriguen els centres reprenent les comunicacions i permisos d’eixida?”, es pregunten i reclamen que el personal de risc, sensible no treballe mentre es controla la situació. De fet ja s’han reobert els tallers de moltes presons sense establir protocols específics interns de protecció i tampoc es coneixen els de les empreses.

També relaten que, mentre en uns centres se’ls entreguen màscares de protecció fins a FFP2, en uns altres tan sols unes quirúrgiques d’un sol ús en finalitzar el torn de treball i que, en general aquestes estan sent escasses i de les més senzilles i apartades excepte excepcions dels reclusos.

Des de Compromís al Senat s’han fet les següents preguntes al Govern:

– Quants treballadors d’Institucions Penitenciàries i interns estan afectats pel Covid19?

– Quants dels treballadors es troben en quarantena?

– A què es deu la diferent distribució de mitjans de protecció als treballadors d’uns centres respecte a uns altres?

– Per què no s’han repartit màscares en quantitat i qualitat suficient i realitzat tests en les diferents institucions penitenciàries del país?

– Quines mesures preventives s’estan adoptant des de l’administració penitenciària perquè no es produïsquen disturbis entre població reclusa i treballadors pel confinament?

– Quines mesures preventives s’estan adoptant entre els treballadors vulnerables del sistema penitenciari, un servei considerat essencial?

Articles relacionats