21.9 C
Gandia
Dilluns, 15 abril, 2024

Sanitat rep 465 donacions per a investigar si persones ingressades per COVID-19 milloren amb plasma hiperimmune

– És un tractament experimental que lideren el Centre de Transfusió, l’Hospital La Fe i l’Hospital Universitari Sant Joan d’Alacant

– S’està començant a realitzar l’anàlisi dels primers 220 casos

El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV) ha aconseguit durant l’any 2020 un total de 465 donacions de plasma de persones que han superat la COVID-19 per a tractar amb ell a altres pacients amb la infecció activa i mal pronòstic. Es tracta d’un assaig clínic l’objectiu del qual és elucidar si l’estat de salut de les persones malaltes millora.

De fet, la transfusió de plasma hiperimmune, que s’obté de pacients que han superat la infecció i conté anticossos enfront del virus, és una arma terapèutica que s’està explorant en casos en què fallen la resta de tractaments que marquen els protocols actuals.

A partir de les donacions, que es realitzen en el CTCV, s’han obtingut 930 unitats de plasma hiperimmune (també anomenat convalescent) per a transfondre i, d’elles, 470 ja s’han distribuït a diversos hospitals.

El CTCV, que participa des del mes d’abril passat en la investigació, va col·laborar al costat de diversos hospitals valencians en el desenvolupament del protocol d’estudi i, en l’actualitat, s’encarrega de l’extracció del plasma hiperimmune dels donants. La gran majoria de donants són personal sanitari conscienciat de la necessitat de col·laborar amb el programa.

L’estudi clínic que lideren l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, l’Hospital Sant Joan d’Alacant i el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana actualment es troba en fase de reclutament de pacients (més de 350 pacients), encara que s’està començant a realitzar l’anàlisi dels primers 220 casos.

El plasma hiperimmune que es dona és transfós a pacients amb pneumònia per COVID-19 en 14 centres de la Comunitat Valenciana, 10 de la província d’Alacant i 4 de València.

Segons el responsable de la Unitat de Malalties Infeccioses i de l’estudi a l’hospital Sant Joan d’Alacant, Francisco Jover, “existeixen assajos clínics en l’àmbit internacional que estan en marxa i aportaran evidències referents a l’eficàcia del plasma hiperimmune i en quin moment de l’evolució clínica del pacient és més convenient el seu ús”.

Per a Jover, “diferents estudis observacionals han demostrat la seua eficàcia en fases precoces de la malaltia i recentment aquest fet s’ha confirmat en un assaig clínic argentí”.

Campanya per a fomentar la donació i requisits

El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana va començar dilluns passat una campanya a través de les xarxes socials per a fomentar la donació de plasma hiperimmune. Els requisits per a aquesta donació són ser home, pesar més de 55 quilos i haver passat el coronavirus fa menys de tres mesos.

Amb el plasma COVID-19, igual que amb altres donacions de sang, plaquetes o medul·la òssia, s’han de complir una sèrie de requisits perquè el producte transfós siga el més segur i eficaç possible.

En el cas del plasma convalescent està demostrat que els homes que hagen passat el *coronavirus de manera lleu o moderada generen una quantitat d’anticossos suficient perquè el seu plasma siga eficaç. A més no han d’haver sigut transfosos, ni ser al·lèrgics per a no interferir en la salut de les persones malaltes.

El plasma de les dones té més risc que el dels homes perquè pot contindre anticossos per embarassos o avortaments, i això pot condicionar l’aparició de complicacions en la transfusió de plasma.

Una vegada extretes, les unitats s’emmagatzemen a -30é i es distribueixen als centres hospitalaris per a tractar als pacients que compleixen els criteris definits en el protocol. Els resultats són esperançadors i els i les pacients han millorat després del tractament amb plasma COVID. No obstant això, es tracta de resultats preliminars, encara no hi ha resultats concloents.

Articles relacionats