11.4 C
Gandia
Diumenge, 27 novembre, 2022

Sanitat reforça els departaments de Salut Mental i recupera la normalitat en l’atenció assístencial

– Es creen 61 places en Salut Mental per a atendre els efectes de l’impacte del coronavirus en la societat

– Sanitat comença a recuperar serveis que van quedar posposats durant la pandèmia

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha anunciat aquest dijous la creació de 61 places en Salut Mental amb les quals “atendre els efectes de l’impacte del coronavirus en la societat i avançar en la implantació de l’Estratègia de Salut Mental de la Comunitat Valenciana”.

El confinament, l’aïllament de persones majors, la impossibilitat d’acomiadar-nos de ells com estàvem acostumats, les seqüeles psicològiques de qui ha patit el contagi o dels professionals que han estat lluitant en primera línia, el temor, la incertesa, i l’escenari que s’obri de crisi econòmica i social són factors que ens obliguen a treballar en la gestió de la post crisi”, ha assenyalat la consellera. Per aquest motiu, es crearan 8 places de psiquiatre, 15 de psicòleg/a, 18 d’infermera especialista en salut mental, 11 terapeutes ocupacionals i 9 treballadors/as socials.

D’altra banda, Barceló s’ha referit a la necessitat d’anar recuperant “de manera progressiva” la normalitat en l’atenció assistencial, ja que des de l’inici de la pandèmia s’han anat adoptant una sèrie de mesures en els diferents departaments de salut amb la finalitat de reduir al màxim possible el contacte interpersonal i, per tant, les possibilitats de contagi. En aquesta línia, s’ha iniciat el camí al revés per a començar a recuperar tots aquests serveis, com l’inici de l’activitat quirúrgica programada amb la Cirurgia Major Ambulatòria, el reinici d’activitat en els centres d’especialitats o la reobertura dels centres d’atenció primària que van tancar durant l’epidèmia.

Recuperació de la vacunació

Des de l’inici de la pandèmia, i lligat a les mesures de confinament i les recomanacions sobre l’ús dels serveis sanitaris, s’ha produït un descens en els processos assistencials no COVID-19 i, per tant, de les vacunacions.

Per a millorar aquesta situació ja s’ha posat en marxa un sistema de captació activa per a recuperar la vacunació d’aquells menors que no han sigut vacunats en aquests mesos. D’aquesta forma, s’ha començat a contactar amb els pares i mares per via postal o telefònicament.

No obstant això, Barceló ha explicat que de la 2a dosi de vacuna hexavalent, entre març i abril, s’han vacunat 36 menors menys que en el mateix període de 2019 i de la 1a dosi triple vírica, entre març i abril, s’han vacunat 158 menors més que en el mateix període de 2019. Malgrat tot, i a fi de recuperar totalment l’activitat de vacunació, “continuarem realitzant anàlisis mensuals i procedint a la captació activa de tots els casos”, ha apuntat la consellera.

Articles relacionats