13.9 C
Gandia
Dijous, 29 febrer, 2024

Simat, Benifairó i Xeresa creen una plataforma en defensa de la citricultura

L’alcalde de Xeresa i president de la Mancomunitat de la Safor, Tomàs Ferrandis; els alcaldes de Simat i Benifairó, Víctor Mansanet i Josep Antoni Alberola, i el president  de la Mancomunitat de la Valldigna, Vicent Ribera, han acordat la creació d’una plataforma similar a les existents a Castelló en denfesa de la citricultura. A la reunió, celebrada este dilluns, es van plantejar les mesures urgents que es van fer el passat 17 de gener en la taula redona que va organtizar  la Mancomunitat de Muncipis.

Per als integrants de la plataforma cal una revisió completa dels acords amb Sudàfrica i altres però de forma urgent reclamen altres mesure, entre elles el tractament en fred de tots els cítrics que entren de fora de la UE per evitar qualsevol contagi. Es tracta d’ una exigència que el cítrics espanyols peteixen quan s’han d’exportar-se a països com Canadà o EEUU què afecta negativament en el gust de la fruita mermant la seua competivitat.

Una segona reivindicació és la reciprocitat en els tractaments químics. La UE té estaberts uns límits màxims de residus en determinades matèries actives per les fruites que després prohibeix als productors europeus. Això posa en evidència la contradicció entre el objectus de la Polítca Agrària Comú, en aquest cas el d’assegurar una seguretat alimentària i minimitzar l’impacte ambiental i per contra el objectius d’una polítca comercial europeadirigida des de l’Europa del nord i que només valora el preu barat del producte final.

Una altra reinvidicació és l’activació de la clàusula de salvaguarda contemplada en els acords europeus i suposaria imposar unes restriccions o condicionants temporals a l’entrada de cítrics europeus.

També posen emfasis en la diferència de controls i analítiques que hi ha als Llocs d’importació fronterers dins de la UE on no té res a vore un control en el port de Castelló amb un en el port de Rotterdam.

Per a als integrants de la plataforma el problema no és sols els països de l’hemisferi sud sinó també altres com Egipte, Turquia o Israel i afecta a tota classe de cítrics -taronja, mandarina, pomelo o llima- i el que es demana  no és altra cosa que unes regles de joc igual per a tots en el comerç, per a importar i per exportar repectant els objectius de la PAC de seguretat alimentària, conservació del paisatge i nivell de vida digne per a la gent del camp.

La plataforma intentarà buscar la implicació dels sindicats de treballadors, i patronals entenent que no estem davant d’un problema estrictatment “del camp” sinó molts llocs de treball que perillaran en la mesura en que els cítrics arriben cada vegada de forma més directa al nord d’Europa. Collidors, encaixadores, xófers però també operaris d’empreses de serveis i productes proveïdores.

Articles relacionats